Ciasto na uszka. Czy trzeba do niego dodać jajko?
Ciasto na uszka w podstawowej wersji składa się jedynie z mąki i wody. My jednak proponujemy "uszka na bogato". Do ciasta warto dodać jeszcze żółtko i oliwę lub olej.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka gorącej wody
- szczypta soli
Przepis
- Mąkę przesiewamy na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie, dodajemy do środka żółtko i odrobinę soli.
- Wlewamy część wody i "zagarniamy" mąkę do środka, stopniowo dodając resztę wody. Zagniatamy ciasto.
- Wyrabiamy je przez ok. 5-10 minut. Powinno być gładkie i elastyczne.
- Ciasto po zagnieceniu powinno chwilę "odpocząć". Z tych proporcji otrzymamy ponad 30 uszek.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl