Garść inspiracji
Świetny pomysł na smaczny, lekki posiłek w jesienny czy zimowy dzień. Pożywne koktajle skutecznie rozgrzeją, pomogą uzupełnić niedobory witamin i wzmocnią odporność, szczególnie potrzebą o tej porze roku. Z czego możemy je przygotować?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Koktajl z dyni, pomarańczy, jabłka i marchewki
Dynia to jeden z symboli jesieni. Kryje w sobie bogactwo beta-karotenu, witaminy C, kwasu foliowego, potasu czy cynku. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu i wykazuje szereg innych pozytywnych dla zdrowia właściwości. Wzmocnimy je, gdy dyniowy miąższ (wcześniej upieczony) zmiksujemy z obranym ze skórki i pozbawionym gniazda nasiennego jabłkiem, cząstkami pomarańczy (wypestkowanymi) i pokrojoną w kostkę marchewką (lub wyciśniętym z niej sokiem). Dodajemy też wodę, ewentualnie mleko roślinne. Koktajl doprawiamy sokiem z cytryny, miodem i cynamonem.
Koktajl z buraka i banana
Jesienią burak nabiera wyjątkowego smaku i aromatu, staje się też skarbnicą cennych składników odżywczych, dzięki którym poprawia przemianę materii i zwiększa odporność. Natomiast banan zapewnia solidny zastrzyk energii. Oba owoce należy porządnie zmiksować, dolewając odpowiednią ilość wody. Niezbędny będzie również pokrojony w cienkie plasterki imbir, nieprzypadkowo w Azji nazywany "gorącym korzeniem". Właściwości rozgrzewające i piekący, lekko gorzki smak zawdzięcza substancjom żywicowym m.in. gingerolowi i zinferonowi. Dzięki nim przyspiesza też krążenie oraz skutecznie chroni przed infekcjami.
Koktajl z kaszy jaglanej
Kasza jaglana nie tylko wzmacnia odporność, ale również odkwasza i oczyszcza organizm z toksyn, dodaje energii oraz dostarcza cennych substancji odżywczych, w tym witamin z grupy B, które poprawiają samopoczucie i pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu. Pyszny oraz pożywny koktajl jesienny przygotujemy miksując ugotowaną kaszę z mlekiem (może być roślinne), bananem i daktylami, które zapewniają solidny zastrzyk energii. Specjał warto doprawić szczyptą rozgrzewającego kardamonu.
Koktajl z jarmużu, jabłka i ananasa
Jarmuż ceniono już w średniowieczu, a przez wieki stał się istotnym składnikiem tradycyjnych potraw spożywanych w Irlandii, Portugalii czy Brazylii. Jest rośliną bogatą w błonnik, chlorofil, witaminy (C, A, K i z grupy B) czy sulforafan – związek stymulujący produkcję enzymów przeciwnowotworowych. Liście jarmużu stanowią świetny dodatek do pysznego koktajlu, szczególnie, gdy zmiksujemy je z mlekiem owsianym, jabłkiem oraz pokrojonym w kostkę ananasem, którego składniki również wzmacniają odporność, dodają energii i usprawniają procesy przemiany materii.
Koktajl z selera naciowego, ogórka i zielonej papryki
Nieprzypadkowo wiele gwiazd Hollywood rozpoczyna dzień sokiem z selera naciowego, który jest warzywem niskokalorycznym, ale jednocześnie bogatym w cenne składniki odżywcze, chociażby witaminę C, której dostarcza więcej niż cytrusy. W jesiennym, zielonym koktajlu świetnie sprawdzą się również nie mniej wartościowe – ogórek, papryka i natka pietruszki. Wszystkie składniki należy pokroić i zmiksować z kefirem lub maślanką, na koniec doprawiając solą, pieprzem i szczyptą rozgrzewającej papryczki chili.
Koktajl z soku brzozowego
Brzozowy sok, który możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, w 98 procentach składa się z wody, ale pozostałe 2 procent to skoncentrowana dawka cukrów, kwasów organicznych, witamin i minerałów, zwłaszcza miedzi, cynku i manganu. Dzięki temu produkt m.in. wzmacnia układ odpornościowy, a także działa detoksykacyjnie. Sok brzozowy ma delikatny, słodkawy smak. Świetnie sprawdzi się jako baza pożywnego koktajlu, po zmiksowaniu z bananem, marchewką i jarmużem.
Koktajl ze szpinaku i gruszki
Szpinak jest przede wszystkim bardzo bogatym źródłem żelaza, ale także wapnia i witamin, zwłaszcza C, E, K, B1, B2 czy B6. Zawarty w zielonych liściach chlorofil unieszkodliwia toksyny oraz oczyszcza wątrobę i nerki, zaś antyoksydanty wzmacniają system odpornościowy. Także gruszka może pochwalić się imponującymi właściwościami odżywczymi. Po zmiksowaniu obu produktów z wodą uzyskamy smaczny koktajl, którego smak i walory zdrowotne możemy wzmocnić dodatkiem wypestkowanej pomarańczy czy cienkich plasterków imbiru.
Koktajl z ogórków kiszonych i maślanki
Kiszone ogórki to skarbnica wzmacniającej odporność witaminy C, witamin z grupy B (łagodzą stres i poprawiają kondycję skóry, włosów czy paznokci) oraz acetylocholiny regulującej ciśnienie krwi. Są lekkostrawne i niskokaloryczne. Jak przygotować z nich pożywny koktajl? Pokrojone w kostkę ogórki miksujemy z wodą, w której się kisiły, maślanką i posiekanym koperkiem. Doprawiamy białym pieprzem, suszonym oregano oraz szczyptą chili.