Dania z grilla. Czy mogą być fit?

Właśnie mamy czas jedzenia pod chmurką, pikników i wyjazdów poza miasto, a także we własnym ogrodzie. Wiadomo, że grillowanie stało się narodowym hobby Polaków. Grillujemy przy każdej nadarzającej się okazji i z przyjemnością zjadamy dania prosto z grilla. Najczęściej rzucamy na ruszt karkówkę, kiełbasę i kaszankę. To nasze ulubione kulinarne wybory. Niestety mało zdrowe i bardzo kaloryczne.

Rodzinny grillDania z grilla mogą być zdrowe
Źródło zdjęć: © Getty Images

Czy dania z grilla mogą być fit?

Oczywiście, że tak! Pod warunkiem, że będziemy trzymać się kilku prostych zasad.

  • przygotowane jedzenie grillujemy krótko i nie jemy zwęglonych fragmentów
  • nie grillujemy na zamiennikach brykietu i na żywym ogniu
  • do dań z grilla dodajemy przyprawy i składniki zawierające dużo witamin i soli mineralnych
  • potrawy z grilla komponujemy tak, aby były lekkostrawne i uwzględniały dodatek warzyw

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Grill, który nie pójdzie w boczki - jak to zrobić?

Tłuste mięsa, kiełbasy i kaszanki zamieniamy na ryby, drób, warzywa i owoce. Używamy świeżych ziół i aromatycznych przypraw.

Takie dania mogą zaskoczyć nas wyglądem, kolorem i smakiem. Jeżeli podamy je w towarzystwie świeżej sałatki z lekkim sosem, będą zdrową i pyszną ucztą. I na pewno spełnią oczekiwania tych, którzy poszukują w jedzeniu z grilla nowych smaków. Przełamanie grillowej nudy bardziej kreatywnymi i zdrowymi potrawami może okazać się idealnym wyborem na nadchodzące lato.

Szaszłyki z krewetek i mango

Składniki:

  • 500 g świeżych krewetek - obranych ze skorupek
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

  • Patyczki moczymy w wodzie.
  • Mango obieramy i kroimy w kostkę. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy sok z limonki, płatki chili, posiekany czosnek, kostki mango, liście kolendry, sól i umyte krewetki.
  • Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 30 minut. Nadziewamy na patyki krewetki i mango i kładziemy na rozgrzany grill.
  • Grillujemy po 3 minuty z każdej strony, polewając sosem z zalewy. Podajemy z bagietką i masłem czosnkowym.
Szaszłyki z grilla
© Getty Images

Cytrynowy kurczak z grilla

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka ze wsi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  • Piersi umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Do miski wyciśnij sok z cytryny, zetrzyj też skórkę. Dodaj pokrojony czosnek, tymianek, sól, pieprz i oliwę.
  • Wymieszaj i włóż piersi z kurczaka. Dokładnie obtocz je w marynacie, przykryj i odstaw na 30 minut.
  • Piecz na grillu po 5 minut z każdej strony. Podawaj z mixem sałat z vinegretem.

Jabłka z grilla

Składniki:

  • po jednym jabłku na osobę
  • suszona żurawina
  • miód
  • papier do pieczenia i sznurek

Przygotowanie:

  • Z papieru do pieczenia przygotowujemy kwadraty, w które zawiniemy jabłka.
  • Jabłka kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Każdą połówkę kładziemy na papierze, wypełniamy środek żurawiną, polewamy miodem i zawiązujemy końcówki papieru sznurkiem.
  • Kładziemy na rozgrzany grill i pieczemy do miękkości. Podajemy każdemu paczuszkę z jabłkiem jako deser.

Sałatka makaronowa do dań z grilla

Składniki:

  • 2 szklanki razowego penne, ugotowanego
  • 2 ogórki małosolne
  • 1 pomidor
  • pęczek kopru
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Sos:

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • sok z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól

Przygotowanie:

  • Łączymy składniki sosu i odstawiamy. Do miski wkładamy ugotowane penne.
  • Ogórki małosolne i pomidory kroimy w kostkę - dodajemy do makaronu.
  • Siekamy koperek i szczypiorek - dodajemy do makaronu.
  • Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy obok sos jogurtowy.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz