Bliny z kawiorem i wędzonym łososiem. Elegancka przekąska

Autorka bloga "Kuchenny kredens" jako wspaniałą i względnie szybką przekąskę (sytą też!) poleca malutkie, takie „na kęs”, bliny podane z kleksem kwaśnej śmietany, odrobiną kawioru z plastrami wędzonego łososia.

Bliny z kawiorem i wędzonym łososiem. Elegancka przekąskaBliny z kawiorem i wędzonym łososiem. Elegancka przekąska
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 50 g stopionego masła
  • 1,5 szkl ciepłego mleka
  • 25 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • dodatki: kwaśna śmietana, plastry łososia wędzonego, koperek, kawior

Przepis

Ze świeżych drożdży, pół szklanki ciepłego mleka, cukru i połowy ilości mąki pszennej przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce przykryty ściereczką do podwojenia objętości. Jeśli używamy drożdży suszonych, wymieszać od razu z pozostałymi suchymi składnikami. Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę. Po wyrośnięciu rozczynu wymieszać go z pozostałą mąką, ciepłym mlekiem, wystudzonym masłem oraz żółtkami. Dodać sól a na końcu ubite białka. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Odstawić ponownie pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i chochlą nakładać małe placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia. W trakcie gdy smażymy bliny, gotowe placki można w tym czasie przekładać do lekko ciepłego piekarnika lub układać na ciepłym talerzu przykryte folią. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, plastrami wędzonego łososia, opcjonalnie też kawiorem i koperkiem.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja