Trwa ładowanie...
d3w2996

Ceviche - jak przygotować je w domu? Mamy sprawdzony przepis

Ceviche to tradycyjne danie kuchni peruwiańskiej. Surowa ryba, marynowana w chilli oraz soku z cytryny uchodzi tam za prawdziwy przysmak i szybko zdobywa popularność również w innych zakątkach świata. Peruwiańczycy jadają ceviche najchętniej z kukurydzą w kolbach oraz słodkimi pieczonymi ziemniakami.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Ceviche to danie z surowej ryby (Getty Images)
d3w2996

Ceviche - jak wymawiać?

Wiele nazw egzotycznych dań może sprawiać Polakom trudność. Jak więc uniknąć wpadki, zamawiać w restauracji ceviche, czyli rodzaj tatara z ryby? Nazwa dania wywodzi się z języka hiszpańskiego. Ceviche wymawiamy "sewicze".

Ceviche - jak przygotować w domu?

Ceviche przyrządza się z mięsa chudych ryb, krojąc je na niewielkie plastry lub kawałki i zalewając marynatą, której głównym składnikiem powinien być sok z limonki lub cytryny, czerwona cebula i papryczka chilli.

d3w2996

Marynata wymaga wcześniejszego przegryzienia się, najlepiej w lodówce, przez około 30 min. Uważnie pokrojone kawałki ryby powinny zostać zalane zimną marynatą i umieszczone w niej od 15 do 30 min, w zależności od rodzaju mięsa.

Zobacz też: Surströmming - sfermentowane szwedzkie śledzie

Surowe przegrzebki ścinają się przez działanie marynaty w około 15 min, podczas gdy ryby potrzebują średnio ok. 30 min. Najpopularniejsze gatunki w ceviche to żabnica i sola Dover, chociaż barwena, pagrusy, skorpeny i inne ryby o zwartym i chudym mięsie też doskonale się sprawdzają.

d3w2996

Niezwykle ważny jest odpowiedni krój mięsa, kawałki nie mogą być za duże (mięso nie zetnie się w środku) ani za małe (jak w tatarze, mięso może być gumowate), muszą mieć regularne kształty i niepostrzępione krawędzie.

Ceviche - jak podawać?

W kwestii dodatków można sobie pozwolić na dowolność. W ceviche może się pojawić mleko kokosowe, imbir, pestki granatu, sok z grejpfruta i innych cytrusów, kolendra, sos sojowy, wódka i cała masa innych dodatków.

Ważne, aby ryba się ścięła - musi stracić półprzezroczystość i stać się biała. Zanim włożymy ją do marynaty, która zetnie mięso dzięki działaniu kwasów owocowych z cytrusów, możemy wcześniej surową rybę zamarynować w dodatkach smakowych, które przesiąkną do mięsa, np. w emulsji z naci kolendry.

Pomysłów na ceviche są tysiące, ważne jednak, żeby nie przedobrzyć. Powinno być widać, że to ryba jest głównym składnikiem dania. Można też posłużyć się owocami morza - przegrzebkami, kalmarami, mątwą czy krewetkami lub też innymi, podgotowanymi na parze, np. ośmiornicą czy homarem.

d3w2996

Ceviche zwykle podawane jest z przystawkami takimi jak słodkie ziemniaki, sałata, kukurydza, awokado lub banan.

Ceviche z dorsza z ziołąmi - przepis

Składniki:

  • 250 g filetu z dorsza
  • łyżka kolendry
  • pęczek melisy
  • sól morska i pieprz świeżo mielony do smaku
  • sok z półtorej limonki
  • pół łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki imbiru
  • łyżka sosu sojowego
  • 60 g oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 średniej wielkości papryczki chilli
  • łyżeczka sezamu

Przygotowanie:

1. Do blendera wrzuć melisę, imbir, papryczkę, miód, sos sojowy, czosnek, sok z 1 limonki i olej.

d3w2996

2. Zmiksuj na gładki sos. Rybę umyj i osusz. Pokrój w kostkę.

3. Zalej sosem, wymieszaj i odstaw na bok.

4. Do dorsza dodaj kolendrę i sezam.

5. Całość skrop sokiem z limonki.

Zobacz też inne pomysły na dania z surowych ryb:
Gravlax - czyli sushi po skandynawsku
Jak zrobić sushi? Instrukcja krok po kroku

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3w2996

Podziel się opinią

Share

d3w2996

d3w2996