Ceviche - jak przygotować je w domu? Mamy sprawdzony przepis

Ceviche to tradycyjne danie kuchni peruwiańskiej. Surowa ryba, marynowana w chilli oraz soku z cytryny uchodzi tam za prawdziwy przysmak i szybko zdobywa popularność również w innych zakątkach świata. Peruwiańczycy jadają ceviche najchętniej z kukurydzą w kolbach oraz słodkimi pieczonymi ziemniakami.

Ceviche to danie z surowej ryby
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Ceviche - jak wymawiać?

Wiele nazw egzotycznych dań może sprawiać Polakom trudność. Jak więc uniknąć wpadki, zamawiać w restauracji ceviche, czyli rodzaj tatara z ryby? Nazwa dania wywodzi się z języka hiszpańskiego. Ceviche wymawiamy "sewicze".

Ceviche - jak przygotować w domu?

Ceviche przyrządza się z mięsa chudych ryb, krojąc je na niewielkie plastry lub kawałki i zalewając marynatą, której głównym składnikiem powinien być sok z limonki lub cytryny, czerwona cebula i papryczka chilli.

Marynata wymaga wcześniejszego przegryzienia się, najlepiej w lodówce, przez około 30 min. Uważnie pokrojone kawałki ryby powinny zostać zalane zimną marynatą i umieszczone w niej od 15 do 30 min, w zależności od rodzaju mięsa.

Zobacz też: Surströmming - sfermentowane szwedzkie śledzie

Surowe przegrzebki ścinają się przez działanie marynaty w około 15 min, podczas gdy ryby potrzebują średnio ok. 30 min. Najpopularniejsze gatunki w ceviche to żabnica i sola Dover, chociaż barwena, pagrusy, skorpeny i inne ryby o zwartym i chudym mięsie też doskonale się sprawdzają.

Niezwykle ważny jest odpowiedni krój mięsa, kawałki nie mogą być za duże (mięso nie zetnie się w środku) ani za małe (jak w tatarze, mięso może być gumowate), muszą mieć regularne kształty i niepostrzępione krawędzie.

Ceviche - jak podawać?

W kwestii dodatków można sobie pozwolić na dowolność. W ceviche może się pojawić mleko kokosowe, imbir, pestki granatu, sok z grejpfruta i innych cytrusów, kolendra, sos sojowy, wódka i cała masa innych dodatków.

Ważne, aby ryba się ścięła - musi stracić półprzezroczystość i stać się biała. Zanim włożymy ją do marynaty, która zetnie mięso dzięki działaniu kwasów owocowych z cytrusów, możemy wcześniej surową rybę zamarynować w dodatkach smakowych, które przesiąkną do mięsa, np. w emulsji z naci kolendry.

Obraz
© Getty Images

Pomysłów na ceviche są tysiące, ważne jednak, żeby nie przedobrzyć. Powinno być widać, że to ryba jest głównym składnikiem dania. Można też posłużyć się owocami morza - przegrzebkami, kalmarami, mątwą czy krewetkami lub też innymi, podgotowanymi na parze, np. ośmiornicą czy homarem.

Ceviche zwykle podawane jest z przystawkami takimi jak słodkie ziemniaki, sałata, kukurydza, awokado lub banan.

Ceviche z dorsza z ziołąmi - przepis

Składniki:

  • 250 g filetu z dorsza
  • łyżka kolendry
  • pęczek melisy
  • sól morska i pieprz świeżo mielony do smaku
  • sok z półtorej limonki
  • pół łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki imbiru
  • łyżka sosu sojowego
  • 60 g oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 średniej wielkości papryczki chilli
  • łyżeczka sezamu

Przygotowanie:

1. Do blendera wrzuć melisę, imbir, papryczkę, miód, sos sojowy, czosnek, sok z 1 limonki i olej.

2. Zmiksuj na gładki sos. Rybę umyj i osusz. Pokrój w kostkę.

3. Zalej sosem, wymieszaj i odstaw na bok.

4. Do dorsza dodaj kolendrę i sezam.

5. Całość skrop sokiem z limonki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀