Chłodnik ogórkowy z pieczonym czosnkiem na maślance

Aromatyczny chłodnik ogórkowy na maślance będzie doskonałym zwieńczeniem lata. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

Chłodnik ogórkowy z pieczonym czosnkiem na maślanceChłodnik ogórkowy z pieczonym czosnkiem na maślance
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 0,5 litra maślanki
  • główka młodego czosnku
  • oliwa
  • sól morska
  • 4 ogórki gruntowe

Marynowany pstrąg:

  • 1 filet wędzonego pstrąga
  • pieprz młotkowany (może być świeżo mielony)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka uprażonego sezamu
  • świeżo strata skórka z limonki

Dodatki:

  • 2 ugotowane młode ziemniaki
  • 10 ugotowanych ziaren bobu
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1/2 limonki

Przepis

  • Czosnek (nie obrany) przekroić na pół w poprzek, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, aż się lekko zrumieni.
  • Upieczony czosnek obrać i wrzucić do miksera.
  • Ogórki dokładnie umyć, jeżeli mają ładną skórkę nie obierać. Pokroić i dodać do czosnku.
  • Wlać maślankę i zmiksować na jednolity krem.
  • Doprawić do smaku solą, sokiem z limonki i cukrem. Odstawić do lodówki.
  • Pstrąga podzielić na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
  • Ziemniaki pokroić w grube plastry lub w ćwiartki.
  • Bób obrać.
  • Podsmażyć na maśle ziemniaki i bób. Oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny.
  • Ziemniaki i bób ułożyć w talerzu, wlać chłodnik, ułożyć marynowanego pstrąga.
  • Można udekorować koperkiem i prażonym sezamem.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się