Chcesz, by owoce i warzywa zachowały dłużej świeżość? Wypróbuj sprawdzone triki
Jak przechowywać warzywa i owoce?
Truskawki, banany, sałata czy pieczarki - to zdrowe, ale jednocześnie bardzo delikatne owoce i warzywa. Wiemy, jak można przedłużyć ich świeżość. Są na to proste, tanie i skuteczne sposoby. Wystarczy papierowy ręcznik, folia spożywcza czy szklanka z wodą. Zobaczcie sami.
Zobacz też: Kto nie powinien jeść rzodkiewek?
Sałata
Przynosisz ze sklepu świeżą, chrupiącą sałatę, a już po 24 godzinach w lodówce jej liście zaczynają więdnąć? Wiemy, jak sobie z tym poradzić. Wystarczy do tego kawałek papierowego ręcznika. To właśnie on pomoże wchłonąć zbierającą się w opakowaniu lub reklamówce wilgoć. Dzięki temu liście sałaty będą dłużej świeże i chrupkie.
Pieczarki
Przede wszystkim pieczarki przechowywane w lodówce nie powinny być umieszczone w szczelnie zamkniętych torebkach foliowych. Aby dłużej zachowały świeżość i swoją biel, najlepiej przed wstawieniem ich do lodówki, włożyć je do papierowej torebki. To sprawi, że będą świeże nawet po 5 lub 6 dniach.
Banany i truskawki
Końcówki bananów wydzielają etylen, gaz przyspieszający dojrzewanie. Jeśli owiniesz je folią spożywczą, to owoce dłużej pozostaną świeże i bez przebarwień. Jak przedłużyć trwałość truskawek? Wystarczy zamoczyć je w mieszance octu winnego i wody przygotowanej w proporcji 1:10 (na 1 łyżkę octu : 10 łyżek wody).
Ziemniaki z jabłkami
Ziemniaki nie lubią światła słonecznego, które nasila procesy gnilne. Świeżo zakupione ziemniaki najlepiej trzymać w suchym i ciemnym miejscu. Jest jeszcze jeden patent na przedłużenie ich żywotności. Przechowuj je razem z jabłkami. Jabłka bowiem, produkują etylen, który spowalnia proces psucia i kiełkowania. Dzięki tej metodzie okres ważności ziemniaków przedłużymy nawet dwukrotnie.
Szapargi
Jeśli są wyprostowane i jędrne, a ich główka nie jest wysuszona, to znak, że są dobre. Szparagi, bo o nich mowa, stosunkowo szybko się psują, stają się suche i łykowate. Zatem bardzo ważne jest ich właściwe przechowywanie. Szparagi najlepiej potraktować jak bukiet kwiatów. Przycinamy twarde końcówki łodyg ostrym nożem i wstawiamy do wysokiej szklanki z niewielką ilością wody. I dopiero wtedy umieszczamy je w lodówce. Ten sposób świetnie działa również na natkę pietruszki oraz kolendrę.
Praktyczne porady
Wszystkie wspomniane triki możecie obejrzeć na powyższym nagraniu. Dowiecie się z niego również, jak przedłużyć świeżość brokułów i selera. Wystarczy odrobina folii aluminiowej.