Chili z dynią piżmową
Dynia piżmowa, podobnie jak inne warzywa dyniowate, ma wysoką zawartość beta-karotenu, z którego wytwarzana jest witamina A, kluczowa dla zdrowia naszych oczu. Witamina ta pozwala również zachować błyszczącą skórę i mocne włosy. Dynia piżmowa jest dostępna przez cały rok, ale najlepiej smakuje i najwięcej wartości odżywczych ma jesienią i zimą. Jeśli działasz według planu posiłków, zapewne pozostało ci mnóstwo przyprawy bez sodu z pierwszego tygodnia.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mała czerwona cebula, posiekana
- 1 łodyga selera, posiekana
- 2 łyżki mielonego chili
- 1 łyżka mielonego kuminu
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka przyprawy bez sodu
- 1 młoda cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 kabaczek, pokrojony w kostkę
- 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli, odsączonej i przepłukanej
- 1 puszka (400 g) czarnej fasoli, odsączonej i przepłukanej
- 280 g mrożonej dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę (nie trzeba rozmrażać)
- 1 puszka sosu pomidorowego
- 2 szklanki wody
- Na średnim ogniu rozgrzej olej w dużym garnku. Wrzuć cebulę i selera i smaż dwie mi- nuty, od czasu do czasu mieszając, aż cebula stanie się szklista.
- Dodaj chili, kumin, czosnek i przyprawę bez sodu. Smaż jeszcze minutę, często mieszając.
- Dodaj cukinię, kabaczek i smaż dwie minuty, często mieszając.
- Dodaj oba rodzaje fasoli i dynię.
- Dodaj sos pomidorowy i wodę. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby smaki się połączyły. Podawaj na ciepło.
- Resztki potrawy przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do trzech dni.
- Zamiast tradycyjnej kwaśnej śmietany podaj danie z niskotłuszczowym jogurtem greckim.
Przepis pochodzi z książki "Dieta DASH"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze