Czosnek bez tajemnic. Tego o nim nie wiedzieliście

Czosnek to jedna z nielicznych roślin, które są obecne w każdej kuchni na świecie. Co roku produkuje się miliony ton czosnku, a rozmaitość gatunków i odmian przyprawia o zawrót głowy. I choć wielu z nas nie podoba się jego zapach, to jednak nie wyobrażamy sobie wielu dań bez tego dodatku. Czosnek to nie tylko dodaje daniom wyjątkowego aromatu, ale jest też bardzo zdrowy. Pomaga w walce z bakteriami i wirusami, a zawarte w nim olejki aromatyczne działają zbawiennie na układ oddechowy.

CzosnekCzosnek pasuje idealnie do wielu dań
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Czosnek pochodzi z Azji

Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiły się w Chinach już 5 tysięcy lat temu. Rosnąca na stepach roślina początkowo traktowana była jedynie jako lekarstwo. Chińscy medycy zaliczali go do najbardziej skutecznych medykamentów. Bardzo szybko więc z Chin roślina ta przywędrowała w inne części świata. W egipskich piramidach, w greckich i rzymskich świątyniach znajdziemy malowidła pokazujące główki czosnku.

700 odmian czosnku

Wszystkie odmiany są jadalne, ale w kuchni stosuje się jedynie kilkanaście. Do gotowania używamy najczęściej wysuszonych cebulek, ale jeść można również liście, zielone łodygi i kwiaty tej rośliny. Największe odmiany osiągają wysokość prawie dwóch metrów, choć w kuchni najczęściej spotykamy takie, które dorastają do pół metra.

Największym producentem czosnku na świecie są Chiny

Kupując pochodzące z tego kraju cebulki uważajmy, bo bardzo często są one sztucznie wybielane przy pomocy substancji zawierających chlor. Po takim zabiegu czosnek staje się śnieżnobiały, ale mniej smaczny. Poza Chinami potentatami w uprawie czosnku są Indie, Bangladesz, Egipt i Hiszpania. W Polsce również znajdziemy spore uprawy tej przyprawy, a nasz czosnek uważany jest przez wielu kucharzy za najlepszy i najbardziej aromatyczny. W parze z tym aromatem idzie też charakterystyczna woń. Jeśli nie przepadamy za tym zapachem, użyjmy pietruszki, by go zniwelować.

Ile ząbków mieści się w główce?

Główka czosnku zawiera od 10 do 20 ząbków, w zależności od odmiany. Charakterystyczny, ostry i gryzący zapach to zasługa związków siarki, dlatego też w wielu krajach czosnek nazywa się "śmierdzącą różą". Dodatkowo, główka czosnku zawiera ponad 55 procent wody, co w połączeniu z innymi związkami chemicznymi powoduje, że od razu po spożyciu tej przyprawy spada nam ciśnienie krwi.

Obowiązkowy w kuchni

Istnieje wiele potraw, które bez czosnku się nie obędą. W kuchni indyjskiej duszenie każdego curry zaczyna się od przysmażenia pasty czosnkowo-imbirowej. Czosnek pasuje idealnie do wszelkiego rodzaju mięs, takich jak pieczony drób, pieczeń wołowa czy wieprzowa, ale również warzywo te służy do aromatyzowania wędlin i zup, takich jak staropolski żurek czy barszcz czerwony. Istnieją także przepisy na zupy czosnkowe – ugotowane ząbki stają się bardzo delikatne, a smak takiej zupy może zadziwić każdego.

Sałatki, które zrobiły światową karierę. Idealne na lato

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia