Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym

Cynaderki. Dla niektórych słowo-tajemnica. Dla innych coś, czego (jak się zarzekają) nigdy do ust nie wezmą. Cóż to takiego te cynaderki? To po prostu nerki, w tym przypadku wieprzowe. Kiedyś uwielbiane i często goszczące na polskich stołach. Dziś trochę zapomniane, a trochę wyśmiewane. Zapomniane pewnie dlatego, że ich przygotowanie zajmuje trochę czasu. Trzeba je dokładnie oczyścić, wymoczyć i obgotować. Mało wdzięczna praca, podobnie jak przy flaczkach. Czy jednak nie byłoby warto spróbować tego, co dla naszych dziadków, a często i rodziców było przysmakiem?

Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowymCynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • około pół kg cynaderek wieprzowych,
  • około 10 cm kawałek pora,
  • 1 średnia marchewka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 średnie liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • majeranek,
  • odrobina soku z cytryny,
  • 2-3 łyżki masła,
  • pół szklanki śmietany,
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przepis

Cynaderki namoczyć w zimnej wodzie na około pół godziny. Odlać wodę i powtórzyć - w sumie 3 razy. Porozcinać je, wykroić ze środka żyłki i zewnętrzne błonki. Uważać, żeby nie poprzecinać żyłek. Oczyszczone cynaderki ponownie namoczyć w zimnej wodzie na około 3-4 godziny. Wypłukać i pokroić w mniejsze paseczki.
Włożyć je do wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i odrobiną soli. Gotować na średnim ogniu przez około pół godziny. Wodę odlać, cynaderki przepłukać. Przełożyć do czystej posolonej do smaku wody i ugotować do miękkości - przez około 60-90 minut. Wodę ponownie odlać.
Por pokroić w talarki, marchewkę w kostkę i poddusić na maśle. Dolać wodę (w takiej ilości ile chcemy mieć sosu), włożyć ugotowane cynaderki. Dodać sól i pieprz do smaku, zagotować. Śmietanę połączyć z mąką, zagęścić sos i chwilę gotować na niewielkim ogniu. Przyprawić majerankiem i sokiem z cytryny. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Zobacz także: przepyszne naleśniki z prażonymi jabłkami

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia