Trwa ładowanie...
d4eihbx
27-03-2017 08:51

Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym

Przepis

Cynaderki. Dla niektórych słowo-tajemnica. Dla innych coś, czego (jak się zarzekają) nigdy do ust nie wezmą. Cóż to takiego te cynaderki? To po prostu nerki, w tym przypadku wieprzowe. Kiedyś uwielbiane i często goszczące na polskich stołach. Dziś trochę zapomniane, a trochę wyśmiewane. Zapomniane pewnie dlatego, że ich przygotowanie zajmuje trochę czasu. Trzeba je dokładnie oczyścić, wymoczyć i obgotować. Mało wdzięczna praca, podobnie jak przy flaczkach. Czy jednak nie byłoby warto spróbować tego, co dla naszych dziadków, a często i rodziców było przysmakiem?

d4eihbx
5.0
(18 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

www.daylicooking.pl
Źródło: www.daylicooking.pl
Składniki
  • około pół kg cynaderek wieprzowych,
  • około 10 cm kawałek pora,
  • 1 średnia marchewka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 średnie liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • majeranek,
  • odrobina soku z cytryny,
  • 2-3 łyżki masła,
  • pół szklanki śmietany,
  • 1 łyżka mąki pszennej
Przepis

Cynaderki namoczyć w zimnej wodzie na około pół godziny. Odlać wodę i powtórzyć - w sumie 3 razy. Porozcinać je, wykroić ze środka żyłki i zewnętrzne błonki. Uważać, żeby nie poprzecinać żyłek. Oczyszczone cynaderki ponownie namoczyć w zimnej wodzie na około 3-4 godziny. Wypłukać i pokroić w mniejsze paseczki.
Włożyć je do wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i odrobiną soli. Gotować na średnim ogniu przez około pół godziny. Wodę odlać, cynaderki przepłukać. Przełożyć do czystej posolonej do smaku wody i ugotować do miękkości - przez około 60-90 minut. Wodę ponownie odlać.
Por pokroić w talarki, marchewkę w kostkę i poddusić na maśle. Dolać wodę (w takiej ilości ile chcemy mieć sosu), włożyć ugotowane cynaderki. Dodać sól i pieprz do smaku, zagotować. Śmietanę połączyć z mąką, zagęścić sos i chwilę gotować na niewielkim ogniu. Przyprawić majerankiem i sokiem z cytryny. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Zobacz także: przepyszne naleśniki z prażonymi jabłkami

Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

26
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
Więcej tematów
d4eihbx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj