Cykoria zapiekana pod pierzynką
Wygląda jak niewyrośnięta podłużna sałata. Chrupka, słodkawa, ale z wyraźną nutą goryczki nadającą wyrafinowania. Cykoria właśnie teraz smakuje najlepiej, więc warto zaprosić ją do naszych kuchni. Cykoria zapiekana z boczkiem pod beszamelem dobrze smakuje sama, jak i z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 6-10 cykorii
- 10 dag boczku wędzonego
- 2 łyżki tartego żółtego sera (dobrze roztapiającego się np. morski)
- 8-10 plasterków szynki
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 1 żółtko
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- cukier
- sól
- pieprz do smaku
Przepis
- Cykorię oczyścić, umyć, wrzucić do wrzącej wody i obgotować, następnie osączyć i przestudzić. Każdą owinąć plasterkiem szynki, spiąć wykałaczką.
- Około 2/3 pokrojonego w kostkę boczku rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, położyć na nim cykorię i posypać resztą boczku.
- Z mleka odlać 1/3 szklanki, a resztę zagotować. Zimne mleko wymieszać z mąką, wlać powoli do wrzącego i, cały czas mieszając, zagotować.
- Gdy płyn zgęstnieje, zdjąć garnek z ognia i, szybko mieszając, dodać żółtko. Przyprawić solą i pieprzem. Zalać cykorię sosem, oprószyć dość obficie serem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Zapiekać ,aż się lekko zarumieni. Po wyjęciu z pieca posypać z natką i natychmiast podawać na stół.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl