Konjac – co to jest, jakie ma właściwości, do czego używać?
Dziwadło, trupi kwiat, riviera, shirataki – te wszystkie określenia to po prostu konjac, czyli oryginalna roślina, która w ostatnich latach staje się coraz bardziej doceniana przez dietetyków. Jakie ma właściwości i do czego jest wykorzystywana?
Czym jest konjac?
Dziwadło zadziwiało i zadziwia botaników na całym świecie. Jest to roślina z rodziny Amporphophallus. Z jej wyjątkowych właściwości korzystało się już setki lat temu. Naturalnie roślina ta występuje w krajach południowo-wschodniej Azji, m.in. w Chinach, Japonii i Korei Południowej. W Polsce trupi kwiat możemy spotkać tylko w ogrodach botanicznych.
Konjac osiąga swoją dojrzałość w wieku ok. 8-10 lat. Rośnie bardzo duży (nawet do 5 m wysokości), ale kwitnie zaledwie raz na kilka lat i przekwita w ciągu trzech dni. Jej kwiat za to jest ogromny i pachnie… zgniłym mięsem. W ten sposób wabi owady, które go zapylają. Na szczęście wykorzystywana w kuchni i kosmetyce bulwa rośliny pozbawiona jest tego zapachu.
Jakie właściwości ma konjac?
Bulwa konjacu zawiera takie składniki odżywcze jak: witaminy A, B1, B6, B12, C, D i E, kwas foliowy, żelazo, cynk, miedź, wapń, fosfor.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem
Korzeń dziwadła jest elementem rośliny, który ma wiele prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim jest niskokaloryczny, nie zawiera glutenu ani cukru, ma niski indeks glikemiczny. W bulwie znajduje się glukomannan, czyli błonnik, który nie jest trawiony, ale wchłania duże ilości wody – nawet 200 razy tyle, co sam waży. Dzięki temu makaron z tej rośliny na długo zapewnia uczucie sytości, zmniejszając chęć na podjadanie.
Błonnik glukomannan dodatkowo wspiera trawienie, obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a także zapobiega zaparciom i usuwa toksyny. Ponadto może zmniejszać objawy alergii. Z kolei dzięki zasadowemu odczynowi konjac może równoważyć pH skóry, dlatego wykorzystuje się go do robienia gąbeczek kojących i pielęgnujących cerę, które mają też właściwości antybakteryjne.
Makaron konjac – czym się charakteryzuje?
Ze zmielonego korzenia konjacu robi się przede wszystkim mąkę, z której z kolei produkuje się makaron. Makaron konjac powstaje w 97 proc. z wody, a w zaledwie 3 proc. z mąki konjac. Zawiera on niewielkie ilości węglowodanów i białka. Nie ma w nim w ogóle tłuszczu. Jest za to bogaty w błonnik roślinny, co sprawia, że można go spożywać na diecie redukcyjnej, niskowęglowodanowej, ketogenicznej czy wegańskiej.
Makaron konjac jest bezsmakowy i bezzapachowy. Za to chłonie smaki i zapachy towarzyszących mu produktów, dlatego świetnie nadaje się do każdego rodzaju dań – zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Makaron jest przezroczysty, a po ugotowaniu jest sprężysty i jędrny.
Makaron konjac dostępny jest w różnych kształtach, z których najpopularniejsze są: tagliatelle, spaghetti, penne czy też pearl rice. Kupuje się go w opakowaniach, w których zanurzony jest w wodnej zalewie. Po otwarciu można przechowywać go w chłodnym miejscu przez maksymalnie 2-3 dni.
Makaron konjac – jak gotować?
Jako że makaron konjac kupuje się w szczelnych opakowaniach, w których zanurzony jest w zalewie, przygotowuje się go w zaledwie kilka minut. Są na to trzy sposoby:
Makaron odcedzamy z zalewy na sitku i płuczemy pod zimną wodą 2-3 razy. Jest gotowy do jedzenia na zimno, np. z owocami. Makaron odcedzamy na sitku i gotujemy w wodzie przez 5 minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami – sosem, pesto, kurczakiem. Makaron odcedzamy na sitku i smażymy na patelni przez 5 minut. Można dodać go do zup, sałatek, dań z patelni.
Makaron konjac nie jest powszechnie spotykany w sklepach, ale aktualnie coraz łatwiej go znaleźć, np. w sklepach ze zdrową żywnością, na stoiskach w supermarketach z produktami azjatyckimi czy też produktami dla wegan i wegetarian.