Czernina - najbardziej kontrowersyjna polska zupa. Jak ją zrobić?

Czernina, czarnina, czarna polewka, czarna zalewajka, mała czarna - jedna z najbardziej kontrowersyjnych polskich zup, znana jest pod różnymi nazwami. Choć należy do naszej tradycji kulinarnej, do dziś wzbudza bardzo różne uczucia. Są tacy, którzy za czerniną przepadają i tacy, którzy nie wzięliby nawet łyżki tej zupy do ust. A wszystko dlatego, że głównym składnikiem czerniny jest krew.

CzerninaCzernina była podawana kawalerom, którzy starali się o rękę dziewczyny, a którego nie akceptowali jej rodzice

Czarna polewka

Do tej zupy najczęściej wykorzystywana jest krew z kaczki, ale spotykane są również wersje z krwią gęsią, krwią z królika, a nawet wieprzową. Wszystko zależy od regionu Polski.

W Polsce czernina jest spotykana głównie w tych obszarach, które kiedyś były najbiedniejsze: na Kaszubach, Kujawach, Podlasiu czy Śląsku. Tam wykorzystywano wszystko, co dało się zjeść, więc także i krew z zabijanych zwierząt.

Zupa ta, nazywana także czarną polewką była podawana kawalerom, którzy starali się o rękę dziewczyny, a którego nie akceptowali jej rodzice. Gdy taki delikwent pojawiał się w domu swojej wybranki i częstowano go czerniną, wiedział, że jego szanse właśnie przepadły. Jacek Soplica, jeden z głównych bohaterów "Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza został właśnie tak potraktowany, co nie skończyło się dobrze.

Co dodać do rosołu?

Dwie odmiany czerniny zostały już współcześnie wpisane na listę produktów tradycyjnych. Czôrnina kaszubska i czernina kujawska, bo o nich mowa, mają ściśle określone receptury i są spotykane przede wszystkim w restauracjach regionalnych.

Czôrnina to jedna z najbardziej charakterystycznych zup na Kaszubach. W tym regionie Polski od dawien dawna hodowano ogromne stada gęsi i kaczek, które miały tu idealne warunki do życia. Ptactwo regularnie trafiało na kaszubskie stoły, a ich krew wykorzystywane była w kuchni.

Czôrninę przyrządza się z krwi z dodatkiem podrobów drobiowych (serca, żołądki, wątróbki), suszonych owoców, suszonych grzybów, włoszczyzny, soli, octu i cukru. Szczególnie dodatek octu jest istotny, bo inaczej podczas gotowania krew mogłaby się ściąć. Kaszubską wersję czarnej polewki podaje się z gotowanymi osobno ziemniakami.

Czernina
© Adobe Stock

Czarnina kujawska, obok rosołu, była stałym elementem wesel i innych uroczystości rodzinnych. Zaraz po powrocie z kościoła wszyscy weselnicy mogli raczyć się gorącą, słodko-kwaśną zupą z krwi. Przepis na czerninę kujawską jest bardzo podobny do tego z kaszub. Różni się tylko dwoma elementami – do zupy dodaje się świeżą gruszkę i makaron.

Jak ugotować czerninę?

Zrobienie czerniny nie jest proste i wymaga sporo cierpliwości.

  1. Na zupę potrzebne nam będą: podroby i krew z kaczki, marchew, pietruszka, seler i por, cebula, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, suszone jabłka, gruszki i śliwki, ocet spirytusowy, sól i cukier.
  2. Najpierw do krwi dodajemy ocet i szczyptę soli.
  3. Podroby myjemy i zalewamy wodą, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, cebulę i duszone owoce.
  4. Gotujemy wszystko do miękkości, wyjmujemy podroby i owoce, kroimy je na kawałki, wrzucamy z powrotem do zupy, dodajemy krew, doprawiamy cukrem i możemy podawać. Najlepiej z makaronem.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę