Czy na diecie można jeść słodycze? Rozwiązujemy ten problem raz na zawsze
Dieta zawsze rządzi się swoimi prawami. Najważniejszą zasadą jest deficyt kaloryczny. Bez niego choćbyś jadł najzdrowsze produkty, nie zgubisz ani kilograma. Wiele osób mówi, że trzeba całkowicie zrezygnować ze słodyczy. Ale czy to prawda?
Słodycze na diecie to temat dość kontrowersyjny, ale ciekawy. Zewsząd słyszy się głosy, że podczas redukcji są one zakazane. Jako argument przyjmuje się, że mają w sobie dużo cukrów i kalorii, a więc lepiej zastąpić je jakimiś zdrowszymi przekąskami. Tylko że w tym przypadku możemy wpaść w błędne koło, bo na przykład orzechy również mają sporo kalorii i łatwo z nimi przesadzić. Więc jak to jest z tymi słodyczami? Czy naprawdę rujnują każdą dietę i sprawiają, że efektów w ogóle nie widać?
Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników
Jak to jest z tymi słodyczami na diecie?
Pewnie tak jak ja lubisz czasem przekąsić sobie jakiegoś batonika lub ciasteczko. Jesteś teraz na diecie i zastanawiasz się, czy możesz to zrobić. Odmawiasz sobie jednego dnia, drugiego, piątego. Nagle coś w tobie pęka i rzucasz się na czekoladę. Nie kończy się na jednej kostce. Pochłaniasz całą dużą tabliczkę, a do tego żelki i na dobicie trzy batony. Co, jeśli powiem ci, że mógłbyś tego uniknąć, jeśli twoje decyzje nie byłyby aż tak restrykcyjne? Jeśli myślisz, że musisz odmawiać sobie słodkich przekąsek podczas redukcji, to jesteś w błędzie. Słodycze nie są zakazanym produktem, są one dla ludzi. Tylko trzeba pamiętać o kilku zasadach:
- o umiarze (na przykład mały batonik lub kilka kostek czekolady),
- o czytaniu etykiet (tutaj sprawdzisz kalorie i skład),
- o odpowiednim doborze słodyczy, na przykład batoniki proteinowe lub słodycze bez cukru, ja na przykład uwielbiam keto ciasteczka lub galaretkę konjac.
Wiadomo, że jeśli masz cukrzycę lub choroby metaboliczne, lepiej wybierać słodycze z erytrytolem lub innymi słodzikami, które ci nie zaszkodzą, w pozostałych przypadkach odrobina cukru nie sprawi, że nagle przytyjesz 5 kg w ciągu dnia. Jeśli twoja dieta jest zbilansowana, to możesz wliczyć tego batonika do swojego deficytu kalorycznego.
Jakie słodycze są najlepsze?
Czasem możesz zaszaleć i zjeść wafelka z kremem albo kilka kostek wypasionej czekolady, ale częściej staraj się wybierać zdrowsze przekąski, jak na przykład gorzka czekolada, ale taka z zawartością co najmniej 70 proc. kakao. Z czasem polubisz ten smak i zaczniesz jeść nawet taką, która w 99 proc. zawartości będzie mieć kakao. Oprócz tego spróbuj:
- Lodów naturalnych - wydaje się, że to właśnie sorbet jest zdrowszy, bo robiony na wodzie i pewnie ma mniej kalorii. Nic bardziej mylnego, bo często dodaje się do nich tonę cukru. To właśnie lody mleczne rzemieślnicze są lepszym wyborem. Musisz tylko kupować w odpowiednim miejscu.
- Suchych gofrów lub gofrów z owocami - mają tylko 150 kcal.
- Owoców - na przykład banana, malin, truskawek, arbuza.
- Suszonych owoców - są bardzo kaloryczne, ale o wiele lepsze niż chipsy czy paluszki lub kolejna paczka żelków.
- Batoników proteinowych i ketociastek - mają więcej białka i zdrowych tłuszczów niż klasyczne wersje, ale warto studiować składy.
- Domowego ciasta - zrób niskokaloryczny sernik z serka wiejskiego lub ciasteczka słodzone erytrytolem.
Dieta bez słodyczy?
Jak już pisałam, nie musisz całkiem rezygnować ze słodyczy, ale musisz wiedzieć, że nie należy też przesadzać w drugą stronę. Sklepowe batoniki zawierają sporo cukrów prostych, nasycone kwasy tłuszczowe (w tym często kontrowersyjny olej palmowy) oraz oczyszczoną mąkę pszenną. Mają też sporo kalorii i niską wartość odżywczą. Dlatego też, jeśli najdzie cię ochota na słodkie, a jesteś na diecie, wybierz batonika, który ma najmniej kalorii. Nie musisz się katować, po prostu mądrze zarządzaj swoją dietą.