Bezmięsne gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami
Jeszcze do niedawna gołąbki kojarzyły się wyłącznie z farszem mięsno-ryżowym. Od pewnego czasu prześcigamy się w pomysłach na oryginalne nadzienie do gołąbków. Wychodzą naprawdę pyszne kombinacje. Spróbujcie gołąbków z grzybami i kaszą jęczmienną. Przepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Rodzaj diety: |
Składniki na sos pomidorowy:
- ok. 500 g pomidorów
- 1 średnia marchewka
- 1 nieduża cebula
- 1 większy ząbek czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- 5-7 ziaren ziela angielskiego
- ok. 250 ml wody
- Z kapusty wykroić głąby. Kapustę przełożyć do dużego garnka i obgotowując na niedużym ogniu odrywać kolejno liście. Z liści ścinać grube „nerwy”, a same liście ewentualnie wkładać jeszcze na krótko do wrzątku, aby dobrze się sparzyły.
- Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu wystudzić.
- Grzyby lub pieczarki oczyścić. Połowę pokroić w drobną kostkę, a połowę w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać.
- 2 łyżki oleju rozgrzać w głębszej patelni. Podsmażyć na złoto cebulę, a następnie dodać czosnek i smażyć mieszając przez około 1 minutę. Partiami dodawać grzyby i podsmażyć całość mieszając co jakiś czas. Podsmażone grzyby przełożyć do kaszy i wszystko razem wymieszać przyprawiając jednocześnie do smaku solą i pieprzem. Farsz powinien być lekko pikantny, gdyż po uduszeniu z kapustą odda nieco ze swojego smaku.
- Na obgotowanych liściach układać farsz – mniej więcej 1-2 łyżki. Zakładać lekko boki do środka, a następnie zwijać wzdłuż.
- Dno garnka wyłożyć kilkoma obgotowanymi liśćmi kapusty. Najlepiej użyć do tego liście ze środka kapusty, które nie nadawały się do zawijania. Na liściach układać zawinięte gołąbki, najlepiej „zakładką” do dołu. Wlać około 250 ml wody lub bulionu (warzywnego najlepiej).
- Garnek przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Zapiekać pod przykryciem przez około 40 minut. Liście powinny zmięknąć. W tym czasie przygotować sos pomidorowy.
- Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skórki lub oskrobać. Zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Czosnek obrać i posiekać.
- W garnuszku rozgrzać olej i na średnim ogniu poddusić cebulę i czosnek. Dodać marchew, ziele angielskie i dusić mieszając przez około 2-3 minuty. Na końcu dodać pomidory, wlać wodę i na niewielkim ogniu i pod przykryciem gotować sos przez kilkanaście minut. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Sos przelać do duszących się w piekarniku gołąbków. Wszystko razem dusić jeszcze pod przykryciem przez około 10 minut lub do całkowitej miękkości kapusty.
Zobacz też przepis na domowe falafele
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze