Kutia

Obraz

Składniki

  • 200 g suchego maku
  • 100 g ziaren pszenicy
  • 200 ml mleka
  • 40 g cukru pudru
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 120 g płynnego miodu

Przepis

Pszenicę płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (trwa to nawet kilka godzin). Ugotowaną pszenicę odcedzamy.

Przepis

W robocie kuchennym siekamy migdały i orzechy włoskie. Rodzynki sparzamy wrzątkiem, następnie je odsączamy.

Przepis

Mak zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gotujemy, dopóki mak nie wchłonie zupełnie mleka. Mak mieszamy z ugotowaną pszenicą, dodajemy posiekane bakalie. Dodajemy cukier i płynny miód, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Kutię podajemy z kruchymi ciasteczkami.

Przepis

Anna Włodarczyk, autorka blogu Strawberries from Poland

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm