Biorę z lodówki i dodaję kilka kropli do wody. Żonkile całe święta wyglądają pięknie w wazonie
Świeże kwiaty to najpiękniejsza ozdoba świątecznego stołu. Często wybieramy żonkile, bo sezon na nie przypada właśnie teraz. Ich żółty, radosny kolor od razu nastraja optymistycznie. Podpowiadamy, co zrobić, by przetrwały całą Wielkanoc.
Właśnie te wiosenne kwiaty warto postawić na świątecznym stole. Ich bukiet bowiem nie tylko cieszy oko, ale żonkile mają też głębsze znaczenie. Symbolizują nadejście wiosny i nadzieję. W wielu krajach są kojarzone także z odrodzeniem i nowym początkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biała kiełbasa z piekarnika zapiekana w pysznym sosie. Tylko 5 składników i przyprawy
Jakie żonkile kupować?
Żonkile są bardzo delikatne, dlatego najlepiej kupować je jeszcze w zamkniętych pąkach. Ich łodygi powinny być jędrne i proste. Zanim włożysz świeżo kupione żonkile do wazonu, to za pomocą ostrych nożyczek, noża lub sekatora utnij końcówki ich łodyg skośnie. Dzięki temu będą lepiej pobierać wodę. Następnie przygotuj wazon, powinien być dokładnie umyty. Nie planuj też łączyć żonkili z innymi kwiatami, bo źle znoszą towarzystwo i szybciej wtedy więdną. Najładniej wyglądają solo i są wtedy najtrwalsze.
Bukiet przetrwa całe święta
Co można zrobić, by dłużej cieszyć się żonkilami? Przede wszystkim zadbaj o wodę. Najlepiej by była odstana o temperaturze pokojowej. Dużo dobrego dla kwiatów mogą zrobić też dodatki. Najprostszą odżywkę przygotuj z soku z cytryny - wystarczy około 10 kropli i łyżeczka cukru. Dodaj je do wazonu przed wstawieniem kwiatów. Kwas nie dopuszcza do szybkiego rozwoju bakterii, a cukier odżywia kwiaty. Można sięgnąć także po kwasek cytrynowy, pół łyżeczki na wazon sprawi, że woda dłużej zachowa świeżość. Dzięki temu też kwiaty pozostaną świeże i jędrne. W cieplejsze dni do wazonu dobrze jest dorzucić kilka kostek lodu. Jednak najważniejsza zasada, po prostu codziennie trzeba wymieniać wodę.