Trwa ładowanie...
d2e33ed
d2e33ed

Calzone w ciescie piwnym

Przepis
3.2
(5 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • Ciasto składniki:
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 20g drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki piwa
  • 2- żółtka do smarowania ciasta
  • Farsz składniki:
  • Mięso mielone 0,5 kg
  • cebula
  • 10 pieczarek
  • 0,5 woreczka mrożonej mieszanki warzywnej ( kalafiora brokuły marchew)
  • 5 łyżeczek kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • tarty ser
  • 2 sery mozzarella
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: Vegeta, pieprz, magii, tymianek, bazylia, kminek (0,5 łyżeczki) reszta wdg uznania
Przepis

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku po czym łączymy z mąkom sola i oliwa i piwem . Wyrabiamy (około 5 minut można delikatnie podsypać mąkom ale nie zbyt dużo ciasto na początku klei się ale po wyrabianiu staje się miękkie i plastyczne). Tak wyrobione wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką – odstawiamy w cieple miejsce by podwoiło objętość (około 1-1,5h) po tym czasie ponownie je wyrabiamy kilka minut po czym kroimy na 4 równe części.W tym samym czasie wrzucamy na patelnie wszystkie składniki farszu(po za serami i mrożonymi warzywami które musimy ugotować) i smażymy je. Na samym końcu po ściągnięciu z ognia dodajemy do nich mozzarelle która kroimy bądź skubiemy na małe kawałki , gdy lekko przestygnie dodajemy ugotowane warzywa i mieszamy(już nie podgrzewamy).Na stolnicy lub blacie wałkujemy nasze 4 kawałki ciasta każdy w kształt kola o średnicy około 20 cm , po czym na polowe ciasta układamy farsz (około 4-5 dużych łyżek czubatych na każdego placka) posypujemy startym żółtym serem i składamy go jak
dużego pieroga (pamiętajcie przy nakładaniu farszu by zostawić około 1 cm wolnego miejsca do okola by dało się łączyć i zagniatać) zagniatamy jak pierogi smarujemy żółtkiem i na blasze wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp 200°C przez około 25-35 minut zależy od rodzaju piekarnika (gdy zrobi się rumiane oznacza to ze jest dobre) wiecej na www.zarloczek.pl zapraszam :)

Przepis dodał użytkownik zarloczek.pl

d2e33ed

Podziel się opinią

Share
d2e33ed

d2e33ed
d2e33ed
d2e33ed