Chłodnik ogórkowy z pieczonym czosnkiem na maślance
Aromatyczny chłodnik ogórkowy na maślance będzie doskonałym zwieńczeniem lata. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 0,5 litra maślanki
- główka młodego czosnku
- oliwa
- sól morska
- 4 ogórki gruntowe
Marynowany pstrąg:
- 1 filet wędzonego pstrąga
- pieprz młotkowany (może być świeżo mielony)
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka uprażonego sezamu
- świeżo strata skórka z limonki
Dodatki:
- 2 ugotowane młode ziemniaki
- 10 ugotowanych ziaren bobu
- 1 łyżka masła
- sok z 1/2 limonki
- Czosnek (nie obrany) przekroić na pół w poprzek, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, aż się lekko zrumieni.
- Upieczony czosnek obrać i wrzucić do miksera.
- Ogórki dokładnie umyć, jeżeli mają ładną skórkę nie obierać. Pokroić i dodać do czosnku.
- Wlać maślankę i zmiksować na jednolity krem.
- Doprawić do smaku solą, sokiem z limonki i cukrem. Odstawić do lodówki.
- Pstrąga podzielić na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
- Ziemniaki pokroić w grube plastry lub w ćwiartki.
- Bób obrać.
- Podsmażyć na maśle ziemniaki i bób. Oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny.
- Ziemniaki i bób ułożyć w talerzu, wlać chłodnik, ułożyć marynowanego pstrąga.
- Można udekorować koperkiem i prażonym sezamem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze