Chcesz, by owoce i warzywa zachowały dłużej świeżość? Wypróbuj sprawdzone triki

Obraz
Źródło zdjęć: © Facebook.com
Marta Dragan
oprac.  Marta Dragan

/ 7Jak przechowywać warzywa i owoce?

Obraz
© Facebook.com

Truskawki, banany, sałata czy pieczarki - to zdrowe, ale jednocześnie bardzo delikatne owoce i warzywa. Wiemy, jak można przedłużyć ich świeżość. Są na to proste, tanie i skuteczne sposoby. Wystarczy papierowy ręcznik, folia spożywcza czy szklanka z wodą. Zobaczcie sami.

Zobacz też: Kto nie powinien jeść rzodkiewek?

/ 7Sałata

Obraz
© Adobe Stock

Przynosisz ze sklepu świeżą, chrupiącą sałatę, a już po 24 godzinach w lodówce jej liście zaczynają więdnąć? Wiemy, jak sobie z tym poradzić. Wystarczy do tego kawałek papierowego ręcznika. To właśnie on pomoże wchłonąć zbierającą się w opakowaniu lub reklamówce wilgoć. Dzięki temu liście sałaty będą dłużej świeże i chrupkie.

/ 7Pieczarki

Obraz
© Adobe Stock

Przede wszystkim pieczarki przechowywane w lodówce nie powinny być umieszczone w szczelnie zamkniętych torebkach foliowych. Aby dłużej zachowały świeżość i swoją biel, najlepiej przed wstawieniem ich do lodówki, włożyć je do papierowej torebki. To sprawi, że będą świeże nawet po 5 lub 6 dniach.

/ 7Banany i truskawki

Obraz
© Adobe Stock

Końcówki bananów wydzielają etylen, gaz przyspieszający dojrzewanie. Jeśli owiniesz je folią spożywczą, to owoce dłużej pozostaną świeże i bez przebarwień. Jak przedłużyć trwałość truskawek? Wystarczy zamoczyć je w mieszance octu winnego i wody przygotowanej w proporcji 1:10 (na 1 łyżkę octu : 10 łyżek wody).

/ 7Ziemniaki z jabłkami

Obraz
© Adobe Stock

Ziemniaki nie lubią światła słonecznego, które nasila procesy gnilne. Świeżo zakupione ziemniaki najlepiej trzymać w suchym i ciemnym miejscu. Jest jeszcze jeden patent na przedłużenie ich żywotności. Przechowuj je razem z jabłkami. Jabłka bowiem, produkują etylen, który spowalnia proces psucia i kiełkowania. Dzięki tej metodzie okres ważności ziemniaków przedłużymy nawet dwukrotnie.

/ 7Szapargi

Obraz
© Adobe Stock

Jeśli są wyprostowane i jędrne, a ich główka nie jest wysuszona, to znak, że są dobre. Szparagi, bo o nich mowa, stosunkowo szybko się psują, stają się suche i łykowate. Zatem bardzo ważne jest ich właściwe przechowywanie. Szparagi najlepiej potraktować jak bukiet kwiatów. Przycinamy twarde końcówki łodyg ostrym nożem i wstawiamy do wysokiej szklanki z niewielką ilością wody. I dopiero wtedy umieszczamy je w lodówce. Ten sposób świetnie działa również na natkę pietruszki oraz kolendrę.

/ 7Praktyczne porady

Wszystkie wspomniane triki możecie obejrzeć na powyższym nagraniu. Dowiecie się z niego również, jak przedłużyć świeżość brokułów i selera. Wystarczy odrobina folii aluminiowej.

Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie