Bazylia - smaczne i zdrowe zioło

To jedno z najchętniej używanych ziół w kuchni. Można znaleźć ją nie tylko na targach, ale w niemal w każdym supermarkecie. Doskonale podkreśla smak potraw i korzystnie wpływa na nasze zdrowie m.in. łagodzi wzdęcia i kolkę. To nie jedyne właściwości tej rodziny. Przedstawiamy listę powodów, dla których warto włączyć ten dodatek do codziennego jadłospisu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

To jedno z najchętniej używanych ziół w polskich kuchniach. Można je znaleźć nie tylko na targach, ale również w supermarketach. Choć to niepozorna roślina, w praktyce doskonale podkreśla smak potraw i korzystnie wpływa na nasze zdrowie, m.in. łagodzi wzdęcia i kolkę. Przedstawiamy listę powodów, dla których warto włączyć bazylię do codziennego jadłospisu. Podpowiadamy również, do jakich potraw pasuje najbardziej.

Różne odmiany bazylii

Bazylia należy do grupy ziół prowansalskich. W Polsce największą popularnością cieszy się bazylia pospolita. Znana jest również jako bazylek ogrodowy czy bazylijka zwyczajna. Ma mocny zapach przypominający goździki, intensywnie zielony kolor liści i słodko-pikantny, nieco korzenny smak. Podobne cechy znajdziemy w bazylii purpurowej - różnicą jest jedynie kolor. Z kolei bazylia grecka ma drobne liście o delikatnym aromacie.

Odmiana cynamonowa posiada natomiast intensywny, cynamonowy zapach, a cytrynowa - wyczuwalny i świeży, cytrusowy aromat. Wyjątkowa woń bazylii sprawia, że doskonale komponuje się z potrawami z ryb. Jest również sprawdzonym dodatkiem do owoców morza, nabiału oraz sałatek owocowych.

Naturalne lekarstwo

Bazylia przede wszystkim reguluje pracę układu pokarmowego. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych zawartych w pokarmach. Jest pomocna w przypadku niestrawności lub wzdęć, ponieważ zapobiega skurczom żołądka i pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Ponadto, wykazuje skuteczność w zwalczaniu braku apetytu. Sprawdza się również jako środek zapobiegawczy przy wymiotach i nudnościach.

Naukowo dowiedziono również, że korzystnie wpływa na układ nerwowy. Wykazuje podobne działanie jak melisa, dlatego działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, zmniejsza nadpobudliwość i pomoże w walce z bezsennością. Z kolei kompresy bazyliowe wykorzystuje się w leczeniu migren. Jej regularną konsumpcję poleca się zwłaszcza osobom pracującym umysłowo, bowiem wyostrza zmysły i poprawia pamięć. Dzięki dużej zawartości witaminy A, roślinę tę powinny wprowadzić do jadłospisu osoby mające problemy ze wzrokiem.

Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego znajdzie zastosowanie w przypadku zapalenia nerek i pęcherza moczowego, stanu zapalnego zatok i gardła, zapalenia wątroby, krtani, oskrzeli. Stosowana jest też na kaszel, kolkę jelitową, choroby reumatyczne, przeziębienia, zapalenie uszu i oczu, a także wirusowe choroby skóry. Bazylia posiada także właściwości przeciwgorączkowe - łagodnie obniża wysoką temperaturę i rozgrzewa organizm. W medycynie ludowej stosuje się m.in. napar z bazylii z dodatkiem miodu - napój ten pomoże na kaszel i zapaleń oskrzeli. Na dreszcze używa się wywaru przygotowanego z połączenia bazylii, cynamonu oraz goździków. Z kolei na katar i zatkany nos poleca się inhalacje (wystarczy zalać wrzącą wodą liście i wdychać parę).

Roślina ta znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Np. olejek eteryczny, pozyskiwany z listków to częsty składnik perfum i mydeł. Ogródek na parapecie z doniczkami z tym ziołem skutecznie odstrasza owady, m.in. komary. W przypadku ukąszenia ulgę swędzącej skórze przyniosą wmasowane listki, jednocześnie zmniejszając opuchliznę.

Bazylia w praktyce

To niezastąpiony dodatek do większości dań kuchni śródziemnomorskiej - jest podstawowym składnikiem pesto. Można nią nacierać mięsa przed dalszym przyrządzaniem, dodawać do zup, omletów i sałatek. Z powodzeniem używa się jej także do aromatyzowania octu winnego i oliwy z oliwek. Roślina ta wykorzystywana jest również do produkcji oryginalnych lodów, wyrobów czekoladowych i likierów.

Bazylia znakomicie komponuje się z czosnkiem. Świeżą dodajemy zawsze pod koniec gotowania. W przeciwnym razie utraci swoje wartościowe składniki, smak i zapach. Warto również wiedzieć, że jej aromat utrzyma się dłużej, kiedy listki zamiast kroić, po prostu porwiemy na kawałki.

mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał