Co zrobić z mięsa z rosołu? Pomysły na obiad z delikatnym i wartościowym mięsem

Kiedy przygotowujesz rosół, na pewno zostaje mięso, które dodaje zupie aromatycznego smaku. Nie musisz wyrzucać gotowanego mięsa, ponieważ doskonale sprawdzi się przy przygotowaniu zdrowego i smacznego posiłku. Mięso z rosołu fantastycznie smakuje, dlatego warto zwrócić uwagę na ten przysmak podczas szukania inspiracji na obiad, a przy okazji nie marnujesz jedzenia.

rosół z mięsemMięso z rosołu może posłużyć także do wielu innych potraw.
Źródło zdjęć: © 123RF

Mięso z rosołu – burgery z szarpanym mięsem

Składniki:

  • 300 g mięsa z rosołu;
  • 3 łyżki sosu barbecue;
  • 2 bułki;
  • cebula;
  • ząbek czosnku;
  • 2 łyżki sałatki coleslaw;
  • kilka plasterków ogórka kiszonego;
  • sól i pieprz;
  • łyżka masła;
  • 3 łyżki majonezu z keczupem.

Przygotowanie:

  1. Oddziel mięso od kości i za pomocą widelców poszarp na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, po czym podsmaż na rozgrzanej patelni na maśle.
  3. Do mięsa dodaj powyższe podsmażone warzywa i wymieszaj z sosem barbecue. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Przekrój bułki na pół, przyrumień je na pozostałym tłuszczu na patelni.
  5. Na dolnej części bułki ułóż mięso, a na wierzch nałóż po łyżce sałatki i po kilka plastrów ogórka.
  6. Burgery z szarpanym mięsem przykryj bułką posmarowaną majonezem z keczupem.

Mięso z rosołu – pierogi z mięsnym farszem

Składniki na ciasto:

  • ½ kilograma mąki pszennej;
  • łyżeczka soli;
  • 2 łyżki oleju roślinnego;
  • 300 ml ciepłej wody.

Składniki na farsz:

  • ½ kg mięsa z rosołu;
  • jajko;
  • 2 ząbki czosnku;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Na początek zacznij przygotowanie farszu. Oddziel mięso od kości – możesz je rozszarpać albo pokroić w kostkę.
  2. Cebulę drobno pokrój, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmażaj na rozgrzanym oleju.
  3. Zmniejsz ogień i dodaj mięso – przypraw je solą i pieprzem. Po wszystkim odstaw do ostygnięcia.
  4. Zacznij robienie ciasta. Mąkę przesiej do miski, wsyp sól, dodaj olej i powoli wlewaj ciepłą wodę – cały czas wyrabiaj ciasto.
  5. Sprawdzaj regularnie konsystencję, ciasto powinno być sprężyste i gładkie. Rozwałkuj na stolnicy i wytnij szklanką kółka.
  6. Na wycięte kółka wykładaj po łyżce farszu. Dokładnie sklejaj brzegi.
  7. Pierogi wrzucaj partiami do gorącej osolonej wody. Wyjmuj je po wypłynięciu na powierzchnię.

Mięso z rosołu – smażony ryż po azjatycku

Składniki:

  • 200 g mięsa z rosołu;
  • 100 g ugotowanego ryżu;
  • jajko;
  • ½ puszki groszku;
  • 1/3 puszki ananasa;
  • 2 łyżki prażonej cebuli;
  • liść kapusty;
  • olej;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso oddzielone od kości rozerwij widelcami.
  2. Pokrój ananasa w kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj mięso, ryż, groszek ananasa i kapustę. Całość usmaż na mocnym ogniu i cały czas mieszaj.
  4. W misce rozbij jajko i dodaj sos sojowy. Połącz ze sobą i przelej na patelnię.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki, a kiedy jajko rozleje się po całości, zdejmij z ognia i podawaj na gorąco.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów