Trwa ładowanie...
d2f1d51
25-08-2022 08:16

Chili z dynią piżmową

Przepis

Dynia piżmowa, podobnie jak inne warzywa dyniowate, ma wysoką zawartość beta-karotenu, z którego wytwarzana jest witamina A, kluczowa dla zdrowia naszych oczu. Witamina ta pozwala również zachować błyszczącą skórę i mocne włosy. Dynia piżmowa jest dostępna przez cały rok, ale najlepiej smakuje i najwięcej wartości odżywczych ma jesienią i zimą. Jeśli działasz według planu posiłków, zapewne pozostało ci mnóstwo przyprawy bez sodu z pierwszego tygodnia.

d2f1d51
2.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: CRISTINA ALEXE
Składniki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała czerwona cebula, posiekana
  • 1 łodyga selera, posiekana
  • 2 łyżki mielonego chili
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka przyprawy bez sodu
  • 1 młoda cukinia, pokrojona w kostkę
  • 1 kabaczek, pokrojony w kostkę
  • 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli, odsączonej i przepłukanej
  • 1 puszka (400 g) czarnej fasoli, odsączonej i przepłukanej
  • 280 g mrożonej dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę (nie trzeba rozmrażać)
  • 1 puszka sosu pomidorowego
  • 2 szklanki wody
Przepis
  • Na średnim ogniu rozgrzej olej w dużym garnku. Wrzuć cebulę i selera i smaż dwie mi- nuty, od czasu do czasu mieszając, aż cebula stanie się szklista.
  • Dodaj chili, kumin, czosnek i przyprawę bez sodu. Smaż jeszcze minutę, często mieszając.
  • Dodaj cukinię, kabaczek i smaż dwie minuty, często mieszając.
  • Dodaj oba rodzaje fasoli i dynię.
  • Dodaj sos pomidorowy i wodę. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby smaki się połączyły. Podawaj na ciepło.
  • Resztki potrawy przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do trzech dni.
  • Zamiast tradycyjnej kwaśnej śmietany podaj danie z niskotłuszczowym jogurtem greckim.

Przepis pochodzi z książki "Dieta DASH"

  Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Chili z dynią piżmową
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
Więcej tematów
d2f1d51

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj