Babeczki z owocami sezonowymi według przepisu z 1895 roku

Poleca autorka bloga PrzepisyTradycyjne.pl.

Kiedy w ogrodach i na bazarach pełno jest owoców, warto wykorzystać je w kuchni. Autorka bloga PrzepisyTradycyjne.plzaprezentowała przepis na babeczki z bitą śmietaną według przepisu z 1895 roku.

Składniki:
200 g przesianej mąki
80 g masła
1 jajo
80 g cukru pudru
1 łyżeczka masła klarowanego
170 ml śmietanki 36 proc.

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło, cukier puder i całe jajko zagniatam na elastyczne kruche ciasto. Owijam je folią aluminiową i odstawiam do lodówki na czas chłodzenia ok. 45 minut. (Dla zniecierpliwionych polecam sposób z zamrażalnikiem, ale uważajcie, żeby masa nie zamarzła na kamień)
  2. Schłodzone ciasto dzielę na kilka mniejszych kulek. To, czego nie będę w danej chwili używać, przechowuję w lodówce. Kawałek wykładam na folię spożywczą, zawijam i zaczynam wałkować. Dzięki temu nie przykleja się do wałka.
  3. Rozwałkowane wyjmuję z folii i wycinam foremkami odpowiednie kształty. Foremki powinny być wysmarowane masłem. Wykładam ciasto i ugniatam w każdej foremce.
  4. Nakłuwam je w foremkach - dzięki temu nie będzie się podnosiło podczas pieczenia i równomiernie się upiecze.
  5. Babeczki piekę przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
  6. Ubijam bitą śmietanę. Dodaję odrobinkę cukru pudru.
  7. Wyjmuję ostudzone babeczki z foremek i wykładam na nie bitą śmietanę. Wykorzystuję też ulubione owoce, w moim wypadku będą to truskawki i borówki. Babeczki przechowujemy w lodówce.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast