Bezglutenowa ciabatta. Prosta i pyszna

Ciabatta (z włoskiego „kapeć”) nie musi być idealnie uformowana ani wygrywać w konkursach piękności. To proste pieczywo, które można zamoczyć w oliwie albo nafaszerować ulubionymi dodatkami i złożyć w elegancką kanapkę. Im ciasto luźniejsze, tym lepszy efekt po upieczeniu.

Ciabatta bez glutenu - to się uda
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe | rita

Dieta bezglutenowa wywołuje w nas często tęsknotę za najprostszymi smakami, a do takich z pewnością należą pyszne śródziemnomorskie przekąski. Okazuje się, że ciabattę, jedną z najbardziej pysznych odmian włoskiego pieczywa, można z łatwością przyrządzić na mące ryżowej i ziemniaczanej. Skorzystaj z naszego przepisu. Pochodzi on z najnowszej książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata, autor: Weronika Madejska, Wydawnictwo Septem, której prapremiera przewidziana jest na czerwiec 2018. Potrzebujesz:

150 g mąki z brązowego ryżu

200 g mąki ziemniaczanej

50 g mielonego złocistego siemienia lnianego

250 – 400 ml ciepłej wody

7 g drożdży instant

1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

Dodatkowo
oliwa do natłuszczenia dłoni

  1. Mąkę ryżową przesiej z ziemniaczaną. Dodaj siemię, proszek oraz drożdże. Wymieszaj. Dodaj sól.
  1. Wlewaj stopniowo wodę, jednocześnie rozpoczynając wyrabianie ciasta mikserem z hakiem. Ciasto powinno być luźne, ale kleić się tylko minimalnie.
  1. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dłonie natłuść oliwą, delikatnie przenieś ciasto na blachę. Uformuj w podłużny, niedbały bochenek. Przykryj ciasto i odstaw do podwojenia objętości.
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 210°C. Ciasto dokładnie posmaruj wodą i wsuń do piekarnika. Na dno wyłóż kilka kostek lodu dla powstania pary. Piecz 30 – 40 minut.
  1. Gotową ciabattę wystudź na kratce.

Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia