Chili z dynią piżmową

Dynia piżmowa, podobnie jak inne warzywa dyniowate, ma wysoką zawartość beta-karotenu, z którego wytwarzana jest witamina A, kluczowa dla zdrowia naszych oczu. Witamina ta pozwala również zachować błyszczącą skórę i mocne włosy. Dynia piżmowa jest dostępna przez cały rok, ale najlepiej smakuje i najwięcej wartości odżywczych ma jesienią i zimą. Jeśli działasz według planu posiłków, zapewne pozostało ci mnóstwo przyprawy bez sodu z pierwszego tygodnia.

Chili z dyniąChili z dynią
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała czerwona cebula, posiekana
  • 1 łodyga selera, posiekana
  • 2 łyżki mielonego chili
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka przyprawy bez sodu
  • 1 młoda cukinia, pokrojona w kostkę
  • 1 kabaczek, pokrojony w kostkę
  • 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli, odsączonej i przepłukanej
  • 1 puszka (400 g) czarnej fasoli, odsączonej i przepłukanej
  • 280 g mrożonej dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę (nie trzeba rozmrażać)
  • 1 puszka sosu pomidorowego
  • 2 szklanki wody

Przepis

  • Na średnim ogniu rozgrzej olej w dużym garnku. Wrzuć cebulę i selera i smaż dwie mi- nuty, od czasu do czasu mieszając, aż cebula stanie się szklista.
  • Dodaj chili, kumin, czosnek i przyprawę bez sodu. Smaż jeszcze minutę, często mieszając.
  • Dodaj cukinię, kabaczek i smaż dwie minuty, często mieszając.
  • Dodaj oba rodzaje fasoli i dynię.
  • Dodaj sos pomidorowy i wodę. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby smaki się połączyły. Podawaj na ciepło.
  • Resztki potrawy przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do trzech dni.
  • Zamiast tradycyjnej kwaśnej śmietany podaj danie z niskotłuszczowym jogurtem greckim.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie