Cytrynian sodu - E331

Cytrynian sodu (znany również jako cytrynian monosodowy, cytrynian disodowy i cytrynian trisodowy)należy do grupy cytrynianów – to sól kwasu cytrynowego. Jest powszechnie stosowany jako dodatek do produktów spożywczych o symbolu E331. Wykorzystywany jest na szeroką skalę w technologii żywności, na szczęście jest substancją w pełni bezpieczną dla naszego zdrowia. W jakich produktach ją odnajdziemy?

Cytrynian sodu - E331
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Co to jest E331?

Cytrynian sodu to bezzapachowy proszek, który ma krystaliczną strukturę i lekko kwaśny smak. Dobrze rozpuszcza się wodzie, trudniej w etanolu. E331 możemy otrzymać w reakcji kwasu cytrynowego z węglanem, wodorotlenkiem bądź wodorowęglanem sodu. Wykorzystuje się go powszechnie jako dodatek smakowy i sekwestrant – czyli substancję, która tworzy różne związki chemiczne z jonami metalu, dzięki czemu zapobiega zmianie smaku, barwy jedzenia i zmianie jego konsystencji.

Ponadto jest to regulator kwasowości, co oznacza że zmienia lub kontroluje kwasowość czy zasadowość produktu spożywczego. Dodatkowo dzięki zastosowaniu cytrynianu sodu, możliwe jest utrzymanie jednolitej konsystencji dwóch lub więcej zmieszanych ze sobą substancji, jak np. woda i olej. Ponieważ blokuje szybkie utlenianiem, E331 chroni produkt spożywczy przed jełczeniem i zmianą barwy – cytrynian sodu hamuje rozwój bakterii w produkcie. Dzieje się tak dzięki zakwaszeniu, co wpływa na poprawienie jakości oraz wydłużenie okresu przydatności produktu do spożycia.

Trudno uniknąć spożycia tej substancji, ponieważ gama produktów żywnościowych, w których się znajduje, jest naprawdę szeroka.

W jakich produktach znajduje się cytrynian sodu?

• dżemy

• marmolady

• napoje spirytusowe

• napoje bezalkoholowe

• musztarda

• majonez

• sosy sałatkowe

• mleko kozie UHT

napoje mleczne fermentowane

• mleko zagęszczone słodzone i niesłodzone

• koncentraty ciast i deserów

• koncentraty napojów

• koncentraty lukru do ciast

• koncentraty obiadowe i dodatków do potraw

• wyroby cukiernicze np. ciasta

• produkty owocowe do smarowania typu light

• chipsy

• polewy do deserów

desery mleczne

• ser mozzrella

• paczkowane świeże mielone mięso

• lody

• margaryny

• przetwory rybne np. nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki

• kompoty owocowe

• oliwki w zalewie

• konserwy warzywno-mięsne

• niezemulgowane oleje i tłuszcze pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego

• wyroby garmażeryjne

• mrożone i głęboko mrożone nieprzetworzone warzywa i owoce

• pakowane i nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia

Czy cytrynian sodu jest substancją bezpieczną?

Cytrynian sodu wpływa na aktywność przeciwutleniaczy, choć sam nim nie jest. To przede wszystkim składnik aromatów i regulator kwasowości. W marmoladach zwiększa konsystencję żelu. Ponadto wpływa na redukcję brunatnienia owoców. E331 jest w pełni bezpieczną substancją, o czym świadczy chociażby fakt, że stosuje się go do preparatów przeznaczonych do początkowego żywienia niemowląt i małych dzieci. Cytrynian sodu nie wchłania się w układzie pokarmowym, a jest wydalany z moczem.

Nie ma ograniczeń co do dziennego spożycia cytrynianu sodu, jednak w nadmiarze może osłabić lub wzmocnić działanie niektórych leków. Ponadto powinny uważać na tę substancję osoby uczulone na glutaminian sodu. Sole sodowe kwasu cytrynowego naturalnie występują też w naszym organizmie oraz chociażby w owocach cytrusowych, truskawkach, kiwi i wielu innych.

Czy wiesz, że..?

Poza żywnością cytrynian sodu używany jest w medycynie do konserwacji krwi przeznaczanej do przetoczenia, a więc zahamowania krzepliwości krwi, która została pobrana od pacjentów do celów laboratoryjnych. W farmacji, cytrynian sodu wykorzystywany jest do przygotowywania leków opartych na recepturze. Wykorzystuje się go także w kosmetyce do produkcji błyszczyków do ust.

Kornelia Ramusiewicz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane