Dania z grilla. Czy mogą być fit?

Właśnie mamy czas jedzenia pod chmurką, pikników i wyjazdów poza miasto, a także we własnym ogrodzie. Wiadomo, że grillowanie stało się narodowym hobby Polaków. Grillujemy przy każdej nadarzającej się okazji i z przyjemnością zjadamy dania prosto z grilla. Najczęściej rzucamy na ruszt karkówkę, kiełbasę i kaszankę. To nasze ulubione kulinarne wybory. Niestety mało zdrowe i bardzo kaloryczne.

Rodzinny grillDania z grilla mogą być zdrowe
Źródło zdjęć: © Getty Images

Czy dania z grilla mogą być fit?

Oczywiście, że tak! Pod warunkiem, że będziemy trzymać się kilku prostych zasad.

  • przygotowane jedzenie grillujemy krótko i nie jemy zwęglonych fragmentów
  • nie grillujemy na zamiennikach brykietu i na żywym ogniu
  • do dań z grilla dodajemy przyprawy i składniki zawierające dużo witamin i soli mineralnych
  • potrawy z grilla komponujemy tak, aby były lekkostrawne i uwzględniały dodatek warzyw

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Grill, który nie pójdzie w boczki - jak to zrobić?

Tłuste mięsa, kiełbasy i kaszanki zamieniamy na ryby, drób, warzywa i owoce. Używamy świeżych ziół i aromatycznych przypraw.

Takie dania mogą zaskoczyć nas wyglądem, kolorem i smakiem. Jeżeli podamy je w towarzystwie świeżej sałatki z lekkim sosem, będą zdrową i pyszną ucztą. I na pewno spełnią oczekiwania tych, którzy poszukują w jedzeniu z grilla nowych smaków. Przełamanie grillowej nudy bardziej kreatywnymi i zdrowymi potrawami może okazać się idealnym wyborem na nadchodzące lato.

Szaszłyki z krewetek i mango

Składniki:

  • 500 g świeżych krewetek - obranych ze skorupek
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

  • Patyczki moczymy w wodzie.
  • Mango obieramy i kroimy w kostkę. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy sok z limonki, płatki chili, posiekany czosnek, kostki mango, liście kolendry, sól i umyte krewetki.
  • Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 30 minut. Nadziewamy na patyki krewetki i mango i kładziemy na rozgrzany grill.
  • Grillujemy po 3 minuty z każdej strony, polewając sosem z zalewy. Podajemy z bagietką i masłem czosnkowym.
Szaszłyki z grilla
© Getty Images

Cytrynowy kurczak z grilla

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka ze wsi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  • Piersi umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Do miski wyciśnij sok z cytryny, zetrzyj też skórkę. Dodaj pokrojony czosnek, tymianek, sól, pieprz i oliwę.
  • Wymieszaj i włóż piersi z kurczaka. Dokładnie obtocz je w marynacie, przykryj i odstaw na 30 minut.
  • Piecz na grillu po 5 minut z każdej strony. Podawaj z mixem sałat z vinegretem.

Jabłka z grilla

Składniki:

  • po jednym jabłku na osobę
  • suszona żurawina
  • miód
  • papier do pieczenia i sznurek

Przygotowanie:

  • Z papieru do pieczenia przygotowujemy kwadraty, w które zawiniemy jabłka.
  • Jabłka kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Każdą połówkę kładziemy na papierze, wypełniamy środek żurawiną, polewamy miodem i zawiązujemy końcówki papieru sznurkiem.
  • Kładziemy na rozgrzany grill i pieczemy do miękkości. Podajemy każdemu paczuszkę z jabłkiem jako deser.

Sałatka makaronowa do dań z grilla

Składniki:

  • 2 szklanki razowego penne, ugotowanego
  • 2 ogórki małosolne
  • 1 pomidor
  • pęczek kopru
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Sos:

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • sok z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól

Przygotowanie:

  • Łączymy składniki sosu i odstawiamy. Do miski wkładamy ugotowane penne.
  • Ogórki małosolne i pomidory kroimy w kostkę - dodajemy do makaronu.
  • Siekamy koperek i szczypiorek - dodajemy do makaronu.
  • Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy obok sos jogurtowy.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości