Trwa ładowanie...
dc5fuyx
29-01-2018 15:42

Comber w kilka chwil. Ciasto czekoladowe z procentami

Przepis

Pyszne, soczyste ciasto czekoladowe z alkoholem, zwane comber. Proste w przygotowaniu i zaskakująco smaczne. Ładnie i apetycznie pachnie kakao. Sprawdzi się idealnie na przyjęcie dla dorosłych. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

dc5fuyx
4.8
(17 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
  • 3 jajka – osobno żółtka i białka
  • 3 łyżki kakao bez cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody

Do nasączenia:

  • 1,5 szklanki zaparzonej herbaty (z dwóch saszetek)
  • około 0,5 szklanki mocnego alkoholu (użyłam wódki i wiśniówki; można dodać więcej alkoholu kosztem herbaty)

Dodatkowo:

  • 1 duża łyżka masła
  • 2-3 łyżki kakao bez cukru
Przepis

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do rondelka przełożyć masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao, wodę i zagotować. Masę gotować na małym ogniu przez 5 minut. Czekoladową masę zdjąć z ognia i odłożyć 8 łyżek na polewę. Odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę. Do ostygniętej masy czekoladowej (może być letnia, troszkę ciepła) dodać mąkę i żółtka, wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia (nie wyciągać z blaszki). Herbatę wymieszać z alkoholem (powinno być 500 ml płynu). Ponczem nasączyć ciasto.

Polewa: odłożoną masę czekoladową (8 łyżek) podgrzać. Dodać do niej masło i kakao, wymieszać na jednolitą masę i polać nią wierzch ciasta. Ciasto odstawić najlepiej na całą noc. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i podawać pokrojone na grube plastry.
Zobacz także: ciasto brzoskwiniowa chmurka
src="https://d.wpimg.pl/1003228872-2107629865/cias.jpg"/>

Polecamy wideo: dlaczego nie powinniśmy trzymać czekolady w lodówce?

Comber w kilka chwil. Ciasto czekoladowe z procentami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

30
8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dc5fuyx
dc5fuyx
dc5fuyx
dc5fuyx
Więcej tematów
dc5fuyx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj