Trwa ładowanie...
dc1gehp
dc1gehp

Czekoladowe babeczki. Idealne na podwieczorek i do kawy

Przepis

Te babeczki są bardzo proste do zrobienia, bardzo czekoladowe i przede wszystkim - pyszne.

4.4
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Czekoladowe babeczki. Idealne na podwieczorek i do kawy
123RF
Składniki
  • 2 jajka
  • 100 gram roztopionego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • ok. pół szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • cukier puder do posypania babeczek lub polewa czekoladowa do rozpuszczenia w rondelku

Do upieczenia babeczek najlepiej nadadzą się: forma/blacha ze specjalnymi wgłębieniami i papierowe foremki do muffinek.

Przepis

Czekoladę połamać/pokruszyć w drobne kawałeczki i odłożyć. Masło rozpuścić. Suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao - wsypać do jednej miski. Do drugiej wlać masło, jajka, mleko. Zmiksować. Następnie przelać do miski ze składnikami suchymi i zmiksować do jednolitej masy. Dodać pokruszoną czekoladę i równomiernie ''wmieszać'' ją w masę przy pomocy łyżki. Przelać masę do papierowych foremek umieszczonych we wgłębieniach blachy do muffinek. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 25-30 minut.

Czekoladowe babeczki. Idealne na podwieczorek i do kawy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

41
13
Share
dc1gehp
dc1gehp
dc1gehp
dc1gehp
Więcej tematów
dc1gehp