Trwa ładowanie...
d38jeld
d38jeld

Bliny z kawiorem i wędzonym łososiem. Elegancka przekąska

Przepis

Autorka bloga "Kuchenny kredens" jako wspaniałą i względnie szybką przekąskę (sytą też!) poleca malutkie, takie „na kęs”, bliny podane z kleksem kwaśnej śmietany, odrobiną kawioru z plastrami wędzonego łososia.

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Bliny z kawiorem i wędzonym łososiem. Elegancka przekąska
kuchenny kredens
Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 50 g stopionego masła
  • 1,5 szkl ciepłego mleka
  • 25 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • dodatki: kwaśna śmietana, plastry łososia wędzonego, koperek, kawior
Przepis

Ze świeżych drożdży, pół szklanki ciepłego mleka, cukru i połowy ilości mąki pszennej przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce przykryty ściereczką do podwojenia objętości. Jeśli używamy drożdży suszonych, wymieszać od razu z pozostałymi suchymi składnikami. Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę. Po wyrośnięciu rozczynu wymieszać go z pozostałą mąką, ciepłym mlekiem, wystudzonym masłem oraz żółtkami. Dodać sól a na końcu ubite białka. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Odstawić ponownie pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i chochlą nakładać małe placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia. W trakcie gdy smażymy bliny, gotowe placki można w tym czasie przekładać do lekko ciepłego piekarnika lub układać na ciepłym talerzu przykryte folią. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, plastrami wędzonego łososia, opcjonalnie też kawiorem i koperkiem.

Bliny z kawiorem i wędzonym łososiem. Elegancka przekąska
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d38jeld
d38jeld
d38jeld
d38jeld
Więcej tematów
d38jeld