Ceviche - jak przygotować je w domu? Mamy sprawdzony przepis

Ceviche to tradycyjne danie kuchni peruwiańskiej. Surowa ryba, marynowana w chilli oraz soku z cytryny uchodzi tam za prawdziwy przysmak i szybko zdobywa popularność również w innych zakątkach świata. Peruwiańczycy jadają ceviche najchętniej z kukurydzą w kolbach oraz słodkimi pieczonymi ziemniakami.

Ceviche to danie z surowej ryby
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Ceviche - jak wymawiać?

Wiele nazw egzotycznych dań może sprawiać Polakom trudność. Jak więc uniknąć wpadki, zamawiać w restauracji ceviche, czyli rodzaj tatara z ryby? Nazwa dania wywodzi się z języka hiszpańskiego. Ceviche wymawiamy "sewicze".

Ceviche - jak przygotować w domu?

Ceviche przyrządza się z mięsa chudych ryb, krojąc je na niewielkie plastry lub kawałki i zalewając marynatą, której głównym składnikiem powinien być sok z limonki lub cytryny, czerwona cebula i papryczka chilli.

Marynata wymaga wcześniejszego przegryzienia się, najlepiej w lodówce, przez około 30 min. Uważnie pokrojone kawałki ryby powinny zostać zalane zimną marynatą i umieszczone w niej od 15 do 30 min, w zależności od rodzaju mięsa.

Zobacz też: Surströmming - sfermentowane szwedzkie śledzie

Surowe przegrzebki ścinają się przez działanie marynaty w około 15 min, podczas gdy ryby potrzebują średnio ok. 30 min. Najpopularniejsze gatunki w ceviche to żabnica i sola Dover, chociaż barwena, pagrusy, skorpeny i inne ryby o zwartym i chudym mięsie też doskonale się sprawdzają.

Niezwykle ważny jest odpowiedni krój mięsa, kawałki nie mogą być za duże (mięso nie zetnie się w środku) ani za małe (jak w tatarze, mięso może być gumowate), muszą mieć regularne kształty i niepostrzępione krawędzie.

Ceviche - jak podawać?

W kwestii dodatków można sobie pozwolić na dowolność. W ceviche może się pojawić mleko kokosowe, imbir, pestki granatu, sok z grejpfruta i innych cytrusów, kolendra, sos sojowy, wódka i cała masa innych dodatków.

Ważne, aby ryba się ścięła - musi stracić półprzezroczystość i stać się biała. Zanim włożymy ją do marynaty, która zetnie mięso dzięki działaniu kwasów owocowych z cytrusów, możemy wcześniej surową rybę zamarynować w dodatkach smakowych, które przesiąkną do mięsa, np. w emulsji z naci kolendry.

Obraz
© Getty Images

Pomysłów na ceviche są tysiące, ważne jednak, żeby nie przedobrzyć. Powinno być widać, że to ryba jest głównym składnikiem dania. Można też posłużyć się owocami morza - przegrzebkami, kalmarami, mątwą czy krewetkami lub też innymi, podgotowanymi na parze, np. ośmiornicą czy homarem.

Ceviche zwykle podawane jest z przystawkami takimi jak słodkie ziemniaki, sałata, kukurydza, awokado lub banan.

Ceviche z dorsza z ziołąmi - przepis

Składniki:

  • 250 g filetu z dorsza
  • łyżka kolendry
  • pęczek melisy
  • sól morska i pieprz świeżo mielony do smaku
  • sok z półtorej limonki
  • pół łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki imbiru
  • łyżka sosu sojowego
  • 60 g oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 średniej wielkości papryczki chilli
  • łyżeczka sezamu

Przygotowanie:

1. Do blendera wrzuć melisę, imbir, papryczkę, miód, sos sojowy, czosnek, sok z 1 limonki i olej.

2. Zmiksuj na gładki sos. Rybę umyj i osusz. Pokrój w kostkę.

3. Zalej sosem, wymieszaj i odstaw na bok.

4. Do dorsza dodaj kolendrę i sezam.

5. Całość skrop sokiem z limonki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥