WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Konjac – co to jest, jakie ma właściwości, do czego używać?

Dziwadło, trupi kwiat, riviera, shirataki – te wszystkie określenia to po prostu konjac, czyli oryginalna roślina, która w ostatnich latach staje się coraz bardziej doceniana przez dietetyków. Jakie ma właściwości i do czego jest wykorzystywana?

Konjac Konjac
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czym jest konjac?

Dziwadło zadziwiało i zadziwia botaników na całym świecie. Jest to roślina z rodziny Amporphophallus. Z jej wyjątkowych właściwości korzystało się już setki lat temu. Naturalnie roślina ta występuje w krajach południowo-wschodniej Azji, m.in. w Chinach, Japonii i Korei Południowej. W Polsce trupi kwiat możemy spotkać tylko w ogrodach botanicznych.

Konjac osiąga swoją dojrzałość w wieku ok. 8-10 lat. Rośnie bardzo duży (nawet do 5 m wysokości), ale kwitnie zaledwie raz na kilka lat i przekwita w ciągu trzech dni. Jej kwiat za to jest ogromny i pachnie… zgniłym mięsem. W ten sposób wabi owady, które go zapylają. Na szczęście wykorzystywana w kuchni i kosmetyce bulwa rośliny pozbawiona jest tego zapachu.

Jakie właściwości ma konjac?

Bulwa konjacu zawiera takie składniki odżywcze jak: witaminy A, B1, B6, B12, C, D i E, kwas foliowy, żelazo, cynk, miedź, wapń, fosfor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem

Korzeń dziwadła jest elementem rośliny, który ma wiele prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim jest niskokaloryczny, nie zawiera glutenu ani cukru, ma niski indeks glikemiczny. W bulwie znajduje się glukomannan, czyli błonnik, który nie jest trawiony, ale wchłania duże ilości wody – nawet 200 razy tyle, co sam waży. Dzięki temu makaron z tej rośliny na długo zapewnia uczucie sytości, zmniejszając chęć na podjadanie.

Błonnik glukomannan dodatkowo wspiera trawienie, obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a także zapobiega zaparciom i usuwa toksyny. Ponadto może zmniejszać objawy alergii. Z kolei dzięki zasadowemu odczynowi konjac może równoważyć pH skóry, dlatego wykorzystuje się go do robienia gąbeczek kojących i pielęgnujących cerę, które mają też właściwości antybakteryjne.

Makaron konjac – czym się charakteryzuje?

Ze zmielonego korzenia konjacu robi się przede wszystkim mąkę, z której z kolei produkuje się makaron. Makaron konjac powstaje w 97 proc. z wody, a w zaledwie 3 proc. z mąki konjac. Zawiera on niewielkie ilości węglowodanów i białka. Nie ma w nim w ogóle tłuszczu. Jest za to bogaty w błonnik roślinny, co sprawia, że można go spożywać na diecie redukcyjnej, niskowęglowodanowej, ketogenicznej czy wegańskiej.

Makaron konjac jest bezsmakowy i bezzapachowy. Za to chłonie smaki i zapachy towarzyszących mu produktów, dlatego świetnie nadaje się do każdego rodzaju dań – zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Makaron jest przezroczysty, a po ugotowaniu jest sprężysty i jędrny.

Makaron konjac dostępny jest w różnych kształtach, z których najpopularniejsze są: tagliatelle, spaghetti, penne czy też pearl rice. Kupuje się go w opakowaniach, w których zanurzony jest w wodnej zalewie. Po otwarciu można przechowywać go w chłodnym miejscu przez maksymalnie 2-3 dni.

Makaron konjac – jak gotować?

Jako że makaron konjac kupuje się w szczelnych opakowaniach, w których zanurzony jest w zalewie, przygotowuje się go w zaledwie kilka minut. Są na to trzy sposoby:

Makaron odcedzamy z zalewy na sitku i płuczemy pod zimną wodą 2-3 razy. Jest gotowy do jedzenia na zimno, np. z owocami. Makaron odcedzamy na sitku i gotujemy w wodzie przez 5 minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami – sosem, pesto, kurczakiem. Makaron odcedzamy na sitku i smażymy na patelni przez 5 minut. Można dodać go do zup, sałatek, dań z patelni.

Makaron konjac nie jest powszechnie spotykany w sklepach, ale aktualnie coraz łatwiej go znaleźć, np. w sklepach ze zdrową żywnością, na stoiskach w supermarketach z produktami azjatyckimi czy też produktami dla wegan i wegetarian.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami