Trwa ładowanie...

Ciasto ze śliwkami i czekoladą

Idealne połączenie na jesień. Pyszności!

Ciasto ze śliwkami i czekoladąŹródło: www.malacukierenka.pl
d1w40yr
d1w40yr

Przepyszne połączenie korzennych przypraw, czekolady i śliwek. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", ciasto nie tylko pięknie się prezentuje, ale i przepysznie smakuje. Poprawi humor i otuli wspaniałym zapachem cynamonu. Koniecznie wypróbujcie przepis na to smaczne, jesienne ciasto.

Składniki (najlepiej w temperaturze pokojowej)
Ciasto:
400 g śliwek + 2 śliwki
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
5 łyżek mleka
50 g poszatkowanej mlecznej czekolady
Wierzch:
3-4 łyżki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Do ozdoby:
50g gorzkiej czekolady
1-2 łyżki płatków migdałowych

  1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.
  2. Śliwki przepołowić i wypestkować. Dwie śliwki drobno pokroić.
  3. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 30 sekund do połączenia składników. Dodać aromat, wymieszać.
  4. Do maślanej masy wsypać mąkę i dodać mleko, krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
  5. Do ciasta dodać czekoladę, wymieszać. Dodać dwie drobno pokrojone śliwki i krótko wymieszać łyżką.
  6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim wierzch śliwek.
  7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 60-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
  8. Czekoladę do dekoracji roztopić w kipieli wodnej i ozdobić nią wierzch ciasta. Brzegi posypać płatkami migdałowymi.

[

(Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d1w40yr
d1w40yr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj