Trwa ładowanie...
d3tvsmc
d3tvsmc

Cytrynowe muffiny z rodzynkami

Przepis
4.1
(34 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Zdjęcie
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki rodzynek
Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu łączymy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, a w drugiej mokre: mleko, olej, jajka, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Następnie mieszamy zawartość obu misek. Dodajemy rodzynki i ponownie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Masę przekładamy do foremek na muffinki lub papilotek do wysokości nie więcej niż 3/4 foremki. Pieczemy ok. 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka.

Po wystudzeniu dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.

Cytrynowe muffiny z rodzynkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d3tvsmc
d3tvsmc
d3tvsmc
d3tvsmc
d3tvsmc