Bałkańskie lato na Szkolnej 2/4. Banjaluka z nową kartą menu i sezonem grillowym w ogródku

Jeśli dawno nie byliście albo jeszcze nigdy nie byliście w Banjaluce, mamy dla Was kilka powodów, dla których nie ominiesz tego miejsca w sezonie letnim.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

Po pierwsze nowa karta. Szef Kuchni Olaf i jego ekipa jak zawsze trzymają poziom. Poza nowościami wśród przystawek i dań głównych pojawiło się kilka perełek. Przede wszystkim shumadija govedina, czyli flank stek wołowy podawany z panierowanymi boczniakami. Jak spróbujesz, zrozumiesz. Poza tym ticla is lignije, czyli nic innego jak macki kałamarnicy w asyście grillowanych warzyw. No i zaskoczenie sezonu! W mięsnej karcie menu Banjaluki pojawiła się zakładka WEGE, czyli ukłon Szefa Kuchni w stronę roślinożerców. A! Nie odmówimy sobie wspomnieć o samym podaniu dań - istna petarda i prawdziwy #foodporn. Wasz Instagram oszaleje.

Obraz
© Materiały prasowe

Po drugie grill w najpiękniejszym ogródku w mieście. I to nie byle jaki, bo robiony na zamówienie, według pomysłu Szefa Kuchni Olafa Michalczyka. Inspiracją była serbska Rostiliada. Więcej na ten temat przeczytacie w Wikipedii, ale chyba wystarczy Wam informacja, że jest to słynny festiwal grilla, który co roku odbywa się w Leskovacku. Rostiliada trwa tydzień, a u nas grillujemy przez cały sezon! W każdy piątek i sobotę, dopóki pogoda pozwoli. Co tydzień inne menu z kuchnią bałkańską w odsłonie street food’owej.

Obraz
© Materiały prasowe

Wyobraźcie to sobie – banjalucki ogródek, pełen relaks, Szef Kuchni Olaf, smakołyki z grilla i orzeźwiające napoje. A teraz przejdźmy do rzeczywistości i po prostu wpadnijcie do banjaluckiego ogródka na balkan bbq! Pewnie z niejednego grilla jedliście, ale założymy się, że z takiego jak mamy w Banjaluce jeszcze nigdy.

Jeśli Wam mało, to od lipca do września zaserwujemy Wam kilka wydarzeń grillowych. W rolach głównych grill, Olaf i jego Goście. Żeby wiedzieć więcej, śledź naszego fb
A najlepiej po prostu przyjdź na Szkolną 2/4 . Prawdziwe lato w mieście aka Belgrad w sercu Warszawy gwarantowany.

Banjaluka
ul. Szkolna 2/4 Warszawa

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości