Cupcakes piernikowe. Idealne do kawy lub na prezent
Czasami piernik to za mało, a z makowcem nam nie po drodze. Do świątecznej kawki albo jako kulinarny, jadalny prezent można upiec słodkie i bardzo proste piernikowe babeczki. Cupcakes prosto z bloga "Cukrowa wróżka", dla osób, które nie liczą kalorii.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia angielska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 1/3 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajo
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki oleju
Krem:
- 250 g twarożku śmietankowego
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g białej czekolady
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- ok. 10 sztuk małych pierniczków do dekoracji
Przepis
Zaczynamy od babeczek. Mąkę przesiewamy z kakao, solą, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z maślanką, olejem i cukrem. Suche i mokre składniki łączymy, energicznie mieszając, aż się połączą. Nakładamy ciasto do papilotek, do ok. 2/3 ich wysokości i pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ucieramy twarożek z cukrem i cynamonem. Stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę. Następnie powoli wlewamy kremówkę, cały czas miksując, aż do powstania puszystego, zwięzłego kremu. Dekorujemy nim babeczki. 2 pierniczki bardzo drobno siekamy lub kruszymy i okruszkami posypujemy babeczki. W każdą wbijamy dodatkowo 1 całe ciastko.
Zobacz także: sernik matcha z zieloną herbatą