Brownie z malinami i orzechami. Obłędnie czekoladowe ciacho
Pyszne ciasto czekoladowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jest bardzo wilgotne, aromatyczne, dosyć słodkie, ze sporą ilością pysznych dodatków, coś dla łasuchów. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Ciasto:
- 130 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 80 proc.)
- 2 jajka
- 150 g cukru (użyłam ciemnego brązowego, ale można użyć białego)
- 60 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 łyżka kakao bez cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80 g posiekanych orzechów włoskich
- 120 g malin
- Do rondelka przełożyć pokrojone na kawałki masło, dodać połamaną czekoladę i postawić na bardzo mały ogniu, cały czas mieszając, aż składnik się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia na około 15-20 minut.
- Masę czekoladową przelać do większej miski i dodać jajka, wymieszać do połączenia składników.
- Dodać cukier, krótko wymieszać. Na masę czekoladową przesiać kakao, mąkę, proszek do pieczenia, dodać sól i znów krótko wymieszać do połączenia składników, powstanie dość luźne ciasto.
- Następnie do ciasta dodać orzechy, maliny i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra–dół przez około 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze