"Brudna dwunastka". Tych owoców i warzyw lepiej unikać

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 14Chłoną zanieczyszczenia jak gąbka

Obraz
© 123RF

Eksperci od zdrowego odżywiania przekonują, że powinniśmy jeść pięć porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Są jednak takie produkty, których powinniśmy unikać jak ognia, chyba, że pochodzą z certyfikowanych ekologicznych upraw. Co roku Amerykańska organizacja EWG (Environmental Working Group) publikuje listę najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. To tzw. brudna dwunastka. Jakie produkty znalazły się na tej liście w 2020 roku?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 14Truskawki

Obraz
© 123RF

Choć kuszą swoim smakiem i aromatem, mogą się okazać niebezpieczne dla zdrowia. Truskawki znalazły się na pierwszym miejscu zestawienia. Te pyszne owoce chłoną zanieczyszczenia jak gąbka. Powinniśmy szczególnie unikać truskawek, które pojawiają się w sklepach już w grudniu. Truskawki hodowane w zimnych miesiącach są nafaszerowane pestycydami oraz nawozami, które mają chronić je przed zepsuciem oraz szkodnikami. Najczęściej też nie sadzi się ich w ziemi, ale hoduje na wodnych pożywkach. Dlatego są pięknie czerwone i dorodne, ale zupełnie pozbawione smaku.

/ 14Szpinak

Obraz
© 123RF

Świeże liście szpinaku to świetny dodatek do sałatek czy koktajli. Delikatne zielone listki wyrastające nisko nad ziemią bardziej niż inne rośliny są zagrożone atakiem owadów i ślimaków. Z tego też względu producenci tego warzywa muszą chronić swoje uprawy opryskami. Jak wykazały badania Environmental Working Group szpinak jest jednym z najbardziej skażonych pestycydami warzyw, mocno chłonie metale ciężkie np. kadm.

/ 14Jarmuż

Obraz
© 123RF

Jarmuż to jedno z najmodniejszych warzyw ostatnich lat. Niestety jest też jednym z najbardziej zanieczyszczonych warzyw. Najlepszym sposobem unikania pestycydów jest wybieranie warzyw i owoców pochodzących z upraw ekologicznych albo z niewielkich, sprawdzonych działek.

/ 14Nektarynki

Obraz
© 123RF

Kuzynka brzoskwini, charakteryzująca się gładką i soczystą skórką, doskonałe źródło witamin i minerałów. Niestety według amerykańskich ekspertów z EWG, nektarynki dostarczają nam również sporej dawki szkodliwych substancji chemicznych, używanych przez plantatorów do ochrony upraw.

/ 14Jabłka

Obraz
© 123RF

Jabłka to jedna z najchętniej spożywanych owoców w Polsce. Nic dziwnego, są smaczne, łatwo dostępne, tanie i łatwe do przechowywania. Mimo to jedząc jabłka nie zawsze możemy skorzystać ze wszystkich dobroczynnych składników w ich składzie. Wszystko przez nowoczesne środki wykorzystywane w sadownictwie, a zwłaszcza pestycydy, które mają chronić plony przed szkodnikami. Regularne spożywanie dużych ilości warzyw i owoców, które miały styczność z pestycydami może wywołać nieprzyjemne dolegliwości zdrowotne i wiele chorób. Mowa tu m.in. o zatruciach pokarmowych, zaburzeniach hormonalnych, a nawet nowotworach.

/ 14Winogrona

Obraz
© 123RF

Krzewy winorośli są mało odporne, często atakują je szkodniki, a owoce szybko się psują. Plantatorzy walczą z tym przy użyciu pestycydów, które niestety znajdują się też w owocach. Wolne od toksycznych substancji są jedynie owoce pochodzące z winnic organicznych, a tych nie ma zbyt wielu. My niestety nie mamy możliwości badania kupionych winogron, dlatego koniecznie dokładnie umyjmy je przed spożyciem.

/ 14Brzoskwinie

Obraz
© 123RF

Na niechlubnej liście znalazły się także brzoskwinie. Te owoce mają wyjątkową zdolność do kumulowania toksycznych chemicznych substancji, które są stosowane w procesie ich produkcji. Pestycydy w znacznym stopniu osłabiają odporność organizmu, co grozi licznymi infekcjami i powikłaniami.

/ 14Wiśnie

Obraz
© 123RF

Wiśnie, będące składnikiem soków, deserów oraz dżemów i galaretek nie zawsze są zdrowe. Owoce często są pryskane, a ich delikatna i cienka skórka nie chroni przed przedostawaniem się trucizny w głąb miąższu.

10 / 14Gruszki

Obraz
© 123RF

Wśród owoców i warzyw, które chłoną wiele zanieczyszczeń znalazły się także gruszki. Jak więc ograniczyć spożycie pestycydów? Możemy przygotować domowy spray do mycia warzyw i owoców. W tym celu mieszamy szklankę wody z łyżką soku z cytryny (może być kwasek cytrynowy) i 2 łyżkami sody oczyszczonej. Mieszankę wlewamy do butelki z pompką. Spryskujemy warzywa i owoce, a następnie odkładamy na 5-10 minut. Po tym czasie starannie je płuczemy.

11 / 14Pomidory

Obraz
© 123RF

Dobrze wybarwione, idealnie okrągłe i błyszczące pomidory kuszą nas na sklepowych półkach przez cały rok. Niestety te warzywa chłoną zanieczyszczenia jak gąbka. Pomidory warto kupować z certyfikowanych upraw, w których nie stosuje się pestycydów.

12 / 14Seler naciowy

Obraz
© 123RF

Seler naciowy to jeden z ulubionych składników koktajli i soków. Wielu ekspertów od zdrowe odżywiania zaleca picie świeżo wyciśniętego soku z selera naciowego przed śniadaniem. Niestety ten wybór nie zawsze jest korzystny dla naszego zdrowia. Seler rośnie dość długo, jest więc bardziej narażony na przyjmowanie chemii w okresie wzrostu niż szybciej rozwijające się rośliny.

13 / 14Ziemniaki

Obraz
© 123RF

Ziemniaki są wyjątkowo podatne na działanie pestycydów. Dlatego warto szukać ziemniaków z ekologicznych upraw. Są one ważnym składnikiem naszej diety. Sięgamy po nie bardzo często, dlatego warto zwracać uwagę na ich pochodzenie.

14 / 14Ostre papryczki

Obraz
© 123RF

Ostre papryczki zawierają spore ilości witaminy C oraz kapsaicynę, która skutecznie podkręca metabolizm. Niestety znajdziemy w nich również niebezpieczne dla zdrowia substancje chemiczne, które są pamiątką m.in. po opryskach i nawożeniu.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść