Cytrynowe muffiny z rodzynkami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki rodzynek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu łączymy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, a w drugiej mokre: mleko, olej, jajka, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Następnie mieszamy zawartość obu misek. Dodajemy rodzynki i ponownie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Masę przekładamy do foremek na muffinki lub papilotek do wysokości nie więcej niż 3/4 foremki. Pieczemy ok. 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze