WAŻNE
TERAZ

Tusk o manewrach Rosji na Białorusi: "Zamkniemy granicę"

Biorę z lodówki i dodaję kilka kropli do wody. Żonkile całe święta wyglądają pięknie w wazonie

Świeże kwiaty to najpiękniejsza ozdoba świątecznego stołu. Często wybieramy żonkile, bo sezon na nie przypada właśnie teraz. Ich żółty, radosny kolor od razu nastraja optymistycznie. Podpowiadamy, co zrobić, by przetrwały całą Wielkanoc.

Co zrobić, aby żonkile ładnie wyglądały całe święta?Co zrobić, aby żonkile ładnie wyglądały całe święta?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | leonid iastremskyi
Dorota Gepert

Właśnie te wiosenne kwiaty warto postawić na świątecznym stole. Ich bukiet bowiem nie tylko cieszy oko, ale żonkile mają też głębsze znaczenie. Symbolizują nadejście wiosny i nadzieję. W wielu krajach są kojarzone także z odrodzeniem i nowym początkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biała kiełbasa z piekarnika zapiekana w pysznym sosie. Tylko 5 składników i przyprawy

Jakie żonkile kupować?

Żonkile są bardzo delikatne, dlatego najlepiej kupować je jeszcze w zamkniętych pąkach. Ich łodygi powinny być jędrne i proste. Zanim włożysz świeżo kupione żonkile do wazonu, to za pomocą ostrych nożyczek, noża lub sekatora utnij końcówki ich łodyg skośnie. Dzięki temu będą lepiej pobierać wodę. Następnie przygotuj wazon, powinien być dokładnie umyty. Nie planuj też łączyć żonkili z innymi kwiatami, bo źle znoszą towarzystwo i szybciej wtedy więdną. Najładniej wyglądają solo i są wtedy najtrwalsze.

Bukiet przetrwa całe święta

Co można zrobić, by dłużej cieszyć się żonkilami? Przede wszystkim zadbaj o wodę. Najlepiej by była odstana o temperaturze pokojowej. Dużo dobrego dla kwiatów mogą zrobić też dodatki. Najprostszą odżywkę przygotuj z soku z cytryny - wystarczy około 10 kropli i łyżeczka cukru. Dodaj je do wazonu przed wstawieniem kwiatów. Kwas nie dopuszcza do szybkiego rozwoju bakterii, a cukier odżywia kwiaty. Można sięgnąć także po kwasek cytrynowy, pół łyżeczki na wazon sprawi, że woda dłużej zachowa świeżość. Dzięki temu też kwiaty pozostaną świeże i jędrne. W cieplejsze dni do wazonu dobrze jest dorzucić kilka kostek lodu. Jednak najważniejsza zasada, po prostu codziennie trzeba wymieniać wodę.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne