WAŻNE
TERAZ

"Łapy precz od żołnierzy". Tusk reaguje na doniesienia o Wyrykach

"Brudna dwunastka". Tych owoców i warzyw lepiej unikać

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 14Chłoną zanieczyszczenia jak gąbka

Obraz
© 123RF

Eksperci od zdrowego odżywiania przekonują, że powinniśmy jeść pięć porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Są jednak takie produkty, których powinniśmy unikać jak ognia, chyba, że pochodzą z certyfikowanych ekologicznych upraw. Co roku Amerykańska organizacja EWG (Environmental Working Group) publikuje listę najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. To tzw. brudna dwunastka. Jakie produkty znalazły się na tej liście w 2020 roku?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 14Truskawki

Obraz
© 123RF

Choć kuszą swoim smakiem i aromatem, mogą się okazać niebezpieczne dla zdrowia. Truskawki znalazły się na pierwszym miejscu zestawienia. Te pyszne owoce chłoną zanieczyszczenia jak gąbka. Powinniśmy szczególnie unikać truskawek, które pojawiają się w sklepach już w grudniu. Truskawki hodowane w zimnych miesiącach są nafaszerowane pestycydami oraz nawozami, które mają chronić je przed zepsuciem oraz szkodnikami. Najczęściej też nie sadzi się ich w ziemi, ale hoduje na wodnych pożywkach. Dlatego są pięknie czerwone i dorodne, ale zupełnie pozbawione smaku.

/ 14Szpinak

Obraz
© 123RF

Świeże liście szpinaku to świetny dodatek do sałatek czy koktajli. Delikatne zielone listki wyrastające nisko nad ziemią bardziej niż inne rośliny są zagrożone atakiem owadów i ślimaków. Z tego też względu producenci tego warzywa muszą chronić swoje uprawy opryskami. Jak wykazały badania Environmental Working Group szpinak jest jednym z najbardziej skażonych pestycydami warzyw, mocno chłonie metale ciężkie np. kadm.

/ 14Jarmuż

Obraz
© 123RF

Jarmuż to jedno z najmodniejszych warzyw ostatnich lat. Niestety jest też jednym z najbardziej zanieczyszczonych warzyw. Najlepszym sposobem unikania pestycydów jest wybieranie warzyw i owoców pochodzących z upraw ekologicznych albo z niewielkich, sprawdzonych działek.

/ 14Nektarynki

Obraz
© 123RF

Kuzynka brzoskwini, charakteryzująca się gładką i soczystą skórką, doskonałe źródło witamin i minerałów. Niestety według amerykańskich ekspertów z EWG, nektarynki dostarczają nam również sporej dawki szkodliwych substancji chemicznych, używanych przez plantatorów do ochrony upraw.

/ 14Jabłka

Obraz
© 123RF

Jabłka to jedna z najchętniej spożywanych owoców w Polsce. Nic dziwnego, są smaczne, łatwo dostępne, tanie i łatwe do przechowywania. Mimo to jedząc jabłka nie zawsze możemy skorzystać ze wszystkich dobroczynnych składników w ich składzie. Wszystko przez nowoczesne środki wykorzystywane w sadownictwie, a zwłaszcza pestycydy, które mają chronić plony przed szkodnikami. Regularne spożywanie dużych ilości warzyw i owoców, które miały styczność z pestycydami może wywołać nieprzyjemne dolegliwości zdrowotne i wiele chorób. Mowa tu m.in. o zatruciach pokarmowych, zaburzeniach hormonalnych, a nawet nowotworach.

/ 14Winogrona

Obraz
© 123RF

Krzewy winorośli są mało odporne, często atakują je szkodniki, a owoce szybko się psują. Plantatorzy walczą z tym przy użyciu pestycydów, które niestety znajdują się też w owocach. Wolne od toksycznych substancji są jedynie owoce pochodzące z winnic organicznych, a tych nie ma zbyt wielu. My niestety nie mamy możliwości badania kupionych winogron, dlatego koniecznie dokładnie umyjmy je przed spożyciem.

/ 14Brzoskwinie

Obraz
© 123RF

Na niechlubnej liście znalazły się także brzoskwinie. Te owoce mają wyjątkową zdolność do kumulowania toksycznych chemicznych substancji, które są stosowane w procesie ich produkcji. Pestycydy w znacznym stopniu osłabiają odporność organizmu, co grozi licznymi infekcjami i powikłaniami.

/ 14Wiśnie

Obraz
© 123RF

Wiśnie, będące składnikiem soków, deserów oraz dżemów i galaretek nie zawsze są zdrowe. Owoce często są pryskane, a ich delikatna i cienka skórka nie chroni przed przedostawaniem się trucizny w głąb miąższu.

10 / 14Gruszki

Obraz
© 123RF

Wśród owoców i warzyw, które chłoną wiele zanieczyszczeń znalazły się także gruszki. Jak więc ograniczyć spożycie pestycydów? Możemy przygotować domowy spray do mycia warzyw i owoców. W tym celu mieszamy szklankę wody z łyżką soku z cytryny (może być kwasek cytrynowy) i 2 łyżkami sody oczyszczonej. Mieszankę wlewamy do butelki z pompką. Spryskujemy warzywa i owoce, a następnie odkładamy na 5-10 minut. Po tym czasie starannie je płuczemy.

11 / 14Pomidory

Obraz
© 123RF

Dobrze wybarwione, idealnie okrągłe i błyszczące pomidory kuszą nas na sklepowych półkach przez cały rok. Niestety te warzywa chłoną zanieczyszczenia jak gąbka. Pomidory warto kupować z certyfikowanych upraw, w których nie stosuje się pestycydów.

12 / 14Seler naciowy

Obraz
© 123RF

Seler naciowy to jeden z ulubionych składników koktajli i soków. Wielu ekspertów od zdrowe odżywiania zaleca picie świeżo wyciśniętego soku z selera naciowego przed śniadaniem. Niestety ten wybór nie zawsze jest korzystny dla naszego zdrowia. Seler rośnie dość długo, jest więc bardziej narażony na przyjmowanie chemii w okresie wzrostu niż szybciej rozwijające się rośliny.

13 / 14Ziemniaki

Obraz
© 123RF

Ziemniaki są wyjątkowo podatne na działanie pestycydów. Dlatego warto szukać ziemniaków z ekologicznych upraw. Są one ważnym składnikiem naszej diety. Sięgamy po nie bardzo często, dlatego warto zwracać uwagę na ich pochodzenie.

14 / 14Ostre papryczki

Obraz
© 123RF

Ostre papryczki zawierają spore ilości witaminy C oraz kapsaicynę, która skutecznie podkręca metabolizm. Niestety znajdziemy w nich również niebezpieczne dla zdrowia substancje chemiczne, które są pamiątką m.in. po opryskach i nawożeniu.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu