Bezglutenowa ciabatta. Prosta i pyszna

Ciabatta (z włoskiego „kapeć”) nie musi być idealnie uformowana ani wygrywać w konkursach piękności. To proste pieczywo, które można zamoczyć w oliwie albo nafaszerować ulubionymi dodatkami i złożyć w elegancką kanapkę. Im ciasto luźniejsze, tym lepszy efekt po upieczeniu.

Ciabatta bez glutenu - to się uda
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe | rita

Dieta bezglutenowa wywołuje w nas często tęsknotę za najprostszymi smakami, a do takich z pewnością należą pyszne śródziemnomorskie przekąski. Okazuje się, że ciabattę, jedną z najbardziej pysznych odmian włoskiego pieczywa, można z łatwością przyrządzić na mące ryżowej i ziemniaczanej. Skorzystaj z naszego przepisu. Pochodzi on z najnowszej książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata, autor: Weronika Madejska, Wydawnictwo Septem, której prapremiera przewidziana jest na czerwiec 2018. Potrzebujesz:

150 g mąki z brązowego ryżu

200 g mąki ziemniaczanej

50 g mielonego złocistego siemienia lnianego

250 – 400 ml ciepłej wody

7 g drożdży instant

1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

Dodatkowo
oliwa do natłuszczenia dłoni

  1. Mąkę ryżową przesiej z ziemniaczaną. Dodaj siemię, proszek oraz drożdże. Wymieszaj. Dodaj sól.
  1. Wlewaj stopniowo wodę, jednocześnie rozpoczynając wyrabianie ciasta mikserem z hakiem. Ciasto powinno być luźne, ale kleić się tylko minimalnie.
  1. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dłonie natłuść oliwą, delikatnie przenieś ciasto na blachę. Uformuj w podłużny, niedbały bochenek. Przykryj ciasto i odstaw do podwojenia objętości.
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 210°C. Ciasto dokładnie posmaruj wodą i wsuń do piekarnika. Na dno wyłóż kilka kostek lodu dla powstania pary. Piecz 30 – 40 minut.
  1. Gotową ciabattę wystudź na kratce.

Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita