Baby, mazurki i serniki

Wielkanoc nieodłącznie kojarzy się z wiosennymi porządkami, święconką, przygotowywaniem świątecznych potraw oraz naturalnie zapachem pieczonego ciasta. Jakie słodkości będą królować na naszych stołach?

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Wielkanoc nieodłącznie kojarzy się z wiosennymi porządkami, święconką, przygotowywaniem świątecznych potraw oraz naturalnie zapachem pieczonego ciasta. Jakie słodkości będą królować na naszych stołach?

W tradycji polskiej przyjęło się, że wielkanocne ciasta są dużo bogatsze i słodsze od tych, jakie jadamy normalnie. Dobrze też, jeśli zostaną odpowiednio przyozdobione. Wszak trafić mają na świąteczne stoły.

Mazurek

Ciasto zrobimy z kostki margaryny, 1/2 kg mąki, 3/4 szklanki cukru i 2 jaj.

Zaczynamy od przesiania mąki, do której dodajemy cukier, margarynę oraz jajka. Ugniatamy ciasto, a następnie wkładamy do foliowego woreczka i chowamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie układamy na blaszce i pieczemy na złoto w temperaturze 200 st. C.

Teraz czas na górę naszego placka. Potrzebować będziemy 5 białek, 10 dag orzechów włoskich, dżem śliwkowy oraz niepełną szklankę cukru.

Na ciepły jeszcze placek kładziemy dżem. Z białek ubijamy pianę, a gdy będzie gotowa - dodajemy cukier waniliowy i cukier. Ubijamy jeszcze przez chwilę, aby składniki się wymieszały. Następnie rozkładamy masę na placku z dżemem. Teraz pozostaje już tylko posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni Celsjusza.

Sernik

Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego świątecznego stołu. Ciasto przygotowujemy w taki sam sposób, jak do mazurka, ale nie pieczemy. Do masy serowej potrzebować będziemy: 4 jaja, 2 budynie waniliowe, 1 1/2 szklanki cukru, 1 kg białego sera, 1 litr mleka, rodzynki i skórkę pomarańczową.

Zaczynamy od dokładnego rozdrobnienia sera, który następnie dokładnie mieszamy budyniem, mlekiem i żółtkami. Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do wykonanej wcześniej masy. Dokładnie mieszamy, dorzucając rodzynki oraz skórkę pomarańczową.

Czas na pieczenie. Po rozłożeniu na blaszce ciasta wylewamy na nie serową masę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 90 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Baba

Ciasto, które w wielu regionach stało się jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli świąt, jest całkiem proste do zrobienia. Niezbędne będą następujące składniki: 3 szklanki mąki, 1,5 szklanki mleka, 15 dag masła, 10 dag drożdży, 8 łyżek cukru, 5 żółtek, 4 łyżki cukru, 2 cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, zapach rumowy, tłuszcz do wysmarowania formy oraz kilka łyżek rodzynek i migdałów.

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Pokruszone drożdże rozcieramy z łyżką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki (nie może być grudek). Gdy będzie gotowy - odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia i zalewamy 1/2 szklanki mąki. Bardzo dokładnie rozcieramy i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich resztę mąki i rozczyn. Całość mieszamy, dolewając rozpuszczone i przestudzone masło. Gdy ciasto przestanie być kleiste, dodajemy aromat, rodzynki oraz migdały. Teraz pozostaje tylko włożyć masę do formy i pozostawić do wyrośnięcia. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie, gdy nasza wielkanocna baba ostygnie, można ją przyozdobić lukrem.

qk

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości