Calzone w ciescie piwnym
- Ciasto składniki:
- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 20g drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 ml ciepłego mleka
- 1/2 szklanki piwa
- 2- żółtka do smarowania ciasta
- Farsz składniki:
- Mięso mielone 0,5 kg
- cebula
- 10 pieczarek
- 0,5 woreczka mrożonej mieszanki warzywnej ( kalafiora brokuły marchew)
- 5 łyżeczek kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- tarty ser
- 2 sery mozzarella
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Przyprawy: Vegeta, pieprz, magii, tymianek, bazylia, kminek (0,5 łyżeczki) reszta wdg uznania
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku po czym łączymy z mąkom sola i oliwa i piwem . Wyrabiamy (około 5 minut można delikatnie podsypać mąkom ale nie zbyt dużo ciasto na początku klei się ale po wyrabianiu staje się miękkie i plastyczne). Tak wyrobione wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką – odstawiamy w cieple miejsce by podwoiło objętość (około 1-1,5h) po tym czasie ponownie je wyrabiamy kilka minut po czym kroimy na 4 równe części.W tym samym czasie wrzucamy na patelnie wszystkie składniki farszu(po za serami i mrożonymi warzywami które musimy ugotować) i smażymy je. Na samym końcu po ściągnięciu z ognia dodajemy do nich mozzarelle która kroimy bądź skubiemy na małe kawałki , gdy lekko przestygnie dodajemy ugotowane warzywa i mieszamy(już nie podgrzewamy).Na stolnicy lub blacie wałkujemy nasze 4 kawałki ciasta każdy w kształt kola o średnicy około 20 cm , po czym na polowe ciasta układamy farsz (około 4-5 dużych łyżek czubatych na każdego placka) posypujemy startym żółtym serem i składamy go jak
dużego pieroga (pamiętajcie przy nakładaniu farszu by zostawić około 1 cm wolnego miejsca do okola by dało się łączyć i zagniatać) zagniatamy jak pierogi smarujemy żółtkiem i na blasze wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp 200°C przez około 25-35 minut zależy od rodzaju piekarnika (gdy zrobi się rumiane oznacza to ze jest dobre) wiecej na www.zarloczek.pl zapraszam :)
Przepis dodał użytkownik zarloczek.pl
Podziel się opinią
Komentarze