Cupcakes piernikowe. Idealne do kawy lub na prezent

Czasami piernik to za mało, a z makowcem nam nie po drodze. Do świątecznej kawki albo jako kulinarny, jadalny prezent można upiec słodkie i bardzo proste piernikowe babeczki. Cupcakes prosto z bloga "Cukrowa wróżka", dla osób, które nie liczą kalorii.

Cupcakes piernikowe. Idealne do kawy lub na prezentCupcakes piernikowe. Idealne do kawy lub na prezent
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 1 1/3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki oleju

Krem:

  • 250 g twarożku śmietankowego
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ok. 10 sztuk małych pierniczków do dekoracji

Przepis

Zaczynamy od babeczek. Mąkę przesiewamy z kakao, solą, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z maślanką, olejem i cukrem. Suche i mokre składniki łączymy, energicznie mieszając, aż się połączą. Nakładamy ciasto do papilotek, do ok. 2/3 ich wysokości i pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ucieramy twarożek z cukrem i cynamonem. Stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę. Następnie powoli wlewamy kremówkę, cały czas miksując, aż do powstania puszystego, zwięzłego kremu. Dekorujemy nim babeczki. 2 pierniczki bardzo drobno siekamy lub kruszymy i okruszkami posypujemy babeczki. W każdą wbijamy dodatkowo 1 całe ciastko.
Zobacz także: sernik matcha z zieloną herbatą

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości