8 wzmacniających koktajli jesiennych

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 9Garść inspiracji

Obraz
© iStock.com

Świetny pomysł na smaczny, lekki posiłek w jesienny czy zimowy dzień. Pożywne koktajle skutecznie rozgrzeją, pomogą uzupełnić niedobory witamin i wzmocnią odporność, szczególnie potrzebą o tej porze roku. Z czego możemy je przygotować?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Koktajl z dyni, pomarańczy, jabłka i marchewki

Obraz
© iStock.com

Dynia to jeden z symboli jesieni. Kryje w sobie bogactwo beta-karotenu, witaminy C, kwasu foliowego, potasu czy cynku. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu i wykazuje szereg innych pozytywnych dla zdrowia właściwości. Wzmocnimy je, gdy dyniowy miąższ (wcześniej upieczony) zmiksujemy z obranym ze skórki i pozbawionym gniazda nasiennego jabłkiem, cząstkami pomarańczy (wypestkowanymi) i pokrojoną w kostkę marchewką (lub wyciśniętym z niej sokiem). Dodajemy też wodę, ewentualnie mleko roślinne. Koktajl doprawiamy sokiem z cytryny, miodem i cynamonem.

/ 9Koktajl z buraka i banana

Obraz
© 123RF

Jesienią burak nabiera wyjątkowego smaku i aromatu, staje się też skarbnicą cennych składników odżywczych, dzięki którym poprawia przemianę materii i zwiększa odporność. Natomiast banan zapewnia solidny zastrzyk energii. Oba owoce należy porządnie zmiksować, dolewając odpowiednią ilość wody. Niezbędny będzie również pokrojony w cienkie plasterki imbir, nieprzypadkowo w Azji nazywany "gorącym korzeniem". Właściwości rozgrzewające i piekący, lekko gorzki smak zawdzięcza substancjom żywicowym m.in. gingerolowi i zinferonowi. Dzięki nim przyspiesza też krążenie oraz skutecznie chroni przed infekcjami.

/ 9Koktajl z kaszy jaglanej

Obraz
© 123RF

Kasza jaglana nie tylko wzmacnia odporność, ale również odkwasza i oczyszcza organizm z toksyn, dodaje energii oraz dostarcza cennych substancji odżywczych, w tym witamin z grupy B, które poprawiają samopoczucie i pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu. Pyszny oraz pożywny koktajl jesienny przygotujemy miksując ugotowaną kaszę z mlekiem (może być roślinne), bananem i daktylami, które zapewniają solidny zastrzyk energii. Specjał warto doprawić szczyptą rozgrzewającego kardamonu.

/ 9Koktajl z jarmużu, jabłka i ananasa

Obraz
© 123RF

Jarmuż ceniono już w średniowieczu, a przez wieki stał się istotnym składnikiem tradycyjnych potraw spożywanych w Irlandii, Portugalii czy Brazylii. Jest rośliną bogatą w błonnik, chlorofil, witaminy (C, A, K i z grupy B) czy sulforafan – związek stymulujący produkcję enzymów przeciwnowotworowych. Liście jarmużu stanowią świetny dodatek do pysznego koktajlu, szczególnie, gdy zmiksujemy je z mlekiem owsianym, jabłkiem oraz pokrojonym w kostkę ananasem, którego składniki również wzmacniają odporność, dodają energii i usprawniają procesy przemiany materii.

/ 9Koktajl z selera naciowego, ogórka i zielonej papryki

Obraz
© 123RF

Nieprzypadkowo wiele gwiazd Hollywood rozpoczyna dzień sokiem z selera naciowego, który jest warzywem niskokalorycznym, ale jednocześnie bogatym w cenne składniki odżywcze, chociażby witaminę C, której dostarcza więcej niż cytrusy. W jesiennym, zielonym koktajlu świetnie sprawdzą się również nie mniej wartościowe – ogórek, papryka i natka pietruszki. Wszystkie składniki należy pokroić i zmiksować z kefirem lub maślanką, na koniec doprawiając solą, pieprzem i szczyptą rozgrzewającej papryczki chili.

/ 9Koktajl z soku brzozowego

Obraz
© 123RF

Brzozowy sok, który możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, w 98 procentach składa się z wody, ale pozostałe 2 procent to skoncentrowana dawka cukrów, kwasów organicznych, witamin i minerałów, zwłaszcza miedzi, cynku i manganu. Dzięki temu produkt m.in. wzmacnia układ odpornościowy, a także działa detoksykacyjnie. Sok brzozowy ma delikatny, słodkawy smak. Świetnie sprawdzi się jako baza pożywnego koktajlu, po zmiksowaniu z bananem, marchewką i jarmużem.

/ 9Koktajl ze szpinaku i gruszki

Obraz
© Fotolia

Szpinak jest przede wszystkim bardzo bogatym źródłem żelaza, ale także wapnia i witamin, zwłaszcza C, E, K, B1, B2 czy B6. Zawarty w zielonych liściach chlorofil unieszkodliwia toksyny oraz oczyszcza wątrobę i nerki, zaś antyoksydanty wzmacniają system odpornościowy. Także gruszka może pochwalić się imponującymi właściwościami odżywczymi. Po zmiksowaniu obu produktów z wodą uzyskamy smaczny koktajl, którego smak i walory zdrowotne możemy wzmocnić dodatkiem wypestkowanej pomarańczy czy cienkich plasterków imbiru.

/ 9Koktajl z ogórków kiszonych i maślanki

Obraz
© 123RF

Kiszone ogórki to skarbnica wzmacniającej odporność witaminy C, witamin z grupy B (łagodzą stres i poprawiają kondycję skóry, włosów czy paznokci) oraz acetylocholiny regulującej ciśnienie krwi. Są lekkostrawne i niskokaloryczne. Jak przygotować z nich pożywny koktajl? Pokrojone w kostkę ogórki miksujemy z wodą, w której się kisiły, maślanką i posiekanym koperkiem. Doprawiamy białym pieprzem, suszonym oregano oraz szczyptą chili.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany