Trwa ładowanie...
d1v4j1g
28-11-2014 00:39

Kutia

Przepis
4.8
(4 głosy)
Oceń:
d1v4j1g
Składniki
  • 200 g suchego maku
  • 100 g ziaren pszenicy
  • 200 ml mleka
  • 40 g cukru pudru
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 120 g płynnego miodu
Przepis

Pszenicę płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (trwa to nawet kilka godzin). Ugotowaną pszenicę odcedzamy.

W robocie kuchennym siekamy migdały i orzechy włoskie. Rodzynki sparzamy wrzątkiem, następnie je odsączamy.

Mak zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gotujemy, dopóki mak nie wchłonie zupełnie mleka. Mak mieszamy z ugotowaną pszenicą, dodajemy posiekane bakalie. Dodajemy cukier i płynny miód, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Kutię podajemy z kruchymi ciasteczkami.

Anna Włodarczyk, autorka blogu Strawberries from Poland

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1v4j1g
d1v4j1g
d1v4j1g
Więcej tematów
d1v4j1g