Chronodieta – jak jeść zgodnie z zegarem biologicznym?

Co zrobić, żeby, nie rezygnując z ulubionych potraw, zachować szczupłą sylwetkę, a dodatkowo zapanować nad poziomem cholesterolu i cukru? Jeść posiłki zgodnie z porą dnia – radzi francuski lekarz Alain Delabos, twórca zasad chronodiety. Czy warto ją stosować?

Chronodieta ma sporo zaletChronodieta ma sporo zalet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Alain Delabos jest dyrektorem generalnym IREN (Europejskiego Instytutu Badawczego ds. Żywienia), a także wykładowcą na Wydziale Farmacji uniwersytetu w Dijon. W 1986 roku, wraz z innym francuskim naukowcem, Jeanem-Robertem Rapin, zaprezentował założenia programu dietetycznego, którego źródła wywodzą się z ajurwedy (jednego z najstarszych systemów leczniczych, który narodził się ponad 5 tysięcy lat temu na południowo-wschodnim wybrzeżu Półwyspu Indyjskiego) oraz starożytnej medycyny chińskiej.

Choć od tamtego czasu minęło już blisko 40 lat, chronodieta wciąż cieszy się popularnością i jest chętnie stosowana przez osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, bez męczących zakazów, wielkich wyrzeczeń i rezygnowania z ulubionych potraw.

Plan Delabosa uwzględnia dobowy rytm organizmu i zachodzące w nim regularne wahania wydzielania hormonów, neuroprzekaźników oraz enzymów trawiennych. Dzięki temu kreślone produkty dostarczamy wtedy, gdy będą mogły zostać maksymalnie wykorzystane, a nie odłożone pod postacią tłuszczu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błędy przy odchudzaniu. Sprawdź, czy ich nie popełniasz

Oryginalny program chronodiety jest rozłożony na cztery tygodnie. W tym czasie teoretycznie można zgubić nawet 8 kilogramów, a przy okazji przywrócić równowagę poziomu cholesterolu czy cukru we krwi. Jak osiągnąć taki rezultat?

Posiłki zgodnie z planem

Chronodieta nie wyklucza żadnych produktów, choć szczególny nacisk kładzie na węglowodany: pieczywo pełnoziarniste, kasze (jaglana, gryczana, jęczmienna), makarony, ryż (zwłaszcza brązowy), rośliny strączkowe oraz białka: mleko i przetwory mleczne, ryby, jaja, mięso. Najważniejsze, by spożywać je w konkretnych porach dnia, w ramach 3-4 posiłków jedzonych w odstępach minimum trzech, a najlepiej pięciu godzin.

Do śniadania zasiadamy między godz. 7 a 9, nie wcześniej niż godzinę po wstaniu z łóżka i nie później niż 2 godziny po przebudzeniu. Powinno być bogate w białko (mięso, ryby, jajka, twaróg, serek wiejski, jogurt naturalny, tofu), tłuszcze (oleje, orzechy, pestki) oraz węglowodany. Nie zaleca się natomiast cukrów, w tym nawet owoców czy miodu.

Według zasad chronodiety najlepsza pora na obiad to okres między godz. 12 a 14. Należy zjeść wówczas jedno danie złożone np. z mięsa i ugotowanych produktów skrobiowych (makaronów, nasion strączkowych). Na podwieczorek (spożywany w godz. 16-17) zalecane są owoce i ich przetwory, a także dawka tłuszczów roślinnych (np. pod postacią czekolady gorzkiej czy orzechów).

Na kolację, jedzoną minimum trzy godziny przed snem (optymalnie między 18 a 19), podajemy np. rybę, chude mięso drobiowe i warzywa o niskiej zawartości skrobi (sałata, pomidor, ogórek, szpinak).

Wady i zalety chronodiety

Chronodieta ma bez wątpienia sporo zalet. Nie wymaga obsesyjnego liczenia kalorii oraz rezygnowania z ulubionych przysmaków, w tym także słodyczy. Problem z jej stosowaniem mogą mieć wegetarianie, choć dopuszczalne jest zastąpienia mięsa jajkami czy serami.

Posiłki, z uwagi na wysoką zawartość białka, węglowodanów i tłuszczów, na długo zapewniają uczucie sytości. Są też po prostu smaczne, w oryginalnym programie Delabosa bazują przede wszystkim na powszechnie cenionej kuchni francuskiej.

Chronodieta zapewnia dużą dawkę bardzo potrzebnych organizmowi wapnia i żelaza, a dzięki rozłożeniu ich źródeł między posiłkami, poprawia przyswajalność wartościowych minerałów.

A minusy? Krytycy chrondiety zwracają uwagę na zbyt niski udział warzyw, co w dłuższej perspektywie może skutkować niedoborem ważnych składników odżywczych, w tym błonnika, czego konsekwencją bywają dolegliwości żołądkowe, choćby uciążliwe zaparcia. Posiłki nie zapewniają też odpowiedniej dawki roślinnych antyoksydantów, w tym witaminy C czy karotenów.

Chronodieta nie jest wskazana dla dzieci i osób z obniżoną odpornością. Jej dłuższe stosowanie warto skonsultować z lekarzem lub specjalistą ds. żywienia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości