Kutia
- 200 g suchego maku
- 100 g ziaren pszenicy
- 200 ml mleka
- 40 g cukru pudru
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów bez skórki
- 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 120 g płynnego miodu
Pszenicę płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (trwa to nawet kilka godzin). Ugotowaną pszenicę odcedzamy.
W robocie kuchennym siekamy migdały i orzechy włoskie. Rodzynki sparzamy wrzątkiem, następnie je odsączamy.
Mak zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gotujemy, dopóki mak nie wchłonie zupełnie mleka. Mak mieszamy z ugotowaną pszenicą, dodajemy posiekane bakalie. Dodajemy cukier i płynny miód, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Kutię podajemy z kruchymi ciasteczkami.
Anna Włodarczyk, autorka blogu Strawberries from Poland
Podziel się opinią
Komentarze