Chłoną zanieczyszczenia jak gąbka
Eksperci od zdrowego odżywiania przekonują, że powinniśmy jeść pięć porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Są jednak takie produkty, których powinniśmy unikać jak ognia, chyba, że pochodzą z certyfikowanych ekologicznych upraw. Co roku Amerykańska organizacja EWG (Environmental Working Group) publikuje listę najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. To tzw. brudna dwunastka. Jakie produkty znalazły się na tej liście w 2020 roku?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Truskawki
Choć kuszą swoim smakiem i aromatem, mogą się okazać niebezpieczne dla zdrowia. Truskawki znalazły się na pierwszym miejscu zestawienia. Te pyszne owoce chłoną zanieczyszczenia jak gąbka. Powinniśmy szczególnie unikać truskawek, które pojawiają się w sklepach już w grudniu. Truskawki hodowane w zimnych miesiącach są nafaszerowane pestycydami oraz nawozami, które mają chronić je przed zepsuciem oraz szkodnikami. Najczęściej też nie sadzi się ich w ziemi, ale hoduje na wodnych pożywkach. Dlatego są pięknie czerwone i dorodne, ale zupełnie pozbawione smaku.
Szpinak
Świeże liście szpinaku to świetny dodatek do sałatek czy koktajli. Delikatne zielone listki wyrastające nisko nad ziemią bardziej niż inne rośliny są zagrożone atakiem owadów i ślimaków. Z tego też względu producenci tego warzywa muszą chronić swoje uprawy opryskami. Jak wykazały badania Environmental Working Group szpinak jest jednym z najbardziej skażonych pestycydami warzyw, mocno chłonie metale ciężkie np. kadm.
Jarmuż
Jarmuż to jedno z najmodniejszych warzyw ostatnich lat. Niestety jest też jednym z najbardziej zanieczyszczonych warzyw. Najlepszym sposobem unikania pestycydów jest wybieranie warzyw i owoców pochodzących z upraw ekologicznych albo z niewielkich, sprawdzonych działek.
Nektarynki
Kuzynka brzoskwini, charakteryzująca się gładką i soczystą skórką, doskonałe źródło witamin i minerałów. Niestety według amerykańskich ekspertów z EWG, nektarynki dostarczają nam również sporej dawki szkodliwych substancji chemicznych, używanych przez plantatorów do ochrony upraw.
Jabłka
Jabłka to jedna z najchętniej spożywanych owoców w Polsce. Nic dziwnego, są smaczne, łatwo dostępne, tanie i łatwe do przechowywania. Mimo to jedząc jabłka nie zawsze możemy skorzystać ze wszystkich dobroczynnych składników w ich składzie. Wszystko przez nowoczesne środki wykorzystywane w sadownictwie, a zwłaszcza pestycydy, które mają chronić plony przed szkodnikami. Regularne spożywanie dużych ilości warzyw i owoców, które miały styczność z pestycydami może wywołać nieprzyjemne dolegliwości zdrowotne i wiele chorób. Mowa tu m.in. o zatruciach pokarmowych, zaburzeniach hormonalnych, a nawet nowotworach.
Winogrona
Krzewy winorośli są mało odporne, często atakują je szkodniki, a owoce szybko się psują. Plantatorzy walczą z tym przy użyciu pestycydów, które niestety znajdują się też w owocach. Wolne od toksycznych substancji są jedynie owoce pochodzące z winnic organicznych, a tych nie ma zbyt wielu. My niestety nie mamy możliwości badania kupionych winogron, dlatego koniecznie dokładnie umyjmy je przed spożyciem.
Brzoskwinie
Na niechlubnej liście znalazły się także brzoskwinie. Te owoce mają wyjątkową zdolność do kumulowania toksycznych chemicznych substancji, które są stosowane w procesie ich produkcji. Pestycydy w znacznym stopniu osłabiają odporność organizmu, co grozi licznymi infekcjami i powikłaniami.
Wiśnie
Wiśnie, będące składnikiem soków, deserów oraz dżemów i galaretek nie zawsze są zdrowe. Owoce często są pryskane, a ich delikatna i cienka skórka nie chroni przed przedostawaniem się trucizny w głąb miąższu.
Gruszki
Wśród owoców i warzyw, które chłoną wiele zanieczyszczeń znalazły się także gruszki. Jak więc ograniczyć spożycie pestycydów? Możemy przygotować domowy spray do mycia warzyw i owoców. W tym celu mieszamy szklankę wody z łyżką soku z cytryny (może być kwasek cytrynowy) i 2 łyżkami sody oczyszczonej. Mieszankę wlewamy do butelki z pompką. Spryskujemy warzywa i owoce, a następnie odkładamy na 5-10 minut. Po tym czasie starannie je płuczemy.
Pomidory
Dobrze wybarwione, idealnie okrągłe i błyszczące pomidory kuszą nas na sklepowych półkach przez cały rok. Niestety te warzywa chłoną zanieczyszczenia jak gąbka. Pomidory warto kupować z certyfikowanych upraw, w których nie stosuje się pestycydów.
Seler naciowy
Seler naciowy to jeden z ulubionych składników koktajli i soków. Wielu ekspertów od zdrowe odżywiania zaleca picie świeżo wyciśniętego soku z selera naciowego przed śniadaniem. Niestety ten wybór nie zawsze jest korzystny dla naszego zdrowia. Seler rośnie dość długo, jest więc bardziej narażony na przyjmowanie chemii w okresie wzrostu niż szybciej rozwijające się rośliny.
Ziemniaki
Ziemniaki są wyjątkowo podatne na działanie pestycydów. Dlatego warto szukać ziemniaków z ekologicznych upraw. Są one ważnym składnikiem naszej diety. Sięgamy po nie bardzo często, dlatego warto zwracać uwagę na ich pochodzenie.
Ostre papryczki
Ostre papryczki zawierają spore ilości witaminy C oraz kapsaicynę, która skutecznie podkręca metabolizm. Niestety znajdziemy w nich również niebezpieczne dla zdrowia substancje chemiczne, które są pamiątką m.in. po opryskach i nawożeniu.