Ciasto stracciatella z truskawkami. Deser nie tylko na specjalne okazje

Lekki biszkopt z kawałkami czekolady przełożony świeżymi truskawkami i kremem z serka mascarpone i twarogu. Pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto.

Puszysty biszkopt przełożony delikatnym kremem
Źródło zdjęć: © Domowe wypieki
Katarzyna Gileta

Składniki:
Biszkopt: 6 jajek, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 2 łyżki wody, 100 g czekolady gorzkiej.
Krem: 500 g serka marcarpone, 250 g twarogu z wiaderka lub quarku, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 80 g cukru, 4 łyżki soku pomarańczowego, 300 g słodkiej śmietany 30-36 proc., 100 g czekolady gorzkiej.
Dodatkowo: trochę czekolady do posypania, ok. 1,5 kg truskawek, 300 g słodkiej śmietany 30-36 proc.

Przygotowanie: Przygotować biszkopt. Czekoladę pokroić na małe kawałeczki. Odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując dodawać po kolei po jednym żółtko W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę Na końcu wmieszać delikatnie kawałki czekolady. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35×24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostawić w formie do ostygnięcia. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy i sok pomarańczowy zmiksować na gładką masę Czekoladę posiekać i wmieszać do kremu. Osobno ubić 300 g śmietany na sztywno i dodać do sera. Delikatnie wymieszać Dolny spód ciasta włożyć do formy. Wyłożyć 1/3 kremu. Na kremie ułożyć truskawki rządkami na przemian: jedna truskawka szpicem do góry, druga szpicem do dołu. Na truskawki wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugą połową ciasta. 300 g śmietany ubić i wyłożyć na cieście. Posypać czekoladą.

Przepis pochodzi z książki Joanny Niedobeckiej "Domowe Wypieki".

Obraz
© Domowe wypieki

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru