Trwa ładowanie...
d3rdagf
06-10-2021 10:26

Cykoria zapiekana pod pierzynką

Przepis

Wygląda jak niewyrośnięta podłużna sałata. Chrupka, słodkawa, ale z wyraźną nutą goryczki nadającą wyrafinowania. Cykoria właśnie teraz smakuje najlepiej, więc warto zaprosić ją do naszych kuchni. Cykoria zapiekana z boczkiem pod beszamelem dobrze smakuje sama, jak i z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami.

d3rdagf
3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Fot: ©M.studio - stock.adobe.com
Składniki
  • 6-10 cykorii
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 2 łyżki tartego żółtego sera (dobrze roztapiającego się np. morski)
  • 8-10 plasterków szynki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 żółtko
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • cukier
  • sól
  • pieprz do smaku
Przepis
  • Cykorię oczyścić, umyć, wrzucić do wrzącej wody i obgotować, następnie osączyć i przestudzić. Każdą owinąć plasterkiem szynki, spiąć wykałaczką.
  • Około 2/3 pokrojonego w kostkę boczku rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, położyć na nim cykorię i posypać resztą boczku.
  • Z mleka odlać 1/3 szklanki, a resztę zagotować. Zimne mleko wymieszać z mąką, wlać powoli do wrzącego i, cały czas mieszając, zagotować.
  • Gdy płyn zgęstnieje, zdjąć garnek z ognia i, szybko mieszając, dodać żółtko. Przyprawić solą i pieprzem. Zalać cykorię sosem, oprószyć dość obficie serem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Zapiekać ,aż się lekko zarumieni. Po wyjęciu z pieca posypać z natką i natychmiast podawać na stół.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Cykoria zapiekana pod pierzynką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rdagf
d3rdagf
d3rdagf
d3rdagf
Więcej tematów
d3rdagf