- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 średni seler
- 3 zielone jabłka
- 2 cebule
- 1 starta gałka muszkatołowa
- 4 łyżki margaryny
- 1,5 l bulionu na włoszczyźnie
- pieprz i sól do smaku
Przepis
Pokrój seler i jabłka w kostkę (nie za dużą). Posiekaj drobno cebulę i wsyp ją na rozgrzaną w garnku margarynę. Podsmaż.
Przepis
Dodaj jabłka z selerem i smaż je, aż owoce staną się masą, a seler zmięknie (ok.10 minut). Przelej bulion do garnka z warzywno-owocową masą i gotuj przez 20 minut. Dopraw zupę przyprawami: gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą.
Przepis
Zmiksuj wszystkie składniki blenderem, a następnie przetrzyj przez sitko. Jeśli uznasz, że zupa powinna być mniej gęsta, dolej trochę wody. Odstaw chłodnik do ostudzenia i wstaw go na 5 godzin do lodówki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl