Bezglutenowa ciabatta. Prosta i pyszna

Ciabatta (z włoskiego „kapeć”) nie musi być idealnie uformowana ani wygrywać w konkursach piękności. To proste pieczywo, które można zamoczyć w oliwie albo nafaszerować ulubionymi dodatkami i złożyć w elegancką kanapkę. Im ciasto luźniejsze, tym lepszy efekt po upieczeniu.

Ciabatta bez glutenu - to się uda
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe | rita

Dieta bezglutenowa wywołuje w nas często tęsknotę za najprostszymi smakami, a do takich z pewnością należą pyszne śródziemnomorskie przekąski. Okazuje się, że ciabattę, jedną z najbardziej pysznych odmian włoskiego pieczywa, można z łatwością przyrządzić na mące ryżowej i ziemniaczanej. Skorzystaj z naszego przepisu. Pochodzi on z najnowszej książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata, autor: Weronika Madejska, Wydawnictwo Septem, której prapremiera przewidziana jest na czerwiec 2018. Potrzebujesz:

150 g mąki z brązowego ryżu

200 g mąki ziemniaczanej

50 g mielonego złocistego siemienia lnianego

250 – 400 ml ciepłej wody

7 g drożdży instant

1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

Dodatkowo
oliwa do natłuszczenia dłoni

  1. Mąkę ryżową przesiej z ziemniaczaną. Dodaj siemię, proszek oraz drożdże. Wymieszaj. Dodaj sól.
  1. Wlewaj stopniowo wodę, jednocześnie rozpoczynając wyrabianie ciasta mikserem z hakiem. Ciasto powinno być luźne, ale kleić się tylko minimalnie.
  1. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dłonie natłuść oliwą, delikatnie przenieś ciasto na blachę. Uformuj w podłużny, niedbały bochenek. Przykryj ciasto i odstaw do podwojenia objętości.
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 210°C. Ciasto dokładnie posmaruj wodą i wsuń do piekarnika. Na dno wyłóż kilka kostek lodu dla powstania pary. Piecz 30 – 40 minut.
  1. Gotową ciabattę wystudź na kratce.

Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja