Chłodnik z kwasu chlebowego. Najlepsze smaki na ciepłe dni
Na lato najlepszy jest chłodnik. Zwłaszcza chłodnik z kwasu chlebowego. Jego zaletą jest szybkie przygotowanie, bez spędzania wielu godzin w kuchni. Prosty i sprawdzony przepis prosto z bloga "Ugotowane-pozamiatane".
Kamila Tokarska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- pęczek rzodkiewki – umytej i startej na tarce
- ogórek zielony – obrany i drobno pokrojony
- 4 ogórki kiszone – drobno pokrojone
- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone na ósemki
- po pół pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane
- 2 jajka na twardo do dekoracji – obrane i pokrojone na ćwiartki
- litr kwasu chlebowego – schłodzonego
- 3 łyżki śmietany do zupy (opcjonalnie)
- sok z połowy cytryny
- świeżo zmielony pieprz
Przepis
Dodatki warzywne rozdzielić po równo na 4 talerze lub miseczki. Kwas chlebowy wymieszać z sokiem z cytryny i śmietaną (jeśli jej używasz). Zalać warzywa na talerzu, doprawić pieprzem i udekorować jajkiem.
Zobacz także: pijane misie - hit na imprezy i przyjęcia w domu
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl