Cebula dymka – właściwości, zastosowanie, opis

Cebula dymka to mała, młoda cebula najczęściej przeznaczona do sadzenia, ale również do marynowania czy spożycia na surowo. Rozsada tej cebuli pozwoli zebrać wczesne plony dużych cebul oraz szczypioru. Wykorzystywana jest niemal do każdej potrawy.

Cebula - idealna do sałatek, dań i przekąsek
Źródło zdjęć: © foodiesfeed.com
Edyta Maciejczak

Cebula dymka – opis

U nasady główki cebuli dymki znajduje się właściwa łodyga, czyli pętka. Wyrastają z niej liście i korzenie. Cebula dymka odznacza się białym lub jasnokremowym kolorem. Pierwsze liście cebuli dymki odpadają podczas wegetacji, natomiast kolejne tworzą łuski, a te znajdujące się wewnątrz gromadzą zapasy. *Uprawa cebuli dymki *jest łatwiejsza niż zwykłej cebuli z nasion. Sadzi się ją w marcu w spulchnionej ziemi. Należy pamiętać, aby 2/3 cebuli było schowane.
Podobnie jak cebula zwykła, dymka jest warzywem z rodziny amarylkowatych, należącym do rodzaju 'czosnek'. Jako warzywo uprawiana jest we wszystkich krajach. Jak głosi historia, prawdopodobnie pochodzi z Azji Środkowej. Cebula dymka jest łatwa zarówno do uprawy, jak i przechowywania.

Cebula dymka – wartości odżywcze

Cebula dymka jest warzywem niskokalorycznym – jedynie 30 kcal na 100 g. Bogata jest za to w mnóstwo witamin: A, C, PP, B1, B2 oraz beta-karoten i kwas foliowy. Odnajdziemy w niej również źródło minerałów, w tym potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, siarki, krzemu i cynku.

Cebula dymka – zastosowanie w kuchni

Cebula dymka ma łagodniejszy i słodszy smak, dlatego często jest stosowana w daniach i przekąskach. Jedną z najsmaczniejszych części cebuli dymki jest szczypior. Najprostszym sposobem wykorzystania go w kuchni jest drobne posiekanie i dodanie do kanapki bądź twarogu. Ponadto, cebula dymka wzbogaci smak zupy, a jej łagodny smak dopełni sałatkę. Urozmaici również dania z kurczaka czy wołowiny. A co najciekawsze – krojąc cebulę dymkę nie uronimy ani jednej łzy.

Cebula dymka – właściwości lecznicze

Właściwości lecznicze cebuli dymki są podobne jak w przypadku dojrzałej cebuli. Cebula skutecznie działa przeciw zaparciom. Ponadto, usuwa nadmiar wody z organizmu oraz ma działanie przeciwcukrzycowe. Cebula dymka dzięki swym właściwościom obniża ciśnienie krwi i wzmacnia nasz organizm. Przejawia także działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Regularne spożywanie cebuli dymki wzmaga apetyt oraz wpływa pozytywnie na włosy, skórę i paznokcie.
Dzięki temu, że jest niskokaloryczna oraz posiada związki organosiarkowe jej częste stosowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Co ciekawe, konsumpcja odpowiedniej ilości cebuli dymki zmniejsza ryzyko zachorowań na depresję, chroni przed zaburzeniami snu oraz odżywiania. Zawarte w cebuli dymce związki siarki zapobiegają krzepnięciu komórek płytek krwi, obniżają cholesterol oraz poprawiają błonę komórkową w czerwonych krwinkach. Spożywanie cebuli dymki pozwoli uniknąć zawału oraz wzmocni naczynia krwionośne.
Ponadto, cebula dymka wzmacnia budowę tkanki łącznej, co obniża ryzyko złamania kości biodrowej, zwłaszcza u kobiet w wieku menopauzalnym.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie