8 wzmacniających koktajli jesiennych

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 9Garść inspiracji

Obraz
© iStock.com

Świetny pomysł na smaczny, lekki posiłek w jesienny czy zimowy dzień. Pożywne koktajle skutecznie rozgrzeją, pomogą uzupełnić niedobory witamin i wzmocnią odporność, szczególnie potrzebą o tej porze roku. Z czego możemy je przygotować?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Koktajl z dyni, pomarańczy, jabłka i marchewki

Obraz
© iStock.com

Dynia to jeden z symboli jesieni. Kryje w sobie bogactwo beta-karotenu, witaminy C, kwasu foliowego, potasu czy cynku. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu i wykazuje szereg innych pozytywnych dla zdrowia właściwości. Wzmocnimy je, gdy dyniowy miąższ (wcześniej upieczony) zmiksujemy z obranym ze skórki i pozbawionym gniazda nasiennego jabłkiem, cząstkami pomarańczy (wypestkowanymi) i pokrojoną w kostkę marchewką (lub wyciśniętym z niej sokiem). Dodajemy też wodę, ewentualnie mleko roślinne. Koktajl doprawiamy sokiem z cytryny, miodem i cynamonem.

/ 9Koktajl z buraka i banana

Obraz
© 123RF

Jesienią burak nabiera wyjątkowego smaku i aromatu, staje się też skarbnicą cennych składników odżywczych, dzięki którym poprawia przemianę materii i zwiększa odporność. Natomiast banan zapewnia solidny zastrzyk energii. Oba owoce należy porządnie zmiksować, dolewając odpowiednią ilość wody. Niezbędny będzie również pokrojony w cienkie plasterki imbir, nieprzypadkowo w Azji nazywany "gorącym korzeniem". Właściwości rozgrzewające i piekący, lekko gorzki smak zawdzięcza substancjom żywicowym m.in. gingerolowi i zinferonowi. Dzięki nim przyspiesza też krążenie oraz skutecznie chroni przed infekcjami.

/ 9Koktajl z kaszy jaglanej

Obraz
© 123RF

Kasza jaglana nie tylko wzmacnia odporność, ale również odkwasza i oczyszcza organizm z toksyn, dodaje energii oraz dostarcza cennych substancji odżywczych, w tym witamin z grupy B, które poprawiają samopoczucie i pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu. Pyszny oraz pożywny koktajl jesienny przygotujemy miksując ugotowaną kaszę z mlekiem (może być roślinne), bananem i daktylami, które zapewniają solidny zastrzyk energii. Specjał warto doprawić szczyptą rozgrzewającego kardamonu.

/ 9Koktajl z jarmużu, jabłka i ananasa

Obraz
© 123RF

Jarmuż ceniono już w średniowieczu, a przez wieki stał się istotnym składnikiem tradycyjnych potraw spożywanych w Irlandii, Portugalii czy Brazylii. Jest rośliną bogatą w błonnik, chlorofil, witaminy (C, A, K i z grupy B) czy sulforafan – związek stymulujący produkcję enzymów przeciwnowotworowych. Liście jarmużu stanowią świetny dodatek do pysznego koktajlu, szczególnie, gdy zmiksujemy je z mlekiem owsianym, jabłkiem oraz pokrojonym w kostkę ananasem, którego składniki również wzmacniają odporność, dodają energii i usprawniają procesy przemiany materii.

/ 9Koktajl z selera naciowego, ogórka i zielonej papryki

Obraz
© 123RF

Nieprzypadkowo wiele gwiazd Hollywood rozpoczyna dzień sokiem z selera naciowego, który jest warzywem niskokalorycznym, ale jednocześnie bogatym w cenne składniki odżywcze, chociażby witaminę C, której dostarcza więcej niż cytrusy. W jesiennym, zielonym koktajlu świetnie sprawdzą się również nie mniej wartościowe – ogórek, papryka i natka pietruszki. Wszystkie składniki należy pokroić i zmiksować z kefirem lub maślanką, na koniec doprawiając solą, pieprzem i szczyptą rozgrzewającej papryczki chili.

/ 9Koktajl z soku brzozowego

Obraz
© 123RF

Brzozowy sok, który możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, w 98 procentach składa się z wody, ale pozostałe 2 procent to skoncentrowana dawka cukrów, kwasów organicznych, witamin i minerałów, zwłaszcza miedzi, cynku i manganu. Dzięki temu produkt m.in. wzmacnia układ odpornościowy, a także działa detoksykacyjnie. Sok brzozowy ma delikatny, słodkawy smak. Świetnie sprawdzi się jako baza pożywnego koktajlu, po zmiksowaniu z bananem, marchewką i jarmużem.

/ 9Koktajl ze szpinaku i gruszki

Obraz
© Fotolia

Szpinak jest przede wszystkim bardzo bogatym źródłem żelaza, ale także wapnia i witamin, zwłaszcza C, E, K, B1, B2 czy B6. Zawarty w zielonych liściach chlorofil unieszkodliwia toksyny oraz oczyszcza wątrobę i nerki, zaś antyoksydanty wzmacniają system odpornościowy. Także gruszka może pochwalić się imponującymi właściwościami odżywczymi. Po zmiksowaniu obu produktów z wodą uzyskamy smaczny koktajl, którego smak i walory zdrowotne możemy wzmocnić dodatkiem wypestkowanej pomarańczy czy cienkich plasterków imbiru.

/ 9Koktajl z ogórków kiszonych i maślanki

Obraz
© 123RF

Kiszone ogórki to skarbnica wzmacniającej odporność witaminy C, witamin z grupy B (łagodzą stres i poprawiają kondycję skóry, włosów czy paznokci) oraz acetylocholiny regulującej ciśnienie krwi. Są lekkostrawne i niskokaloryczne. Jak przygotować z nich pożywny koktajl? Pokrojone w kostkę ogórki miksujemy z wodą, w której się kisiły, maślanką i posiekanym koperkiem. Doprawiamy białym pieprzem, suszonym oregano oraz szczyptą chili.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę