Ciasto ze śliwkami i czekoladą

Idealne połączenie na jesień. Pyszności!

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Przepyszne połączenie korzennych przypraw, czekolady i śliwek. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", ciasto nie tylko pięknie się prezentuje, ale i przepysznie smakuje. Poprawi humor i otuli wspaniałym zapachem cynamonu. Koniecznie wypróbujcie przepis na to smaczne, jesienne ciasto.

Składniki (najlepiej w temperaturze pokojowej)
Ciasto:
400 g śliwek + 2 śliwki
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
5 łyżek mleka
50 g poszatkowanej mlecznej czekolady
Wierzch:
3-4 łyżki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Do ozdoby:
50g gorzkiej czekolady
1-2 łyżki płatków migdałowych

  1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.
  2. Śliwki przepołowić i wypestkować. Dwie śliwki drobno pokroić.
  3. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 30 sekund do połączenia składników. Dodać aromat, wymieszać.
  4. Do maślanej masy wsypać mąkę i dodać mleko, krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
  5. Do ciasta dodać czekoladę, wymieszać. Dodać dwie drobno pokrojone śliwki i krótko wymieszać łyżką.
  6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim wierzch śliwek.
  7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 60-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
  8. Czekoladę do dekoracji roztopić w kipieli wodnej i ozdobić nią wierzch ciasta. Brzegi posypać płatkami migdałowymi.

[

Obraz
© (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść