Cream Brule
- 1.750 ml smietany
- 250 ml mleka
- 12 zoltek
- 100 g cukru
- 1 lyka esencji vaniliowej (badz ekstaktu , pol straczka waniliowego-najlepszy)
Smietane i mleko wraz z esencja waniliowa (badz ekstaktu , pol straczka waniliowego) mieszamy razem i delikatnie podgrzewamy na bardzo malym ogniu (wazne : mieszanka nie moze sie zagotowac ma byc tylko ciepla), do miski wrzucamy 12 zoltek mieszamy wraz z curem do uzyskania tzw kogla mogla :D:D:D,nastepnie podgrzana smietane wlewamy do zoltek i mieszamy bardzo powoli zeby nie ubic, nastepnie potrzebujemy 12 misek niewielkich i brytfanke (kawalki tryskawki lub czekolade wkladamy do misek a potem zalewamy mieszanka), wkaldamy miseczki do brytfanki i zalewamy ja woda , woda powinna przekroczyc polowe miski , tak zwane Cream Brule pazymy w piekarniku o temp 160*C + termo obieg wpierw przez ok 15 min potem sprawdzmy konsystencje mieszanki wstrzasajac miska konsystenca jak kisiel, nastepnie zostawiamy na nastepne 10 min wtedy Cream bedzie mial konsystencje podobna do na wpol scieta gaaretka jesli tak wlasnie jest wyciagamy z piekarnika zostawiamy na niecale 5 min brytfance z woda a nastepnie wyciagamy , Cream Brule
serwujemy : u gury najlepiej skarmelicowac cukier tj. posypac cukrem i stopic go palnikiem nastepnie ubijamy smietane z cykrem do sztywnosci i nakladamy na wierzch do dekoracji straczek waniliowy badz swierza mieta
Przepis dodał użytkownik faazaa123
Podziel się opinią
Komentarze