Chcesz, by owoce i warzywa zachowały dłużej świeżość? Wypróbuj sprawdzone triki

Obraz
Źródło zdjęć: © Facebook.com
Marta Dragan
oprac.  Marta Dragan

/ 7Jak przechowywać warzywa i owoce?

Obraz
© Facebook.com

Truskawki, banany, sałata czy pieczarki - to zdrowe, ale jednocześnie bardzo delikatne owoce i warzywa. Wiemy, jak można przedłużyć ich świeżość. Są na to proste, tanie i skuteczne sposoby. Wystarczy papierowy ręcznik, folia spożywcza czy szklanka z wodą. Zobaczcie sami.

Zobacz też: Kto nie powinien jeść rzodkiewek?

/ 7Sałata

Obraz
© Adobe Stock

Przynosisz ze sklepu świeżą, chrupiącą sałatę, a już po 24 godzinach w lodówce jej liście zaczynają więdnąć? Wiemy, jak sobie z tym poradzić. Wystarczy do tego kawałek papierowego ręcznika. To właśnie on pomoże wchłonąć zbierającą się w opakowaniu lub reklamówce wilgoć. Dzięki temu liście sałaty będą dłużej świeże i chrupkie.

/ 7Pieczarki

Obraz
© Adobe Stock

Przede wszystkim pieczarki przechowywane w lodówce nie powinny być umieszczone w szczelnie zamkniętych torebkach foliowych. Aby dłużej zachowały świeżość i swoją biel, najlepiej przed wstawieniem ich do lodówki, włożyć je do papierowej torebki. To sprawi, że będą świeże nawet po 5 lub 6 dniach.

/ 7Banany i truskawki

Obraz
© Adobe Stock

Końcówki bananów wydzielają etylen, gaz przyspieszający dojrzewanie. Jeśli owiniesz je folią spożywczą, to owoce dłużej pozostaną świeże i bez przebarwień. Jak przedłużyć trwałość truskawek? Wystarczy zamoczyć je w mieszance octu winnego i wody przygotowanej w proporcji 1:10 (na 1 łyżkę octu : 10 łyżek wody).

/ 7Ziemniaki z jabłkami

Obraz
© Adobe Stock

Ziemniaki nie lubią światła słonecznego, które nasila procesy gnilne. Świeżo zakupione ziemniaki najlepiej trzymać w suchym i ciemnym miejscu. Jest jeszcze jeden patent na przedłużenie ich żywotności. Przechowuj je razem z jabłkami. Jabłka bowiem, produkują etylen, który spowalnia proces psucia i kiełkowania. Dzięki tej metodzie okres ważności ziemniaków przedłużymy nawet dwukrotnie.

/ 7Szapargi

Obraz
© Adobe Stock

Jeśli są wyprostowane i jędrne, a ich główka nie jest wysuszona, to znak, że są dobre. Szparagi, bo o nich mowa, stosunkowo szybko się psują, stają się suche i łykowate. Zatem bardzo ważne jest ich właściwe przechowywanie. Szparagi najlepiej potraktować jak bukiet kwiatów. Przycinamy twarde końcówki łodyg ostrym nożem i wstawiamy do wysokiej szklanki z niewielką ilością wody. I dopiero wtedy umieszczamy je w lodówce. Ten sposób świetnie działa również na natkę pietruszki oraz kolendrę.

/ 7Praktyczne porady

Wszystkie wspomniane triki możecie obejrzeć na powyższym nagraniu. Dowiecie się z niego również, jak przedłużyć świeżość brokułów i selera. Wystarczy odrobina folii aluminiowej.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę