Ciasto ze śliwkami i czekoladą

Idealne połączenie na jesień. Pyszności!

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Przepyszne połączenie korzennych przypraw, czekolady i śliwek. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", ciasto nie tylko pięknie się prezentuje, ale i przepysznie smakuje. Poprawi humor i otuli wspaniałym zapachem cynamonu. Koniecznie wypróbujcie przepis na to smaczne, jesienne ciasto.

Składniki (najlepiej w temperaturze pokojowej)
Ciasto:
400 g śliwek + 2 śliwki
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
5 łyżek mleka
50 g poszatkowanej mlecznej czekolady
Wierzch:
3-4 łyżki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Do ozdoby:
50g gorzkiej czekolady
1-2 łyżki płatków migdałowych

  1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.
  2. Śliwki przepołowić i wypestkować. Dwie śliwki drobno pokroić.
  3. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 30 sekund do połączenia składników. Dodać aromat, wymieszać.
  4. Do maślanej masy wsypać mąkę i dodać mleko, krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
  5. Do ciasta dodać czekoladę, wymieszać. Dodać dwie drobno pokrojone śliwki i krótko wymieszać łyżką.
  6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim wierzch śliwek.
  7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 60-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
  8. Czekoladę do dekoracji roztopić w kipieli wodnej i ozdobić nią wierzch ciasta. Brzegi posypać płatkami migdałowymi.

[

Obraz
© (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja