Trwa ładowanie...
dpted1z

Chłodnik ogórkowy z pieczonym czosnkiem na maślance

Przepis

Aromatyczny chłodnik ogórkowy na maślance będzie doskonałym zwieńczeniem lata. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

dpted1z
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów, fot: Picasa
Składniki
  • 0,5 litra maślanki
  • główka młodego czosnku
  • oliwa
  • sól morska
  • 4 ogórki gruntowe

Marynowany pstrąg:

  • 1 filet wędzonego pstrąga
  • pieprz młotkowany (może być świeżo mielony)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka uprażonego sezamu
  • świeżo strata skórka z limonki

Dodatki:

  • 2 ugotowane młode ziemniaki
  • 10 ugotowanych ziaren bobu
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1/2 limonki
Przepis
  • Czosnek (nie obrany) przekroić na pół w poprzek, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, aż się lekko zrumieni.
  • Upieczony czosnek obrać i wrzucić do miksera.
  • Ogórki dokładnie umyć, jeżeli mają ładną skórkę nie obierać. Pokroić i dodać do czosnku.
  • Wlać maślankę i zmiksować na jednolity krem.
  • Doprawić do smaku solą, sokiem z limonki i cukrem. Odstawić do lodówki.
  • Pstrąga podzielić na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
  • Ziemniaki pokroić w grube plastry lub w ćwiartki.
  • Bób obrać.
  • Podsmażyć na maśle ziemniaki i bób. Oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny.
  • Ziemniaki i bób ułożyć w talerzu, wlać chłodnik, ułożyć marynowanego pstrąga.
  • Można udekorować koperkiem i prażonym sezamem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Chłodnik ogórkowy z pieczonym czosnkiem na maślance
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2
Share
dpted1z

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpted1z
dpted1z
dpted1z
dpted1z
Więcej tematów
dpted1z