Trwa ładowanie...
d126hba
d126hba

Chlebek kukurydziany z papryką i suszonymi pomidorami

Przepis
3.6
(5 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 100 g mąki pszennej
    • 100 g mąki kukurydzianej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli
    • 1 jajko
    • 200 ml mleka
    • 3 łyżki oleju kukurydzianego
    • 200 g odcedzonej kukurydzy z puszki
    • 1 żółta papryka
    • 10 pomidorów suszonych w oleju
    • biały sezam
Przepis

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Miksujemy kukurydzę na puree. W misce mieszamy ze sobą mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia. W innym naczyniu łączymy mleko, olej kukurydziany, jajko oraz puree z kukurydzy, suszone pomidory i paprykę. Wszystko dorzucamy do suchych składników i mieszamy.

Olejem smarujemy prostokątną formę, kładziemy papier do pieczenia i znów smarujemy olej. Wylewamy ciasto i sypiemy sezam. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-45 minut aż się zarumieni. Możemy sprawdzić, czy chlebek się upiekł po nakłuciu wykałaczką (jeśli będzie sucha to jest już gotowy). Wyjmujemy go z piekarnika i studzimy przez 15 minut. Potem możemy go wyjąć z formy i skosztować. Smacznego!

d126hba

Podziel się opinią

Share
d126hba

d126hba
d126hba
d126hba