Czego nie jeść w dnie moczanowej?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 10Warto wiedzieć

Obraz
© iStock.com

Na tę chorobę cierpi blisko pół miliona Polaków. Wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi powoduje reakcje zapalne, a w konsekwencji – silny ból stopy lub stawów, a także inne uciążliwe objawy. Jak je złagodzić? Unikając spożywania i picia niektórych produktów.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 10Wątróbka

Obraz
© 123RF

Osoby zmagające się z dną moczanową muszą przede wszystkim eliminować z jadłospisu produkty bogate w puryny, czyli organiczne związki chemiczne, które nasz organizm przetwarza na kwas moczowy. Ich skarbnicą jest m.in. wątróbka, zwłaszcza wieprzowa. Spożywania tego przysmaku, pod wszelkimi postaciami (także lubianej przez Polaków kaszanki), może przyczyniać się do nasilenia napadów bólowych.

/ 10Soki owocowe

Obraz
© Shutterstock.com

Gaszą pragnienie i dostarczają cennych składników odżywczych. Jednak soki owocowe nie są wskazane dla każdego. Osoby chorujące na dnę moczanową powinny ograniczyć spożywanie tego typu napojów. Dlaczego? Soki dostarczają potężnej dawki fruktozy, która jest częściowo przetwarzana w kwas mlekowy, hamujący wydalanie kwasu moczowego z organizmu.

/ 10Sardynki

Obraz
© iStock.com

Długo można wyliczać zalety spożywania tych smacznych rybek, bogatych zwłaszcza w nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływające na układ krwionośny, chroniące przed zawałem, obniżające ciśnienie krwi, wzmacniające odporność a nawet działające antydepresyjnie. A jednak sardynki, podobnie jak inne tłuste ryby morskie, nie powinny zbyt często gościć w diecie osób z dną moczanową. Powód? Wysokie stężenie puryn.

/ 10Flaki

Obraz
© 123RF

Polacy od kilkuset lat raczą się tą gęstą zupą przyrządzaną z pokrojonych w cienkie paski żołądków wołowych lub wieprzowych. Zdaniem dietetyków flaki są niskokaloryczne i bogate w wartościowe składniki, jednak z ich jedzenia powinny zrezygnować osoby cierpiące na dnę moczanową. Mięsne podroby, czyli podstawa pysznej potrawy, stanowią bowiem bogate źródło związków purynowych.

/ 10Piwo

Obraz
© 123RF

Dna moczanowa częściej dopada mężczyzn, co specjaliści tłumaczą m.in. ich większą skłonnością do sięgania po alkohol, zwłaszcza piwo. Popularny napój podnosi niestety poziom kwasu moczowego i – co gorsza – zakłóca procesy metaboliczne, które powinny prowadzić do jego eliminowania z organizmu. Zawarte w piwie związki chemiczne mogą też nasilać stany zapalne w stawach, a w konsekwencji zwiększać dolegliwości bólowe.

/ 10Grzyby

Obraz
© iStock.com

Dna moczanowa wymaga rezygnacji z wielu produktów, które odgrywają ważną rolę w polskiej kuchni. Na przykład grzybów, zarówno świeżych, jak i suszonych. Borowiki, podgrzybki, ale również pieczarki mogą powodować odkładanie się kryształków kwasu moczowego w stawach, co nasila uciążliwe dolegliwości. Wyjątek stanowią kurki, które zawierają znacznie mniej związków purynowych niż inne gatunki.

/ 10Sery podpuszczkowe

Obraz
© iStock.com

Przeciętny Polak rocznie pochłania blisko 12 kilogramów rozmaitych produktów wytwarzanych na bazie mleka, zwłaszcza serów żółtych, choć w ostatnich latach rośnie też popularność serów pleśniowych czy twardych, takich jak parmezan. Tego typu specjały mają sporo wartości odżywczych, ale z powodu wysokiej zawartości związków purynowych, nie są zalecane dla osób chorujących na dnę moczanową.

/ 10Wywar mięsny

Obraz
© 123RF

Kto nie lubi pożywnych zup albo zawiesistych sosów przygotowanych na bazie esencjonalnego wywaru, najlepiej z różnych gatunków mięsa? Od wieków stanowi on ważny produkt w polskiej kuchni. Jednak warto pamiętać, że jest jednocześnie skumulowanym źródłem puryn, których zdecydowanie powinniśmy unikać przy dnie moczanowej.

10 / 10Rabarbar

Obraz
© 123RF

Czerwono-różowe łodygi rośliny z rodziny rdestowatych od lat wykorzystuje się do przygotowywania kompotów, ciast czy innych przysmaków. Jednak rabarbar nie jest produktem dla każdego. Powinny go unikać zwłaszcza osoby zmagające się z dną moczanową, dostarcza bowiem solidnej dawki związków purynowych. Z powodu wysokiego stężenia kwasu szczawiowego, który utrudnia przyswajanie magnezu i wapnia, osłabia kości oraz sprzyja tworzeniu się kamieni nerkowych, umiar w spożyciu rabarbaru należy też zachować, gdy mamy problemy z układem moczowym, zaburzeniami trawienia tłuszczów czy chorobami jelit.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw