Co zrobić z mięsa z rosołu? Pomysły na obiad z delikatnym i wartościowym mięsem

Kiedy przygotowujesz rosół, na pewno zostaje mięso, które dodaje zupie aromatycznego smaku. Nie musisz wyrzucać gotowanego mięsa, ponieważ doskonale sprawdzi się przy przygotowaniu zdrowego i smacznego posiłku. Mięso z rosołu fantastycznie smakuje, dlatego warto zwrócić uwagę na ten przysmak podczas szukania inspiracji na obiad, a przy okazji nie marnujesz jedzenia.

rosół z mięsemMięso z rosołu może posłużyć także do wielu innych potraw.
Źródło zdjęć: © 123RF

Mięso z rosołu – burgery z szarpanym mięsem

Składniki:

  • 300 g mięsa z rosołu;
  • 3 łyżki sosu barbecue;
  • 2 bułki;
  • cebula;
  • ząbek czosnku;
  • 2 łyżki sałatki coleslaw;
  • kilka plasterków ogórka kiszonego;
  • sól i pieprz;
  • łyżka masła;
  • 3 łyżki majonezu z keczupem.

Przygotowanie:

  1. Oddziel mięso od kości i za pomocą widelców poszarp na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, po czym podsmaż na rozgrzanej patelni na maśle.
  3. Do mięsa dodaj powyższe podsmażone warzywa i wymieszaj z sosem barbecue. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Przekrój bułki na pół, przyrumień je na pozostałym tłuszczu na patelni.
  5. Na dolnej części bułki ułóż mięso, a na wierzch nałóż po łyżce sałatki i po kilka plastrów ogórka.
  6. Burgery z szarpanym mięsem przykryj bułką posmarowaną majonezem z keczupem.

Mięso z rosołu – pierogi z mięsnym farszem

Składniki na ciasto:

  • ½ kilograma mąki pszennej;
  • łyżeczka soli;
  • 2 łyżki oleju roślinnego;
  • 300 ml ciepłej wody.

Składniki na farsz:

  • ½ kg mięsa z rosołu;
  • jajko;
  • 2 ząbki czosnku;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Na początek zacznij przygotowanie farszu. Oddziel mięso od kości – możesz je rozszarpać albo pokroić w kostkę.
  2. Cebulę drobno pokrój, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmażaj na rozgrzanym oleju.
  3. Zmniejsz ogień i dodaj mięso – przypraw je solą i pieprzem. Po wszystkim odstaw do ostygnięcia.
  4. Zacznij robienie ciasta. Mąkę przesiej do miski, wsyp sól, dodaj olej i powoli wlewaj ciepłą wodę – cały czas wyrabiaj ciasto.
  5. Sprawdzaj regularnie konsystencję, ciasto powinno być sprężyste i gładkie. Rozwałkuj na stolnicy i wytnij szklanką kółka.
  6. Na wycięte kółka wykładaj po łyżce farszu. Dokładnie sklejaj brzegi.
  7. Pierogi wrzucaj partiami do gorącej osolonej wody. Wyjmuj je po wypłynięciu na powierzchnię.

Mięso z rosołu – smażony ryż po azjatycku

Składniki:

  • 200 g mięsa z rosołu;
  • 100 g ugotowanego ryżu;
  • jajko;
  • ½ puszki groszku;
  • 1/3 puszki ananasa;
  • 2 łyżki prażonej cebuli;
  • liść kapusty;
  • olej;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso oddzielone od kości rozerwij widelcami.
  2. Pokrój ananasa w kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj mięso, ryż, groszek ananasa i kapustę. Całość usmaż na mocnym ogniu i cały czas mieszaj.
  4. W misce rozbij jajko i dodaj sos sojowy. Połącz ze sobą i przelej na patelnię.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki, a kiedy jajko rozleje się po całości, zdejmij z ognia i podawaj na gorąco.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości