Ciasto stracciatella z truskawkami. Deser nie tylko na specjalne okazje
Lekki biszkopt z kawałkami czekolady przełożony świeżymi truskawkami i kremem z serka mascarpone i twarogu. Pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto.
Składniki:
Biszkopt: 6 jajek, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 2 łyżki wody, 100 g czekolady gorzkiej.
Krem: 500 g serka marcarpone, 250 g twarogu z wiaderka lub quarku, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 80 g cukru, 4 łyżki soku pomarańczowego, 300 g słodkiej śmietany 30-36 proc., 100 g czekolady gorzkiej.
Dodatkowo: trochę czekolady do posypania, ok. 1,5 kg truskawek, 300 g słodkiej śmietany 30-36 proc.
Przygotowanie: Przygotować biszkopt. Czekoladę pokroić na małe kawałeczki. Odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując dodawać po kolei po jednym żółtko W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę Na końcu wmieszać delikatnie kawałki czekolady. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35×24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostawić w formie do ostygnięcia. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy i sok pomarańczowy zmiksować na gładką masę Czekoladę posiekać i wmieszać do kremu. Osobno ubić 300 g śmietany na sztywno i dodać do sera. Delikatnie wymieszać Dolny spód ciasta włożyć do formy. Wyłożyć 1/3 kremu. Na kremie ułożyć truskawki rządkami na przemian: jedna truskawka szpicem do góry, druga szpicem do dołu. Na truskawki wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugą połową ciasta. 300 g śmietany ubić i wyłożyć na cieście. Posypać czekoladą.
Przepis pochodzi z książki Joanny Niedobeckiej "Domowe Wypieki".