Bezglutenowa ciabatta. Prosta i pyszna

Ciabatta (z włoskiego „kapeć”) nie musi być idealnie uformowana ani wygrywać w konkursach piękności. To proste pieczywo, które można zamoczyć w oliwie albo nafaszerować ulubionymi dodatkami i złożyć w elegancką kanapkę. Im ciasto luźniejsze, tym lepszy efekt po upieczeniu.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Ciabatta bez glutenu - to się uda
Ciabatta bez glutenu - to się uda (Materiały prasowe, Fot: rita)

Dieta bezglutenowa wywołuje w nas często tęsknotę za najprostszymi smakami, a do takich z pewnością należą pyszne śródziemnomorskie przekąski. Okazuje się, że ciabattę, jedną z najbardziej pysznych odmian włoskiego pieczywa, można z łatwością przyrządzić na mące ryżowej i ziemniaczanej. Skorzystaj z naszego przepisu. Pochodzi on z najnowszej książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata, autor: Weronika Madejska, Wydawnictwo Septem, której prapremiera przewidziana jest na czerwiec 2018. Potrzebujesz:

150 g mąki z brązowego ryżu

200 g mąki ziemniaczanej

50 g mielonego złocistego siemienia lnianego

250 – 400 ml ciepłej wody

7 g drożdży instant

1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

Dodatkowo
oliwa do natłuszczenia dłoni

  1. Mąkę ryżową przesiej z ziemniaczaną. Dodaj siemię, proszek oraz drożdże. Wymieszaj. Dodaj sól.
  1. Wlewaj stopniowo wodę, jednocześnie rozpoczynając wyrabianie ciasta mikserem z hakiem. Ciasto powinno być luźne, ale kleić się tylko minimalnie.
  1. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dłonie natłuść oliwą, delikatnie przenieś ciasto na blachę. Uformuj w podłużny, niedbały bochenek. Przykryj ciasto i odstaw do podwojenia objętości.
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 210°C. Ciasto dokładnie posmaruj wodą i wsuń do piekarnika. Na dno wyłóż kilka kostek lodu dla powstania pary. Piecz 30 – 40 minut.
  1. Gotową ciabattę wystudź na kratce.

Smacznego!

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.