Trwa ładowanie...
d3f4i6c
04-11-2020 08:35

Sernik Izaura. Pyszne połączenie klasycznego sernika z kakaowym murzynkiem

Przepis

Ciasto Izaura, czyli czarno-biały sernik, który nawiązuje do słynnej brazylijskiej telenoweli z końca lat 70. Smak tego ciasta to połączenie kremowego sernika waniliowego i puszystego, domowego ciasta kakaowego – murzynka. Pyszne i efektowne ciasto, które szturmem podbija kubki smakowe.

d3f4i6c
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jaja klasy L
  • 3-4 łyżki kakao naturalnego (ilość kakao w zależności od upodobań)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 1 kg zmielonego dwukrotnie twarogu (może być gotowy, w wiaderku)
  • 5 jaj klasy L
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (może być kilka kropli esencji waniliowej)

Polewa

  • 100 g czekolady (może być 50 g czekolady gorzkiej i 50 g mlecznej)
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto

  • Umieścić w garnku mleko i masło oraz oba rodzaje cukru. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż do roztopienia składników. Gorącą masę odstawić do ostygnięcia.
  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli.
  • Ubić żółtka, stopniowo wlewając do nich ostudzoną masę z mleka, masła i cukru. Gdy składniki się połączą, dodać proszek do pieczenia, kakao i mąkę. Miksować aż powstanie jednorodna masa.
  • Dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wmieszać w ciasto, używając łyżki lub szpatuły, tak by masa nie opadła.

Masa serowa

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli.
  • W drugiej misie ubić miękkie masło z cukrem oraz pozostałymi żółtkami, a następnie dodawać stopniowo do masy twaróg i budyń.
  • Masę serową miksować tylko do połączenia składników. Dodać pastę lub esencję waniliową.
  • Blachę i wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na dno wylać ciasto – około 3/4 jego ilości, pozostawiając resztę ciasta na wierzch.
  • Na mieszankę wyłożyć masę twarogową, a na nią wyłożyć kleksami ciasto kakaowe.
  • Delikatnie rozprowadzić po powierzchni masy serowej – tak by ciasto przeplatało się z sernikiem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić ciasto na około 40-50 minut, w międzyczasie sprawdzając drewnianym patyczkiem czy spód się dopiekł.
  • Gdy ciasto lekko przestygnie, wyjąć je z piekarnika.
  • Następnie przygotować polewę: masło, mleko i posiekaną czekoladę umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu, mieszając cały czas. Gdy składniki się połączą, odstawić je na chwilę, by przestygły.
  • Tak przygotowaną polewą polać ostudzone ciasto i odstawić do stężenia polewy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sernik Izaura. Pyszne połączenie klasycznego sernika z kakaowym murzynkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3f4i6c
d3f4i6c
d3f4i6c
d3f4i6c
Więcej tematów
d3f4i6c