Czosnek bez tajemnic. Tego o nim nie wiedzieliście

Czosnek to jedna z nielicznych roślin, które są obecne w każdej kuchni na świecie. Co roku produkuje się miliony ton czosnku, a rozmaitość gatunków i odmian przyprawia o zawrót głowy. I choć wielu z nas nie podoba się jego zapach, to jednak nie wyobrażamy sobie wielu dań bez tego dodatku. Czosnek to nie tylko dodaje daniom wyjątkowego aromatu, ale jest też bardzo zdrowy. Pomaga w walce z bakteriami i wirusami, a zawarte w nim olejki aromatyczne działają zbawiennie na układ oddechowy.

CzosnekCzosnek pasuje idealnie do wielu dań
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Czosnek pochodzi z Azji

Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiły się w Chinach już 5 tysięcy lat temu. Rosnąca na stepach roślina początkowo traktowana była jedynie jako lekarstwo. Chińscy medycy zaliczali go do najbardziej skutecznych medykamentów. Bardzo szybko więc z Chin roślina ta przywędrowała w inne części świata. W egipskich piramidach, w greckich i rzymskich świątyniach znajdziemy malowidła pokazujące główki czosnku.

700 odmian czosnku

Wszystkie odmiany są jadalne, ale w kuchni stosuje się jedynie kilkanaście. Do gotowania używamy najczęściej wysuszonych cebulek, ale jeść można również liście, zielone łodygi i kwiaty tej rośliny. Największe odmiany osiągają wysokość prawie dwóch metrów, choć w kuchni najczęściej spotykamy takie, które dorastają do pół metra.

Największym producentem czosnku na świecie są Chiny

Kupując pochodzące z tego kraju cebulki uważajmy, bo bardzo często są one sztucznie wybielane przy pomocy substancji zawierających chlor. Po takim zabiegu czosnek staje się śnieżnobiały, ale mniej smaczny. Poza Chinami potentatami w uprawie czosnku są Indie, Bangladesz, Egipt i Hiszpania. W Polsce również znajdziemy spore uprawy tej przyprawy, a nasz czosnek uważany jest przez wielu kucharzy za najlepszy i najbardziej aromatyczny. W parze z tym aromatem idzie też charakterystyczna woń. Jeśli nie przepadamy za tym zapachem, użyjmy pietruszki, by go zniwelować.

Ile ząbków mieści się w główce?

Główka czosnku zawiera od 10 do 20 ząbków, w zależności od odmiany. Charakterystyczny, ostry i gryzący zapach to zasługa związków siarki, dlatego też w wielu krajach czosnek nazywa się "śmierdzącą różą". Dodatkowo, główka czosnku zawiera ponad 55 procent wody, co w połączeniu z innymi związkami chemicznymi powoduje, że od razu po spożyciu tej przyprawy spada nam ciśnienie krwi.

Obowiązkowy w kuchni

Istnieje wiele potraw, które bez czosnku się nie obędą. W kuchni indyjskiej duszenie każdego curry zaczyna się od przysmażenia pasty czosnkowo-imbirowej. Czosnek pasuje idealnie do wszelkiego rodzaju mięs, takich jak pieczony drób, pieczeń wołowa czy wieprzowa, ale również warzywo te służy do aromatyzowania wędlin i zup, takich jak staropolski żurek czy barszcz czerwony. Istnieją także przepisy na zupy czosnkowe – ugotowane ząbki stają się bardzo delikatne, a smak takiej zupy może zadziwić każdego.

Sałatki, które zrobiły światową karierę. Idealne na lato

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów