- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia angielska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki rodzynek
Przepis
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przepis
W jednym naczyniu łączymy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, a w drugiej mokre: mleko, olej, jajka, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Następnie mieszamy zawartość obu misek. Dodajemy rodzynki i ponownie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Przepis
Masę przekładamy do foremek na muffinki lub papilotek do wysokości nie więcej niż 3/4 foremki. Pieczemy ok. 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka.
Przepis
Po wystudzeniu dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl