Dania z grilla. Czy mogą być fit?
Właśnie mamy czas jedzenia pod chmurką, pikników i wyjazdów poza miasto, a także we własnym ogrodzie. Wiadomo, że grillowanie stało się narodowym hobby Polaków. Grillujemy przy każdej nadarzającej się okazji i z przyjemnością zjadamy dania prosto z grilla. Najczęściej rzucamy na ruszt karkówkę, kiełbasę i kaszankę. To nasze ulubione kulinarne wybory. Niestety mało zdrowe i bardzo kaloryczne.
Czy dania z grilla mogą być fit?
Oczywiście, że tak! Pod warunkiem, że będziemy trzymać się kilku prostych zasad.
- przygotowane jedzenie grillujemy krótko i nie jemy zwęglonych fragmentów
- nie grillujemy na zamiennikach brykietu i na żywym ogniu
- do dań z grilla dodajemy przyprawy i składniki zawierające dużo witamin i soli mineralnych
- potrawy z grilla komponujemy tak, aby były lekkostrawne i uwzględniały dodatek warzyw
Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?
Grill, który nie pójdzie w boczki - jak to zrobić?
Tłuste mięsa, kiełbasy i kaszanki zamieniamy na ryby, drób, warzywa i owoce. Używamy świeżych ziół i aromatycznych przypraw.
Takie dania mogą zaskoczyć nas wyglądem, kolorem i smakiem. Jeżeli podamy je w towarzystwie świeżej sałatki z lekkim sosem, będą zdrową i pyszną ucztą. I na pewno spełnią oczekiwania tych, którzy poszukują w jedzeniu z grilla nowych smaków. Przełamanie grillowej nudy bardziej kreatywnymi i zdrowymi potrawami może okazać się idealnym wyborem na nadchodzące lato.
Szaszłyki z krewetek i mango
Składniki:
- 500 g świeżych krewetek - obranych ze skorupek
- 1 dojrzałe mango
- 1 limonka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka płatków chili
- pęczek kolendry
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
- Patyczki moczymy w wodzie.
- Mango obieramy i kroimy w kostkę. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy sok z limonki, płatki chili, posiekany czosnek, kostki mango, liście kolendry, sól i umyte krewetki.
- Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 30 minut. Nadziewamy na patyki krewetki i mango i kładziemy na rozgrzany grill.
- Grillujemy po 3 minuty z każdej strony, polewając sosem z zalewy. Podajemy z bagietką i masłem czosnkowym.
Cytrynowy kurczak z grilla
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi kurczaka ze wsi
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka świeżego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Piersi umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
- Do miski wyciśnij sok z cytryny, zetrzyj też skórkę. Dodaj pokrojony czosnek, tymianek, sól, pieprz i oliwę.
- Wymieszaj i włóż piersi z kurczaka. Dokładnie obtocz je w marynacie, przykryj i odstaw na 30 minut.
- Piecz na grillu po 5 minut z każdej strony. Podawaj z mixem sałat z vinegretem.
Jabłka z grilla
Składniki:
- po jednym jabłku na osobę
- suszona żurawina
- miód
- papier do pieczenia i sznurek
Przygotowanie:
- Z papieru do pieczenia przygotowujemy kwadraty, w które zawiniemy jabłka.
- Jabłka kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Każdą połówkę kładziemy na papierze, wypełniamy środek żurawiną, polewamy miodem i zawiązujemy końcówki papieru sznurkiem.
- Kładziemy na rozgrzany grill i pieczemy do miękkości. Podajemy każdemu paczuszkę z jabłkiem jako deser.
Sałatka makaronowa do dań z grilla
Składniki:
- 2 szklanki razowego penne, ugotowanego
- 2 ogórki małosolne
- 1 pomidor
- pęczek kopru
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
Sos:
- 200 ml jogurtu greckiego
- sok z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
Przygotowanie:
- Łączymy składniki sosu i odstawiamy. Do miski wkładamy ugotowane penne.
- Ogórki małosolne i pomidory kroimy w kostkę - dodajemy do makaronu.
- Siekamy koperek i szczypiorek - dodajemy do makaronu.
- Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy obok sos jogurtowy.