Bekanie - naturalna sprawa. Jak uniknąć towarzyskiej gafy

Naturalne reakcje organizmu mogą być przyczyną wielu krępujących sytuacji. Co jest przyczyną uporczywego burczenia w brzuchu i dlaczego bekamy?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Czym jest bekanie? - To sposób na pozbycie się nadmiaru gazu z naszego żołądka – mówi w rozmowie z "The Irish Times" Antoinette Witter, terapeuta żywieniowy w Klinice Happy Gut w Dublinie. - Może być skutkiem tego, że jemy zbyt szybko i między kolejnymi kęsami, połykamy również powietrze. Powoduje to łagodny dyskomfort lub niestrawność. Niestrawność może być spowodowana przez zbyt częste podjadanie spożywanie tłustych potraw, stres, palenie, kawę i alkohol.

Amy Vanderbilt, autorka wydanego 1952 roku podręcznika dobrych manier, podpowiada, jak możemy się zachować w towarzystwie, by uniknąć krępujących sytuacji. - Burczenie w brzuchu czy odbijanie nie powinno być uznawane jako przejaw złego wychowania – pisze Amy Vanderbilt. - Jest to naturalny sposób pozbycia się gazu i z punktu widzenia medycyny, tłumienie go może być szkodliwe. Jeśli musisz, zakryj usta serwetką - dodaje.

W niektórych kulturach odbijanie się po posiłku jest uważane za sposób na wyrażanie swojego uznania dla szefa kuchni. W ten sposób informujemy gospodarza przyjęcia, że jesteśmy najedzeni, a posiłek nam smakował. Częste odbijanie może być jednak również objawem choroby – wrzodów czy kamicy żółciowej. Jeśli więc po każdym posiłku towarzyszy ci uczucie dyskomfortu i niestrawność, warto zasięgać porady lekarza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka