Kutia

Obraz

Składniki

  • 200 g suchego maku
  • 100 g ziaren pszenicy
  • 200 ml mleka
  • 40 g cukru pudru
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 120 g płynnego miodu

Przepis

Pszenicę płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (trwa to nawet kilka godzin). Ugotowaną pszenicę odcedzamy.

Przepis

W robocie kuchennym siekamy migdały i orzechy włoskie. Rodzynki sparzamy wrzątkiem, następnie je odsączamy.

Przepis

Mak zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gotujemy, dopóki mak nie wchłonie zupełnie mleka. Mak mieszamy z ugotowaną pszenicą, dodajemy posiekane bakalie. Dodajemy cukier i płynny miód, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Kutię podajemy z kruchymi ciasteczkami.

Przepis

Anna Włodarczyk, autorka blogu Strawberries from Poland

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Babcia zbierała w lesie i suszyła. Te kuleczki to ratunek dla przeciążonego żołądka
Babcia zbierała w lesie i suszyła. Te kuleczki to ratunek dla przeciążonego żołądka
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Mieszam 4 składniki z szybkim sosem i gotowe. Ta wykwintna sałatka robi furorę na imprezie sylwestrowej
Mieszam 4 składniki z szybkim sosem i gotowe. Ta wykwintna sałatka robi furorę na imprezie sylwestrowej
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯