Bezmięsne gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Jeszcze do niedawna gołąbki kojarzyły się wyłącznie z farszem mięsno-ryżowym. Od pewnego czasu prześcigamy się w pomysłach na oryginalne nadzienie do gołąbków. Wychodzą naprawdę pyszne kombinacje. Spróbujcie gołąbków z grzybami i kaszą jęczmienną. Przepis z bloga "Daylicooking".

Wegańskie gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybamiWegańskie gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 1 średnia główka kapusty
  • 500 g świeżych grzybów (ewentualnie pieczarek)
  • 250 g kaszy jęczmiennej
  • 1 średnia cebula
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Składniki na sos pomidorowy:

  • ok. 500 g pomidorów
  • 1 średnia marchewka
  • 1 nieduża cebula
  • 1 większy ząbek czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 5-7 ziaren ziela angielskiego
  • ok. 250 ml wody

Przepis

  • Z kapusty wykroić głąby. Kapustę przełożyć do dużego garnka i obgotowując na niedużym ogniu odrywać kolejno liście. Z liści ścinać grube „nerwy”, a same liście ewentualnie wkładać jeszcze na krótko do wrzątku, aby dobrze się sparzyły.
  • Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu wystudzić.
  • Grzyby lub pieczarki oczyścić. Połowę pokroić w drobną kostkę, a połowę w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać.
  • 2 łyżki oleju rozgrzać w głębszej patelni. Podsmażyć na złoto cebulę, a następnie dodać czosnek i smażyć mieszając przez około 1 minutę. Partiami dodawać grzyby i podsmażyć całość mieszając co jakiś czas. Podsmażone grzyby przełożyć do kaszy i wszystko razem wymieszać przyprawiając jednocześnie do smaku solą i pieprzem. Farsz powinien być lekko pikantny, gdyż po uduszeniu z kapustą odda nieco ze swojego smaku.
  • Na obgotowanych liściach układać farsz – mniej więcej 1-2 łyżki. Zakładać lekko boki do środka, a następnie zwijać wzdłuż.
  • Dno garnka wyłożyć kilkoma obgotowanymi liśćmi kapusty. Najlepiej użyć do tego liście ze środka kapusty, które nie nadawały się do zawijania. Na liściach układać zawinięte gołąbki, najlepiej „zakładką” do dołu. Wlać około 250 ml wody lub bulionu (warzywnego najlepiej).
  • Garnek przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Zapiekać pod przykryciem przez około 40 minut. Liście powinny zmięknąć. W tym czasie przygotować sos pomidorowy.
  • Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skórki lub oskrobać. Zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Czosnek obrać i posiekać.
  • W garnuszku rozgrzać olej i na średnim ogniu poddusić cebulę i czosnek. Dodać marchew, ziele angielskie i dusić mieszając przez około 2-3 minuty. Na końcu dodać pomidory, wlać wodę i na niewielkim ogniu i pod przykryciem gotować sos przez kilkanaście minut. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Sos przelać do duszących się w piekarniku gołąbków. Wszystko razem dusić jeszcze pod przykryciem przez około 10 minut lub do całkowitej miękkości kapusty.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja