Sernik Izaura. Pyszne połączenie klasycznego sernika z kakaowym murzynkiem
Ciasto Izaura, czyli czarno-biały sernik, który nawiązuje do słynnej brazylijskiej telenoweli z końca lat 70. Smak tego ciasta to połączenie kremowego sernika waniliowego i puszystego, domowego ciasta kakaowego – murzynka. Pyszne i efektowne ciasto, które szturmem podbija kubki smakowe.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jaja klasy L
- 3-4 łyżki kakao naturalnego (ilość kakao w zależności od upodobań)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa
- 1 kg zmielonego dwukrotnie twarogu (może być gotowy, w wiaderku)
- 5 jaj klasy L
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (może być kilka kropli esencji waniliowej)
Polewa
- 100 g czekolady (może być 50 g czekolady gorzkiej i 50 g mlecznej)
- 50 g masła
- 50 ml mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto
- Umieścić w garnku mleko i masło oraz oba rodzaje cukru. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż do roztopienia składników. Gorącą masę odstawić do ostygnięcia.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli.
- Ubić żółtka, stopniowo wlewając do nich ostudzoną masę z mleka, masła i cukru. Gdy składniki się połączą, dodać proszek do pieczenia, kakao i mąkę. Miksować aż powstanie jednorodna masa.
- Dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wmieszać w ciasto, używając łyżki lub szpatuły, tak by masa nie opadła.
Masa serowa
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli.
- W drugiej misie ubić miękkie masło z cukrem oraz pozostałymi żółtkami, a następnie dodawać stopniowo do masy twaróg i budyń.
- Masę serową miksować tylko do połączenia składników. Dodać pastę lub esencję waniliową.
- Blachę i wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na dno wylać ciasto – około 3/4 jego ilości, pozostawiając resztę ciasta na wierzch.
- Na mieszankę wyłożyć masę twarogową, a na nią wyłożyć kleksami ciasto kakaowe.
- Delikatnie rozprowadzić po powierzchni masy serowej – tak by ciasto przeplatało się z sernikiem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić ciasto na około 40-50 minut, w międzyczasie sprawdzając drewnianym patyczkiem czy spód się dopiekł.
- Gdy ciasto lekko przestygnie, wyjąć je z piekarnika.
- Następnie przygotować polewę: masło, mleko i posiekaną czekoladę umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu, mieszając cały czas. Gdy składniki się połączą, odstawić je na chwilę, by przestygły.
- Tak przygotowaną polewą polać ostudzone ciasto i odstawić do stężenia polewy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze