Trwa ładowanie...
d2ih6is
oprac. Katarzyna Gileta

Chrupiące grzanki czosnkowe z resztek pieczywa

Przepis

Grzanki czosnkowe to świetny pomysł, by wykorzystać resztki pieczywa. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a ty zyskasz doskonały dodatek go kremowych zup czy sałatek. Przepis z bloga "Marta M.".

d2ih6is
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Marta M.
Źródło: Marta M.
Składniki
  • talerz skórek chleba lub resztek bułek (przechowujemy w lodówce i gdy nazbieramy cały talerz resztek, przygotowujemy grzanki)
  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz
Przepis

Resztki chleba, skórki kroimy na małe kostki. Na większej patelni roztapiamy masło i dodajemy czosnek. Wsypujemy resztki chleba i doprawiamy solą, pieprzem.

Smażymy na większym gazie, aż grzanki wchłoną masło. Zmniejszamy gaz i podsmażamy, aż grzanki się zarumienią.

Wyłączamy gaz a grzanki zostawiamy na patelni, aż ostygną i zrobią się chrupkie. Idealne z zupą krem np. z dynii.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Chrupiące grzanki czosnkowe z resztek pieczywa
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

Share
d2ih6is
d2ih6is
d2ih6is
d2ih6is
d2ih6is
Więcej tematów
d2ih6is