Trwa ładowanie...
10-04-2009 11:52

Baby, mazurki i serniki

Wielkanoc nieodłącznie kojarzy się z wiosennymi porządkami, święconką, przygotowywaniem świątecznych potraw oraz naturalnie zapachem pieczonego ciasta. Jakie słodkości będą królować na naszych stołach?

Baby, mazurki i sernikiŹródło: archiwum, fot: archiwum
d3dgo3k
d3dgo3k

Wielkanoc nieodłącznie kojarzy się z wiosennymi porządkami, święconką, przygotowywaniem świątecznych potraw oraz naturalnie zapachem pieczonego ciasta. Jakie słodkości będą królować na naszych stołach?

W tradycji polskiej przyjęło się, że wielkanocne ciasta są dużo bogatsze i słodsze od tych, jakie jadamy normalnie. Dobrze też, jeśli zostaną odpowiednio przyozdobione. Wszak trafić mają na świąteczne stoły.

Mazurek

Ciasto zrobimy z kostki margaryny, 1/2 kg mąki, 3/4 szklanki cukru i 2 jaj.

Zaczynamy od przesiania mąki, do której dodajemy cukier, margarynę oraz jajka. Ugniatamy ciasto, a następnie wkładamy do foliowego woreczka i chowamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie układamy na blaszce i pieczemy na złoto w temperaturze 200 st. C.

d3dgo3k

Teraz czas na górę naszego placka. Potrzebować będziemy 5 białek, 10 dag orzechów włoskich, dżem śliwkowy oraz niepełną szklankę cukru.

Na ciepły jeszcze placek kładziemy dżem. Z białek ubijamy pianę, a gdy będzie gotowa - dodajemy cukier waniliowy i cukier. Ubijamy jeszcze przez chwilę, aby składniki się wymieszały. Następnie rozkładamy masę na placku z dżemem. Teraz pozostaje już tylko posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni Celsjusza.

Sernik

Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego świątecznego stołu. Ciasto przygotowujemy w taki sam sposób, jak do mazurka, ale nie pieczemy. Do masy serowej potrzebować będziemy: 4 jaja, 2 budynie waniliowe, 1 1/2 szklanki cukru, 1 kg białego sera, 1 litr mleka, rodzynki i skórkę pomarańczową.

Zaczynamy od dokładnego rozdrobnienia sera, który następnie dokładnie mieszamy budyniem, mlekiem i żółtkami. Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do wykonanej wcześniej masy. Dokładnie mieszamy, dorzucając rodzynki oraz skórkę pomarańczową.

d3dgo3k

Czas na pieczenie. Po rozłożeniu na blaszce ciasta wylewamy na nie serową masę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 90 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Baba

Ciasto, które w wielu regionach stało się jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli świąt, jest całkiem proste do zrobienia. Niezbędne będą następujące składniki: 3 szklanki mąki, 1,5 szklanki mleka, 15 dag masła, 10 dag drożdży, 8 łyżek cukru, 5 żółtek, 4 łyżki cukru, 2 cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, zapach rumowy, tłuszcz do wysmarowania formy oraz kilka łyżek rodzynek i migdałów.

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Pokruszone drożdże rozcieramy z łyżką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki (nie może być grudek). Gdy będzie gotowy - odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia i zalewamy 1/2 szklanki mąki. Bardzo dokładnie rozcieramy i pozostawiamy do wyrośnięcia.

d3dgo3k

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich resztę mąki i rozczyn. Całość mieszamy, dolewając rozpuszczone i przestudzone masło. Gdy ciasto przestanie być kleiste, dodajemy aromat, rodzynki oraz migdały. Teraz pozostaje tylko włożyć masę do formy i pozostawić do wyrośnięcia. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie, gdy nasza wielkanocna baba ostygnie, można ją przyozdobić lukrem.

qk

fot. Jupiterimages

d3dgo3k
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dgo3k
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj