Dania z grilla. Czy mogą być fit?

Właśnie mamy czas jedzenia pod chmurką, pikników i wyjazdów poza miasto, a także we własnym ogrodzie. Wiadomo, że grillowanie stało się narodowym hobby Polaków. Grillujemy przy każdej nadarzającej się okazji i z przyjemnością zjadamy dania prosto z grilla. Najczęściej rzucamy na ruszt karkówkę, kiełbasę i kaszankę. To nasze ulubione kulinarne wybory. Niestety mało zdrowe i bardzo kaloryczne.

Rodzinny grillDania z grilla mogą być zdrowe
Źródło zdjęć: © Getty Images

Czy dania z grilla mogą być fit?

Oczywiście, że tak! Pod warunkiem, że będziemy trzymać się kilku prostych zasad.

  • przygotowane jedzenie grillujemy krótko i nie jemy zwęglonych fragmentów
  • nie grillujemy na zamiennikach brykietu i na żywym ogniu
  • do dań z grilla dodajemy przyprawy i składniki zawierające dużo witamin i soli mineralnych
  • potrawy z grilla komponujemy tak, aby były lekkostrawne i uwzględniały dodatek warzyw

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Grill, który nie pójdzie w boczki - jak to zrobić?

Tłuste mięsa, kiełbasy i kaszanki zamieniamy na ryby, drób, warzywa i owoce. Używamy świeżych ziół i aromatycznych przypraw.

Takie dania mogą zaskoczyć nas wyglądem, kolorem i smakiem. Jeżeli podamy je w towarzystwie świeżej sałatki z lekkim sosem, będą zdrową i pyszną ucztą. I na pewno spełnią oczekiwania tych, którzy poszukują w jedzeniu z grilla nowych smaków. Przełamanie grillowej nudy bardziej kreatywnymi i zdrowymi potrawami może okazać się idealnym wyborem na nadchodzące lato.

Szaszłyki z krewetek i mango

Składniki:

  • 500 g świeżych krewetek - obranych ze skorupek
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

  • Patyczki moczymy w wodzie.
  • Mango obieramy i kroimy w kostkę. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy sok z limonki, płatki chili, posiekany czosnek, kostki mango, liście kolendry, sól i umyte krewetki.
  • Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 30 minut. Nadziewamy na patyki krewetki i mango i kładziemy na rozgrzany grill.
  • Grillujemy po 3 minuty z każdej strony, polewając sosem z zalewy. Podajemy z bagietką i masłem czosnkowym.
Szaszłyki z grilla
© Getty Images

Cytrynowy kurczak z grilla

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka ze wsi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  • Piersi umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Do miski wyciśnij sok z cytryny, zetrzyj też skórkę. Dodaj pokrojony czosnek, tymianek, sól, pieprz i oliwę.
  • Wymieszaj i włóż piersi z kurczaka. Dokładnie obtocz je w marynacie, przykryj i odstaw na 30 minut.
  • Piecz na grillu po 5 minut z każdej strony. Podawaj z mixem sałat z vinegretem.

Jabłka z grilla

Składniki:

  • po jednym jabłku na osobę
  • suszona żurawina
  • miód
  • papier do pieczenia i sznurek

Przygotowanie:

  • Z papieru do pieczenia przygotowujemy kwadraty, w które zawiniemy jabłka.
  • Jabłka kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Każdą połówkę kładziemy na papierze, wypełniamy środek żurawiną, polewamy miodem i zawiązujemy końcówki papieru sznurkiem.
  • Kładziemy na rozgrzany grill i pieczemy do miękkości. Podajemy każdemu paczuszkę z jabłkiem jako deser.

Sałatka makaronowa do dań z grilla

Składniki:

  • 2 szklanki razowego penne, ugotowanego
  • 2 ogórki małosolne
  • 1 pomidor
  • pęczek kopru
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Sos:

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • sok z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól

Przygotowanie:

  • Łączymy składniki sosu i odstawiamy. Do miski wkładamy ugotowane penne.
  • Ogórki małosolne i pomidory kroimy w kostkę - dodajemy do makaronu.
  • Siekamy koperek i szczypiorek - dodajemy do makaronu.
  • Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy obok sos jogurtowy.

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane