Czego nie jeść w dnie moczanowej?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 10Warto wiedzieć

Obraz
© iStock.com

Na tę chorobę cierpi blisko pół miliona Polaków. Wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi powoduje reakcje zapalne, a w konsekwencji – silny ból stopy lub stawów, a także inne uciążliwe objawy. Jak je złagodzić? Unikając spożywania i picia niektórych produktów.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 10Wątróbka

Obraz
© 123RF

Osoby zmagające się z dną moczanową muszą przede wszystkim eliminować z jadłospisu produkty bogate w puryny, czyli organiczne związki chemiczne, które nasz organizm przetwarza na kwas moczowy. Ich skarbnicą jest m.in. wątróbka, zwłaszcza wieprzowa. Spożywania tego przysmaku, pod wszelkimi postaciami (także lubianej przez Polaków kaszanki), może przyczyniać się do nasilenia napadów bólowych.

/ 10Soki owocowe

Obraz
© Shutterstock.com

Gaszą pragnienie i dostarczają cennych składników odżywczych. Jednak soki owocowe nie są wskazane dla każdego. Osoby chorujące na dnę moczanową powinny ograniczyć spożywanie tego typu napojów. Dlaczego? Soki dostarczają potężnej dawki fruktozy, która jest częściowo przetwarzana w kwas mlekowy, hamujący wydalanie kwasu moczowego z organizmu.

/ 10Sardynki

Obraz
© iStock.com

Długo można wyliczać zalety spożywania tych smacznych rybek, bogatych zwłaszcza w nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływające na układ krwionośny, chroniące przed zawałem, obniżające ciśnienie krwi, wzmacniające odporność a nawet działające antydepresyjnie. A jednak sardynki, podobnie jak inne tłuste ryby morskie, nie powinny zbyt często gościć w diecie osób z dną moczanową. Powód? Wysokie stężenie puryn.

/ 10Flaki

Obraz
© 123RF

Polacy od kilkuset lat raczą się tą gęstą zupą przyrządzaną z pokrojonych w cienkie paski żołądków wołowych lub wieprzowych. Zdaniem dietetyków flaki są niskokaloryczne i bogate w wartościowe składniki, jednak z ich jedzenia powinny zrezygnować osoby cierpiące na dnę moczanową. Mięsne podroby, czyli podstawa pysznej potrawy, stanowią bowiem bogate źródło związków purynowych.

/ 10Piwo

Obraz
© 123RF

Dna moczanowa częściej dopada mężczyzn, co specjaliści tłumaczą m.in. ich większą skłonnością do sięgania po alkohol, zwłaszcza piwo. Popularny napój podnosi niestety poziom kwasu moczowego i – co gorsza – zakłóca procesy metaboliczne, które powinny prowadzić do jego eliminowania z organizmu. Zawarte w piwie związki chemiczne mogą też nasilać stany zapalne w stawach, a w konsekwencji zwiększać dolegliwości bólowe.

/ 10Grzyby

Obraz
© iStock.com

Dna moczanowa wymaga rezygnacji z wielu produktów, które odgrywają ważną rolę w polskiej kuchni. Na przykład grzybów, zarówno świeżych, jak i suszonych. Borowiki, podgrzybki, ale również pieczarki mogą powodować odkładanie się kryształków kwasu moczowego w stawach, co nasila uciążliwe dolegliwości. Wyjątek stanowią kurki, które zawierają znacznie mniej związków purynowych niż inne gatunki.

/ 10Sery podpuszczkowe

Obraz
© iStock.com

Przeciętny Polak rocznie pochłania blisko 12 kilogramów rozmaitych produktów wytwarzanych na bazie mleka, zwłaszcza serów żółtych, choć w ostatnich latach rośnie też popularność serów pleśniowych czy twardych, takich jak parmezan. Tego typu specjały mają sporo wartości odżywczych, ale z powodu wysokiej zawartości związków purynowych, nie są zalecane dla osób chorujących na dnę moczanową.

/ 10Wywar mięsny

Obraz
© 123RF

Kto nie lubi pożywnych zup albo zawiesistych sosów przygotowanych na bazie esencjonalnego wywaru, najlepiej z różnych gatunków mięsa? Od wieków stanowi on ważny produkt w polskiej kuchni. Jednak warto pamiętać, że jest jednocześnie skumulowanym źródłem puryn, których zdecydowanie powinniśmy unikać przy dnie moczanowej.

10 / 10Rabarbar

Obraz
© 123RF

Czerwono-różowe łodygi rośliny z rodziny rdestowatych od lat wykorzystuje się do przygotowywania kompotów, ciast czy innych przysmaków. Jednak rabarbar nie jest produktem dla każdego. Powinny go unikać zwłaszcza osoby zmagające się z dną moczanową, dostarcza bowiem solidnej dawki związków purynowych. Z powodu wysokiego stężenia kwasu szczawiowego, który utrudnia przyswajanie magnezu i wapnia, osłabia kości oraz sprzyja tworzeniu się kamieni nerkowych, umiar w spożyciu rabarbaru należy też zachować, gdy mamy problemy z układem moczowym, zaburzeniami trawienia tłuszczów czy chorobami jelit.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast