Chleb z algami morskimi już wkrótce w sprzedaży

Portugalscy naukowcy opracowali technologię wytwarzania chleba, w którym sól zastąpiono algami morskimi, mikroorganizmami bazującymi na koloniach bakterii i drożdży. Produkt trafi do sprzedaży najpóźniej w grudniu tego roku.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Portugalscy naukowcy opracowali technologię wytwarzania chleba, w którym sól zastąpiono algami morskimi, mikroorganizmami bazującymi na koloniach bakterii i drożdży. Produkt trafi do sprzedaży najpóźniej w grudniu tego roku.

Jak poinformowała koordynatorka zespołu badawczego Susana Mendes, nowa technologia pozwala na wyrób chleba z alg w skali masowej. Badaczka przewiduje, że oryginalne pieczywo pojawi się na portugalskim rynku już w grudniu tego roku.

"Chleb, który udało nam się przygotować, jest zbliżony smakiem do standardowego chleba z mąki pszennej oferowanego w piekarniach. Nie ma on jednak domieszki soli. Słony smak chleba jest wynikiem zastosowania alg morskich" - powiedziała Mendes.

Jej zdaniem brak soli powinien ucieszyć przede wszystkim konsumentów na diecie, a także osoby zmuszone do unikania produktów z zawartością soli z powodu alergii.

"Dodatkową zaletą nowego chleba jest charakterystyczny, delikatny smak alg, które w ostatnim czasie są poszukiwane przez coraz większe grono klientów z uwagi na nasilającą się modę na odżywianie na bazie naturalnych składników" - dodała Mendes.

Kilkumiesięczne prace nad słonym chlebem pozbawionym soli prowadzone są przez uczonych z Politechniki w Leirii oraz z Wyższej Szkoły Turystyki i Technologii Morskich w Peniche. Pomimo rychłej komercjalizacji chleba z zawartością alg badania nad ulepszeniem nowego produktu będą trwały do marca 2015 r.

Jak zapowiedziała przedstawicielka zespołu badawczego, chleb z dodatkiem alg morskich będzie sprzedawany w pierwszej kolejności w regionie Ribatejo, w środkowej części kraju, przez jednego z lokalnych producentów pieczywa.

Opracowana formuła chleba z dodatkiem alg morskich jest efektem trwających od ponad dwóch lat prac nad przemysłowym wykorzystaniem tych organizmów masowo występujących na portugalskim wybrzeżu. W minionym roku naukowcy z Leirii i Peniche wykazali, że niektóre kompozyty alg morskich są skuteczne przy wyrobie antybiotyków, środków do terapii antynowotworowych, a także kosmetyków - z uwagi na swoje właściwości antybakteryjne i antyutleniaczowe.(PAP)

zat/ agt/

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary