Chlebek kukurydziany z papryką i suszonymi pomidorami
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 3 łyżki oleju kukurydzianego
- 200 g odcedzonej kukurydzy z puszki
- 1 żółta papryka
- 10 pomidorów suszonych w oleju
- biały sezam
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Miksujemy kukurydzę na puree. W misce mieszamy ze sobą mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia. W innym naczyniu łączymy mleko, olej kukurydziany, jajko oraz puree z kukurydzy, suszone pomidory i paprykę. Wszystko dorzucamy do suchych składników i mieszamy.
Olejem smarujemy prostokątną formę, kładziemy papier do pieczenia i znów smarujemy olej. Wylewamy ciasto i sypiemy sezam. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-45 minut aż się zarumieni. Możemy sprawdzić, czy chlebek się upiekł po nakłuciu wykałaczką (jeśli będzie sucha to jest już gotowy). Wyjmujemy go z piekarnika i studzimy przez 15 minut. Potem możemy go wyjąć z formy i skosztować. Smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze