Bez smalcu, a pyszne! Pączki pieczone w piekarniku

Tradycyjny pączek to taki, który pławi się w smalcu. To właśnie smalec w dużej mierze odpowiedzialny jest za wysoką kaloryczność pączków. Jeśli więc chcemy uczynić je bardziej dietetycznymi, wystarczy zrezygnować ze smażenia, a w zamian upiec je w piekarniku.

Pieczone pączkiPieczone pączki
Źródło zdjęć: © Pexels | Kaboompics

Ortodoksyjni miłośnicy pączków powiedzą, że te pieczone można nazwać co najwyżej drożdżowymi bułeczkami z konfiturą. Nie będziemy kłócić się o nazewnictwo. Faktem jest, że tradycyjne pączki smaży się na smalcu. Jednak czasami warto poszukać alternatywy i przekonać się, że to, co zdrowsze i bardziej dietetyczne może być również smaczne.

Przygotowanie pączków z piekarnika, podobnie jak tradycyjnych, smażonych na głębokim tłuszczu, jest dość pracochłonne. Ale efekt wart jest zachodu. Smak domowego wypieku nie równa się pod żadnym względem temu ze sklepów. Jeśli kupujesz pączki, wybieraj sprawdzone cukiernie. Nie daj się skusić na "pączki" z dyskontów. Te ciasteczka na kilkanaście groszy kryją w sobie tłuszcz palmowy, margarynę zamiast masła, jajka w proszku zamiast jajek, syrop glukozowy i glukozowo – fruktozowy zamiast cukru, masę barwników i konserwantów. Tymczasem prawdziwy pączek (także ten pieczony w piekarniku) ma w składzie mąkę, mleko, drożdże, cukier, prawdziwe masło i jaja.

Pieczone pączki - przepis

Składniki:

·      0,5 kg mąki pszennej typ 550,

·      50 g świeżych drożdży,

·      100 g masła,

·      100 g cukru,

·      4 żółtka,

·      Szklanka ciepłego mleka

·      dżem, powidła do nadziewania,

·      cukier puder, lukier i skórkę pomarańczową do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przygotowanie pieczonych pączków zacznij od zaczynu. W rondelki podgrzej mleko. Dodaj do niego łyżeczkę cukru, drożdże i kilka łyżek mąki. Całość dokładnie wymieszaj, by zaczyn nie miał grudek. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-20 minut.

Żółtka i pozostałą część cukru ubijaj mikserem w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą przez 10 minut.

Pozostałą część mąki wsyp do miski. Dodaj wyrośnięty rozczyn, wlej przygotowaną masę z żółtek. Powoli, ręcznie wyrabiaj ciasto. Partiami dodawaj rozpuszczone wcześniej masło. Gotowe ciasto na pączki przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Po godzinie ciasto powinno ładnie wyrosnąć. Wyjmij je z miski, przełóż na obsypany mąką blat i rozwałkuj. Wytnij krążki o średnicy około 8 cm.

Na środku każdego drożdżowego krążka połóż łyżeczkę nadzienia, zaklej brzegi i uformuj kulki.

Tak przygotowane pączki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st., grzanie góra-dół. Wyrośnięte pączki piecz przez 15 minut.

Ostygnięte pieczone pączki możesz udekorować lukrem.

Przepis na lukier do pączków

Składniki na lukier:

·      10 łyżek cukru pudru,

·      5 łyżek gorącej wody

Sposób przygotowania:

Cukier puder przesiej przez sitko. Dodaj gorącą wodę i ucieraj dokładnie aż do momentu uzyskania gładkiej masy.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm