Sernik Izaura. Pyszne połączenie klasycznego sernika z kakaowym murzynkiem

Ciasto Izaura, czyli czarno-biały sernik, który nawiązuje do słynnej brazylijskiej telenoweli z końca lat 70. Smak tego ciasta to połączenie kremowego sernika waniliowego i puszystego, domowego ciasta kakaowego – murzynka. Pyszne i efektowne ciasto, które szturmem podbija kubki smakowe.

Ciasto IzauraCiasto Izaura

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jaja klasy L
  • 3-4 łyżki kakao naturalnego (ilość kakao w zależności od upodobań)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 1 kg zmielonego dwukrotnie twarogu (może być gotowy, w wiaderku)
  • 5 jaj klasy L
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (może być kilka kropli esencji waniliowej)

Polewa

  • 100 g czekolady (może być 50 g czekolady gorzkiej i 50 g mlecznej)
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto

  • Umieścić w garnku mleko i masło oraz oba rodzaje cukru. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż do roztopienia składników. Gorącą masę odstawić do ostygnięcia.
  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli.
  • Ubić żółtka, stopniowo wlewając do nich ostudzoną masę z mleka, masła i cukru. Gdy składniki się połączą, dodać proszek do pieczenia, kakao i mąkę. Miksować aż powstanie jednorodna masa.
  • Dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wmieszać w ciasto, używając łyżki lub szpatuły, tak by masa nie opadła.

Masa serowa

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli.
  • W drugiej misie ubić miękkie masło z cukrem oraz pozostałymi żółtkami, a następnie dodawać stopniowo do masy twaróg i budyń.
  • Masę serową miksować tylko do połączenia składników. Dodać pastę lub esencję waniliową.

Przepis

  • Blachę i wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na dno wylać ciasto – około 3/4 jego ilości, pozostawiając resztę ciasta na wierzch.
  • Na mieszankę wyłożyć masę twarogową, a na nią wyłożyć kleksami ciasto kakaowe.
  • Delikatnie rozprowadzić po powierzchni masy serowej – tak by ciasto przeplatało się z sernikiem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić ciasto na około 40-50 minut, w międzyczasie sprawdzając drewnianym patyczkiem czy spód się dopiekł.
  • Gdy ciasto lekko przestygnie, wyjąć je z piekarnika.
  • Następnie przygotować polewę: masło, mleko i posiekaną czekoladę umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu, mieszając cały czas. Gdy składniki się połączą, odstawić je na chwilę, by przestygły.
  • Tak przygotowaną polewą polać ostudzone ciasto i odstawić do stężenia polewy.
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯