Co jeść i pić, by pobudzić trawienie?

Zaparcia, biegunka, wzdęcia – dolegliwości układu pokarmowego są zjawiskiem bardzo powszechnym. Przyczyną tego typu problemów często okazuje się nasza dieta, bogata w tłuszcze i potrawy smażone czy nafaszerowane sztucznymi dodatkami. Na szczęście nie brakuje też produktów, które sprzyjają trawieniu. Oto kilka z nich…

Zdrowa dietaZdrowa dieta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Kminek

Już w średniowieczu nasi przodkowie wzbogacali tymi niepozornymi ziarenkami tłuste i ciężkostrawne potrawy. Kminek nie tylko dodaje smaku, ale także wykazuje szereg cennych właściwości odżywczych. Zbawiennie wpływa zwłaszcza na układ pokarmowy – wzmaga apetyt, poprawia trawienie, ułatwia przyswajanie składników pokarmowych, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit oraz zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Kminek jest rośliną wiatropędną, zmniejsza również uczucie pełności w żołądku.

Jajka

Trudno znaleźć bardziej kompletny produkt spożywczy. Zaletą jajka jest m.in. potężna dawka białek, które – jak wykazały badania naukowe – świetnie wpływają na układ pokarmowy i trawienie pokarmów. Proteiny znacząco przyspieszają metabolizm, powodują też, że czujemy się dłużej najedzeni i nie mamy ochoty na podjadanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zioła, które wspomagają układ trawienny

Sok z brzozy

Ma delikatny, słodkawy smak, dlatego świetnie sprawdza się podczas przygotowywania koktajli czy śniadaniowej owsianki. Pozyskiwany wczesną wiosną płyn, zwany oskołą, skutecznie pobudza układ trawienny, a także wzmacnia odporność organizmu i obniża poziom "złego" cholesterolu LDL. Jest też skuteczny w oczyszczaniu wątroby ze zbędnych produktów przemiany materii.

Trawa cytrynowa

Nadaje potrawom przyjemnego, cytrynowo-imbirowego aromatu, ale również posiada właściwości lecznicze. Badania naukowe wykazały, że trawa cytrynowa bardzo skutecznie pobudza metabolizm, wspomaga trawienie oraz wzmaga apetyt. Wykazuje też właściwości przeciwgorączkowe, moczopędne, tonizujące, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zwiększa odporność organizmu. Może poprawiać koncentrację, a nawet zwiększać zdolność przyswajania wiedzy. Zaleca się ją w przypadku pojawienia się objawów depresji.

Kefir

To najstarszy z mlecznych napojów spożywanych przez człowieka. Zdaniem badaczy jego historia rozpoczęła się na Kaukazie, około 3 tysięcy lat temu. Do dziś jest ceniony za smak i wartości odżywcze. Obecne w kefirze bakterie kwasu mlekowego mają dobroczynny wpływ na mikroflorę jelitową. Wspierają organizm w regulacji procesów trawienie, usuwaniu szkodliwych substancji toksycznych i normalizacji pracy układu pokarmowego. Wykazują również silne właściwości antyzapalne oraz wzmacniają odporność, szczególnie po przebytych chorobach czy kuracji antybiotykowej.

Mięta

Aromatyczna roślina jest od wieków ceniona przez medycynę ludową, m.in. jako remedium na problemy z trawieniem. Nic dziwnego. Dzięki wartościowym składnikom (olejkom eterycznym, flawonoidom, garbnikom, kwasom organicznym, solom mineralnym) mięta pieprzowa sprzyja regulacji wydzielania soku żołądkowego, stymuluje produkcję żółci, poprawia ruchy jelit, wykazuje działanie wiatropędne. Dodanie świeżych liści do potraw czy napojów, a także picie naparów z suszonych liści pomaga uporać się z brakiem apetytu, bólami brzucha i wzdęciami.

Ocet kokosowy

Polacy wciąż najchętniej używają octu spirytusowego. A gdyby go zastąpić bardziej egzotycznym produktem? Na przykład octem kokosowym, który świetnie sprawdza się jako dodatek do marynat, dipów, sałatek czy surówek, a dodatkowo wykazuje cenne właściwości. W Azji i na wyspach Pacyfiku produkt otrzymywany w wyniku fermentacji wody kokosowej od dawna uchodzi za remedium na liczne schorzenia, jest m.in. stosowany jako środek pobudzający trawienie, odkwaszający i oczyszczający organizm.

Sok z kiszonej kapusty

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, jak korzystnym dla zdrowia produktem jest kapusta kiszona. Nie mniej wartości ma również powstały podczas fermentacji sok. Dzięki wysokiemu stężeniu enzymów i kwasów organicznych wzmaga apetyt, poprawia trawienie, wspomaga metabolizm, reguluje pracę wątroby czy jelit. Sprzyja też oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę