Co zrobić, by dom pachniał świętami? Pięć pomysłów
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu z nas najbardziej magiczny czas w roku, który przeżywamy wszystkimi zmysłami. Sycimy wzrok pięknymi ozdobami, kubki smakowe szaleją od pysznych potraw. Jednak to wszystko nie wydaje nam się prawdziwe, jeśli w domu nie ma zapachu świąt.
Jeśli Wigilię przygotowujemy samodzielnie w domu i do tego mamy prawdziwą choinkę, nie musimy się tego obawiać. Zapachy pojawią się same. Co jednak, gdy choinka jest sztuczna i nie planujemy spędzić trzech dni na przygotowywaniu świątecznych potraw? Nawet w takiej sytuacji możemy sprawić, że już od progu przywita nas tak charakterystyczny dla tego okresu zapach. Jak to zrobić? Wystarczy sięgnąć po sprawdzone produkty spożywcze.
Sosna w syropie
Najbardziej charakterystycznym zapachem dla świąt Bożego Narodzenia jest, oczywiście, zapach choinki. Aromat świeżego drzewka zawsze kojarzy nam się z tym okresem, ale coraz częściej zamiast żywego drzewka korzystamy ze sztucznych choinek. Jest jednak metoda, by nawet sztuczne drzewko pachniało lasem. Wystarczy wykorzystać syrop z pędów młodej sosny. Przygotowuje się go na wiosnę, gdy iglaki puszczają świeże pędy. Zbiera się je, zasypuje cukrem i pozostawia w jasnym miejscu, by wytrącił się sok. Taki syrop pachnie bardzo intensywnie. Wystarczy nalać go do miseczek, ustawić na kaloryferze, a dom będzie pachniał jak las.
Świąteczny odświeżacz powietrza
Inną metodą na uzyskanie świątecznego aromatu jest przygotowania nietypowego odświeżacza powietrza. Potrzebne dam będzie tylko kilka produktów: żelatyna, sól, pomarańczowy olejek do ciasta. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy szczyptę soli i olejek. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do małych foremek, np. takich w których przygotowujemy kostki lodu. Gdy galaretki zastygną, możemy je wyjąć z lodówki, porozstawiać w różnych miejscach w domu i cieszyć się ładnym zapachem.
Nie wyrzucaj skórek mandarynki
Napar z przypraw korzennych
Co możemy jeszcze zrobić, by uzyskać w domu świąteczny zapach? Ugotujmy napar z kojarzących się ze świętami korzennych przypraw. Potrzebne nam będą: cynamon w lasce, anyż gwiazdkowy, goździki, ziele angielskie, suszone pomarańcze, rozmaryn i tymianek. Przyprawy wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu godzinę. Teraz tylko wystarczy co jakiś czas podgrzewać wywar, by dom pachniał jak w bajce.
Pieczenie pierników
Zapach pieczonego ciasta czuć godzinami. Pierniki i ciasteczka pieczemy nawet kilka tygodni przed świętami. Jeśli wykorzystamy do przygotowania łakoci sporo korzennych przypraw i miodu, dom długo będzie pachniał świętami.
Cytrusowe ozdoby
Święta to także zapach cytrusów – mandarynek, cytryn i pomarańczy. Możemy wykorzystać te owoce jako ozdoby na choinkę. Wystarczy ponadziewać je gęsto goździkami, przymocować sznureczek i powiesić na gałązkach drzewka. Takie cytrusowe bombki będą wysychać i pachnieć nie tylko przez całe święta, ale dużo dłużej.