Cebula dymka – właściwości, zastosowanie, opis

Cebula dymka to mała, młoda cebula najczęściej przeznaczona do sadzenia, ale również do marynowania czy spożycia na surowo. Rozsada tej cebuli pozwoli zebrać wczesne plony dużych cebul oraz szczypioru. Wykorzystywana jest niemal do każdej potrawy.

Cebula - idealna do sałatek, dań i przekąsek
Źródło zdjęć: © foodiesfeed.com
Edyta Maciejczak

Cebula dymka – opis

U nasady główki cebuli dymki znajduje się właściwa łodyga, czyli pętka. Wyrastają z niej liście i korzenie. Cebula dymka odznacza się białym lub jasnokremowym kolorem. Pierwsze liście cebuli dymki odpadają podczas wegetacji, natomiast kolejne tworzą łuski, a te znajdujące się wewnątrz gromadzą zapasy. *Uprawa cebuli dymki *jest łatwiejsza niż zwykłej cebuli z nasion. Sadzi się ją w marcu w spulchnionej ziemi. Należy pamiętać, aby 2/3 cebuli było schowane.
Podobnie jak cebula zwykła, dymka jest warzywem z rodziny amarylkowatych, należącym do rodzaju 'czosnek'. Jako warzywo uprawiana jest we wszystkich krajach. Jak głosi historia, prawdopodobnie pochodzi z Azji Środkowej. Cebula dymka jest łatwa zarówno do uprawy, jak i przechowywania.

Cebula dymka – wartości odżywcze

Cebula dymka jest warzywem niskokalorycznym – jedynie 30 kcal na 100 g. Bogata jest za to w mnóstwo witamin: A, C, PP, B1, B2 oraz beta-karoten i kwas foliowy. Odnajdziemy w niej również źródło minerałów, w tym potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, siarki, krzemu i cynku.

Cebula dymka – zastosowanie w kuchni

Cebula dymka ma łagodniejszy i słodszy smak, dlatego często jest stosowana w daniach i przekąskach. Jedną z najsmaczniejszych części cebuli dymki jest szczypior. Najprostszym sposobem wykorzystania go w kuchni jest drobne posiekanie i dodanie do kanapki bądź twarogu. Ponadto, cebula dymka wzbogaci smak zupy, a jej łagodny smak dopełni sałatkę. Urozmaici również dania z kurczaka czy wołowiny. A co najciekawsze – krojąc cebulę dymkę nie uronimy ani jednej łzy.

Cebula dymka – właściwości lecznicze

Właściwości lecznicze cebuli dymki są podobne jak w przypadku dojrzałej cebuli. Cebula skutecznie działa przeciw zaparciom. Ponadto, usuwa nadmiar wody z organizmu oraz ma działanie przeciwcukrzycowe. Cebula dymka dzięki swym właściwościom obniża ciśnienie krwi i wzmacnia nasz organizm. Przejawia także działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Regularne spożywanie cebuli dymki wzmaga apetyt oraz wpływa pozytywnie na włosy, skórę i paznokcie.
Dzięki temu, że jest niskokaloryczna oraz posiada związki organosiarkowe jej częste stosowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Co ciekawe, konsumpcja odpowiedniej ilości cebuli dymki zmniejsza ryzyko zachorowań na depresję, chroni przed zaburzeniami snu oraz odżywiania. Zawarte w cebuli dymce związki siarki zapobiegają krzepnięciu komórek płytek krwi, obniżają cholesterol oraz poprawiają błonę komórkową w czerwonych krwinkach. Spożywanie cebuli dymki pozwoli uniknąć zawału oraz wzmocni naczynia krwionośne.
Ponadto, cebula dymka wzmacnia budowę tkanki łącznej, co obniża ryzyko złamania kości biodrowej, zwłaszcza u kobiet w wieku menopauzalnym.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru