Ciasto stracciatella z truskawkami. Deser nie tylko na specjalne okazje

Lekki biszkopt z kawałkami czekolady przełożony świeżymi truskawkami i kremem z serka mascarpone i twarogu. Pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto.

Puszysty biszkopt przełożony delikatnym kremem
Źródło zdjęć: © Domowe wypieki
Katarzyna Gileta

Składniki:
Biszkopt: 6 jajek, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 2 łyżki wody, 100 g czekolady gorzkiej.
Krem: 500 g serka marcarpone, 250 g twarogu z wiaderka lub quarku, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 80 g cukru, 4 łyżki soku pomarańczowego, 300 g słodkiej śmietany 30-36 proc., 100 g czekolady gorzkiej.
Dodatkowo: trochę czekolady do posypania, ok. 1,5 kg truskawek, 300 g słodkiej śmietany 30-36 proc.

Przygotowanie: Przygotować biszkopt. Czekoladę pokroić na małe kawałeczki. Odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując dodawać po kolei po jednym żółtko W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę Na końcu wmieszać delikatnie kawałki czekolady. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35×24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostawić w formie do ostygnięcia. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy i sok pomarańczowy zmiksować na gładką masę Czekoladę posiekać i wmieszać do kremu. Osobno ubić 300 g śmietany na sztywno i dodać do sera. Delikatnie wymieszać Dolny spód ciasta włożyć do formy. Wyłożyć 1/3 kremu. Na kremie ułożyć truskawki rządkami na przemian: jedna truskawka szpicem do góry, druga szpicem do dołu. Na truskawki wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugą połową ciasta. 300 g śmietany ubić i wyłożyć na cieście. Posypać czekoladą.

Przepis pochodzi z książki Joanny Niedobeckiej "Domowe Wypieki".

Obraz
© Domowe wypieki
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę