Trwa ładowanie...

Co zrobić z mięsa z rosołu? Pomysły na obiad z delikatnym i wartościowym mięsem

Kiedy przygotowujesz rosół, na pewno zostaje mięso, które dodaje zupie aromatycznego smaku. Nie musisz wyrzucać gotowanego mięsa, ponieważ doskonale sprawdzi się przy przygotowaniu zdrowego i smacznego posiłku. Mięso z rosołu fantastycznie smakuje, dlatego warto zwrócić uwagę na ten przysmak podczas szukania inspiracji na obiad, a przy okazji nie marnujesz jedzenia.

Mięso z rosołu może posłużyć także do wielu innych potraw.Mięso z rosołu może posłużyć także do wielu innych potraw.Źródło: 123RF
d1aomyl
d1aomyl

Mięso z rosołu – burgery z szarpanym mięsem

Składniki:

  • 300 g mięsa z rosołu;
  • 3 łyżki sosu barbecue;
  • 2 bułki;
  • cebula;
  • ząbek czosnku;
  • 2 łyżki sałatki coleslaw;
  • kilka plasterków ogórka kiszonego;
  • sól i pieprz;
  • łyżka masła;
  • 3 łyżki majonezu z keczupem.

Przygotowanie:

  1. Oddziel mięso od kości i za pomocą widelców poszarp na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, po czym podsmaż na rozgrzanej patelni na maśle.
  3. Do mięsa dodaj powyższe podsmażone warzywa i wymieszaj z sosem barbecue. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Przekrój bułki na pół, przyrumień je na pozostałym tłuszczu na patelni.
  5. Na dolnej części bułki ułóż mięso, a na wierzch nałóż po łyżce sałatki i po kilka plastrów ogórka.
  6. Burgery z szarpanym mięsem przykryj bułką posmarowaną majonezem z keczupem.

Mięso z rosołu – pierogi z mięsnym farszem

Składniki na ciasto:

  • ½ kilograma mąki pszennej;
  • łyżeczka soli;
  • 2 łyżki oleju roślinnego;
  • 300 ml ciepłej wody.

Składniki na farsz:

  • ½ kg mięsa z rosołu;
  • jajko;
  • 2 ząbki czosnku;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Na początek zacznij przygotowanie farszu. Oddziel mięso od kości – możesz je rozszarpać albo pokroić w kostkę.
  2. Cebulę drobno pokrój, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmażaj na rozgrzanym oleju.
  3. Zmniejsz ogień i dodaj mięso – przypraw je solą i pieprzem. Po wszystkim odstaw do ostygnięcia.
  4. Zacznij robienie ciasta. Mąkę przesiej do miski, wsyp sól, dodaj olej i powoli wlewaj ciepłą wodę – cały czas wyrabiaj ciasto.
  5. Sprawdzaj regularnie konsystencję, ciasto powinno być sprężyste i gładkie. Rozwałkuj na stolnicy i wytnij szklanką kółka.
  6. Na wycięte kółka wykładaj po łyżce farszu. Dokładnie sklejaj brzegi.
  7. Pierogi wrzucaj partiami do gorącej osolonej wody. Wyjmuj je po wypłynięciu na powierzchnię.

Mięso z rosołu – smażony ryż po azjatycku

Składniki:

  • 200 g mięsa z rosołu;
  • 100 g ugotowanego ryżu;
  • jajko;
  • ½ puszki groszku;
  • 1/3 puszki ananasa;
  • 2 łyżki prażonej cebuli;
  • liść kapusty;
  • olej;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso oddzielone od kości rozerwij widelcami.
  2. Pokrój ananasa w kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj mięso, ryż, groszek ananasa i kapustę. Całość usmaż na mocnym ogniu i cały czas mieszaj.
  4. W misce rozbij jajko i dodaj sos sojowy. Połącz ze sobą i przelej na patelnię.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki, a kiedy jajko rozleje się po całości, zdejmij z ognia i podawaj na gorąco.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1aomyl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1aomyl
Więcej tematów