Czekoladowe babeczki. Idealne na podwieczorek i do kawy
Te babeczki są bardzo proste do zrobienia, bardzo czekoladowe i przede wszystkim - pyszne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 2 jajka
- 100 gram roztopionego masła
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- ok. pół szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- cukier puder do posypania babeczek lub polewa czekoladowa do rozpuszczenia w rondelku
Do upieczenia babeczek najlepiej nadadzą się: forma/blacha ze specjalnymi wgłębieniami i papierowe foremki do muffinek.
Czekoladę połamać/pokruszyć w drobne kawałeczki i odłożyć. Masło rozpuścić. Suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao - wsypać do jednej miski. Do drugiej wlać masło, jajka, mleko. Zmiksować. Następnie przelać do miski ze składnikami suchymi i zmiksować do jednolitej masy. Dodać pokruszoną czekoladę i równomiernie ''wmieszać'' ją w masę przy pomocy łyżki. Przelać masę do papierowych foremek umieszczonych we wgłębieniach blachy do muffinek. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 25-30 minut.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze