Co zrobić z mięsa z rosołu? Pomysły na obiad z delikatnym i wartościowym mięsem
Kiedy przygotowujesz rosół, na pewno zostaje mięso, które dodaje zupie aromatycznego smaku. Nie musisz wyrzucać gotowanego mięsa, ponieważ doskonale sprawdzi się przy przygotowaniu zdrowego i smacznego posiłku. Mięso z rosołu fantastycznie smakuje, dlatego warto zwrócić uwagę na ten przysmak podczas szukania inspiracji na obiad, a przy okazji nie marnujesz jedzenia.
Mięso z rosołu – burgery z szarpanym mięsem
Składniki:
- 300 g mięsa z rosołu;
- 3 łyżki sosu barbecue;
- 2 bułki;
- cebula;
- ząbek czosnku;
- 2 łyżki sałatki coleslaw;
- kilka plasterków ogórka kiszonego;
- sól i pieprz;
- łyżka masła;
- 3 łyżki majonezu z keczupem.
Przygotowanie:
- Oddziel mięso od kości i za pomocą widelców poszarp na mniejsze kawałki.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj, po czym podsmaż na rozgrzanej patelni na maśle.
- Do mięsa dodaj powyższe podsmażone warzywa i wymieszaj z sosem barbecue. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przekrój bułki na pół, przyrumień je na pozostałym tłuszczu na patelni.
- Na dolnej części bułki ułóż mięso, a na wierzch nałóż po łyżce sałatki i po kilka plastrów ogórka.
- Burgery z szarpanym mięsem przykryj bułką posmarowaną majonezem z keczupem.
Mięso z rosołu – pierogi z mięsnym farszem
Składniki na ciasto:
- ½ kilograma mąki pszennej;
- łyżeczka soli;
- 2 łyżki oleju roślinnego;
- 300 ml ciepłej wody.
Składniki na farsz:
- ½ kg mięsa z rosołu;
- jajko;
- 2 ząbki czosnku;
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Na początek zacznij przygotowanie farszu. Oddziel mięso od kości – możesz je rozszarpać albo pokroić w kostkę.
- Cebulę drobno pokrój, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmażaj na rozgrzanym oleju.
- Zmniejsz ogień i dodaj mięso – przypraw je solą i pieprzem. Po wszystkim odstaw do ostygnięcia.
- Zacznij robienie ciasta. Mąkę przesiej do miski, wsyp sól, dodaj olej i powoli wlewaj ciepłą wodę – cały czas wyrabiaj ciasto.
- Sprawdzaj regularnie konsystencję, ciasto powinno być sprężyste i gładkie. Rozwałkuj na stolnicy i wytnij szklanką kółka.
- Na wycięte kółka wykładaj po łyżce farszu. Dokładnie sklejaj brzegi.
- Pierogi wrzucaj partiami do gorącej osolonej wody. Wyjmuj je po wypłynięciu na powierzchnię.
Mięso z rosołu – smażony ryż po azjatycku
Składniki:
- 200 g mięsa z rosołu;
- 100 g ugotowanego ryżu;
- jajko;
- ½ puszki groszku;
- 1/3 puszki ananasa;
- 2 łyżki prażonej cebuli;
- liść kapusty;
- olej;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Mięso oddzielone od kości rozerwij widelcami.
- Pokrój ananasa w kawałki.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj mięso, ryż, groszek ananasa i kapustę. Całość usmaż na mocnym ogniu i cały czas mieszaj.
- W misce rozbij jajko i dodaj sos sojowy. Połącz ze sobą i przelej na patelnię.
- Wymieszaj wszystkie składniki, a kiedy jajko rozleje się po całości, zdejmij z ognia i podawaj na gorąco.