Chronodieta – jak jeść zgodnie z zegarem biologicznym?

Co zrobić, żeby, nie rezygnując z ulubionych potraw, zachować szczupłą sylwetkę, a dodatkowo zapanować nad poziomem cholesterolu i cukru? Jeść posiłki zgodnie z porą dnia – radzi francuski lekarz Alain Delabos, twórca zasad chronodiety. Czy warto ją stosować?

Chronodieta ma sporo zaletChronodieta ma sporo zalet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Alain Delabos jest dyrektorem generalnym IREN (Europejskiego Instytutu Badawczego ds. Żywienia), a także wykładowcą na Wydziale Farmacji uniwersytetu w Dijon. W 1986 roku, wraz z innym francuskim naukowcem, Jeanem-Robertem Rapin, zaprezentował założenia programu dietetycznego, którego źródła wywodzą się z ajurwedy (jednego z najstarszych systemów leczniczych, który narodził się ponad 5 tysięcy lat temu na południowo-wschodnim wybrzeżu Półwyspu Indyjskiego) oraz starożytnej medycyny chińskiej.

Choć od tamtego czasu minęło już blisko 40 lat, chronodieta wciąż cieszy się popularnością i jest chętnie stosowana przez osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, bez męczących zakazów, wielkich wyrzeczeń i rezygnowania z ulubionych potraw.

Plan Delabosa uwzględnia dobowy rytm organizmu i zachodzące w nim regularne wahania wydzielania hormonów, neuroprzekaźników oraz enzymów trawiennych. Dzięki temu kreślone produkty dostarczamy wtedy, gdy będą mogły zostać maksymalnie wykorzystane, a nie odłożone pod postacią tłuszczu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błędy przy odchudzaniu. Sprawdź, czy ich nie popełniasz

Oryginalny program chronodiety jest rozłożony na cztery tygodnie. W tym czasie teoretycznie można zgubić nawet 8 kilogramów, a przy okazji przywrócić równowagę poziomu cholesterolu czy cukru we krwi. Jak osiągnąć taki rezultat?

Posiłki zgodnie z planem

Chronodieta nie wyklucza żadnych produktów, choć szczególny nacisk kładzie na węglowodany: pieczywo pełnoziarniste, kasze (jaglana, gryczana, jęczmienna), makarony, ryż (zwłaszcza brązowy), rośliny strączkowe oraz białka: mleko i przetwory mleczne, ryby, jaja, mięso. Najważniejsze, by spożywać je w konkretnych porach dnia, w ramach 3-4 posiłków jedzonych w odstępach minimum trzech, a najlepiej pięciu godzin.

Do śniadania zasiadamy między godz. 7 a 9, nie wcześniej niż godzinę po wstaniu z łóżka i nie później niż 2 godziny po przebudzeniu. Powinno być bogate w białko (mięso, ryby, jajka, twaróg, serek wiejski, jogurt naturalny, tofu), tłuszcze (oleje, orzechy, pestki) oraz węglowodany. Nie zaleca się natomiast cukrów, w tym nawet owoców czy miodu.

Według zasad chronodiety najlepsza pora na obiad to okres między godz. 12 a 14. Należy zjeść wówczas jedno danie złożone np. z mięsa i ugotowanych produktów skrobiowych (makaronów, nasion strączkowych). Na podwieczorek (spożywany w godz. 16-17) zalecane są owoce i ich przetwory, a także dawka tłuszczów roślinnych (np. pod postacią czekolady gorzkiej czy orzechów).

Na kolację, jedzoną minimum trzy godziny przed snem (optymalnie między 18 a 19), podajemy np. rybę, chude mięso drobiowe i warzywa o niskiej zawartości skrobi (sałata, pomidor, ogórek, szpinak).

Wady i zalety chronodiety

Chronodieta ma bez wątpienia sporo zalet. Nie wymaga obsesyjnego liczenia kalorii oraz rezygnowania z ulubionych przysmaków, w tym także słodyczy. Problem z jej stosowaniem mogą mieć wegetarianie, choć dopuszczalne jest zastąpienia mięsa jajkami czy serami.

Posiłki, z uwagi na wysoką zawartość białka, węglowodanów i tłuszczów, na długo zapewniają uczucie sytości. Są też po prostu smaczne, w oryginalnym programie Delabosa bazują przede wszystkim na powszechnie cenionej kuchni francuskiej.

Chronodieta zapewnia dużą dawkę bardzo potrzebnych organizmowi wapnia i żelaza, a dzięki rozłożeniu ich źródeł między posiłkami, poprawia przyswajalność wartościowych minerałów.

A minusy? Krytycy chrondiety zwracają uwagę na zbyt niski udział warzyw, co w dłuższej perspektywie może skutkować niedoborem ważnych składników odżywczych, w tym błonnika, czego konsekwencją bywają dolegliwości żołądkowe, choćby uciążliwe zaparcia. Posiłki nie zapewniają też odpowiedniej dawki roślinnych antyoksydantów, w tym witaminy C czy karotenów.

Chronodieta nie jest wskazana dla dzieci i osób z obniżoną odpornością. Jej dłuższe stosowanie warto skonsultować z lekarzem lub specjalistą ds. żywienia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie