7 oryginalnych pomysłów na śniadanie z jajkiem w roli głównej
Choć w różnych częściach świata śniadania bardzo się od siebie różnią, jajko o poranku serwowane jest niemal wszędzie. Na miękko, twardo, w postaci omletów i w chyba najpopularniejszej formie - jako jajecznica. Pomysłów na to, zdawałoby się, proste danie są dziesiątki. Wszystko zależy od tego, jakie składniki - poza samym jajkiem - do niego dodamy. W jakiej postaci podać jajko na najbliższe rodzinne śniadanie? Pomysłów są setki. My proponujemy siedem prostych i oryginalnych pomysłów na ten uniwersalny produkt.
Nie tylko jajecznica
Choć w różnych częściach świata śniadania bardzo się od siebie różnią, jajko o poranku serwowane jest niemal wszędzie. Na miękko, twardo, w postaci omletów i chyba najpopularniejszej formie - jako jajecznica. Pomysłów na to, zdawałoby się, proste danie są dziesiątki. Wszystko zależy od tego, jakie składniki - poza samym jajkiem - do niego dodamy. Dla niektórych musi być na bekonie. Inni uznają wyłącznie jajecznicę z cebulką. Wiele osób lubi jajecznicę na bogato - z kukurydzą, pieczarkami, szczypiorkiem, boczkiem, pomidorami... Są też tacy, którzy uważają, że jedynym dopuszczalnym dodatkiem do tej potrawy jest masło. Jednak jajecznica, choć ma tyle postaci, nie jest jedynym sposobem na wykorzystanie tak cennego produktu spożywczego, jakim jest jajko. Ta skarbnica białka, witamin i składników odżywczych, podbiła świat nie tylko pożywnością, ale także elastycznością zastosowania. W jakiej postaci podać jajko na najbliższe rodzinne śniadanie? Pomysłów są setki. My proponujemy siedem prostych i oryginalnych
pomysłów na ten uniwersalny produkt.
Jajko w koszulce
To danie ma wielu miłośników. Do tego sprawia wrażenie bardzo wykwintnego. A jego przygotowanie jest dziecinnie proste - choć za pierwszym razem może wydawać się skomplikowane. Jak ugotować jajko w koszulce? Najlepiej zrobić to w niewielkim rondelku. Wlewamy do niego wrzątek, lekko solimy i dodajemy łyżkę octu winnego. Zmniejszamy płomień. Jajko wybijamy delikatnie na spodek. Wlewamy ostrożnie do wrzątku i przy użyciu łyżki, formujemy z rozlewającego się białka kulkę. Gotujemy około 2-3 minut, wyjmujemy łyżką cedzakową i delikatnie opłukujemy w czystej wodzie. Doprawiamy do smaku solą i świeżym pieprzem. Podajemy z grillowanymi szparagami, szynką parmeńską i tostami.
Faszerowane jajka bakaliami
Przy tym daniu potrzeba trochę więcej zachodu, ale efekt jest znakomity. Najpierw gotujemy jajka na twardo, szybko je studzimy w zimnej wodzie i ostrym nożem przecinamy wzdłuż wraz ze skorupką. Wyjmujemy zawartość nie uszkadzając skorupek. Jajka siekamy wraz z małą cebulą, pietruszką i rozgniecionymi orzechami. Dodajemy do masy trochę śmietanki, by ta się związała. Masą jajeczną napełniamy skorupki i wygładzamy. Całe danie można udekorować uprażonymi płatkami migdałowymi. Wystarczy docisnąć przygotowane jajka do migdałowych płatków. Jajka można dodatkowo podpiec lub podawać na zimno.
Omlet z pomidorami
Przygotowanie dobrego omletu jest podobno sztuką, ale nie wymaga zbyt wiele czasu. Wystarczy kilka minut. Na jeden omlet potrzebne nam będą trzy jajka. Wybijamy je do miski i dokładnie ubijamy widelcem wraz ze szczyptą soli. Pomidora parzymy wrzątkiem, przekładamy do naczynia z zimną wodą i po chwili ściągamy skórkę. Kroimy go w kawałki, usuwamy nasiona. Siekamy drobno pół pęczka szczypiorku. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka, szybko dodajemy pomidory i szczypiorek. Omlet smażymy minutę, składamy go na pół, przewracamy, przekładamy na talerz i podajemy.
Jajka faszerowane wędzonym łososiem
Wędzony łosoś jest idealnym dodatkiem do jajek, a danie doskonale nadaje się na bardziej eleganckie śniadanie. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy żółtko. Kilka plasterków wędzonego łososie wrzucamy do miksera, dodajemy żółtka, trochę majonezu i pieprz. Dokładnie miksujemy, a następnie masę wkładamy do białek, formując kształt żółtka. Posypujemy szczypiorkiem i podajemy z majonezem.
Jajko zapiekane ze szpinakiem
Zaczynamy od przygotowania szpinaku. Liście należy dokładnie opłukać, zblanszować przez chwilę w gorącej wodzie i posiekać. Przygotowujemy sos - rozpuszczamy w rondelku dwie łyżki masła, dodajemy łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i dolewamy szklankę śmietanki. Solimy sos i mieszamy do uzyskania gładkiego płynu. Dorzucamy szpinak i gotujemy kilka minut. Do foremek do zapiekania przekładamy śmietankowo-szpinakową masę i wbijamy po jednym jajku na foremkę. Zapiekamy w piekarniku przez około 10 minut. Danie można posypać serem.
Jajka z majonezem bazyliowym
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Gdy stygną, przygotowujemy sos. Wystarczą trzy łyżki majonezu, dwie łyżki słodkiej śmietanki, pół szklanki posiekanej bazylii i szczypka pieprzu. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. W miarę potrzeby (jeśli sos jest za gęsty) dodajemy śmietanki. Majonez nakładamy na obrane i przekrojone na pół jajka.
Pasta jajeczna z mascarpone
Pasta jajeczna to doskonała propozycja na śniadanie. Przygotujemy ją z posiekanych drobno jajek na twardo. Wsypujemy je do miski i dodajemy małe opakowanie serka mascarpone, sól i pieprz oraz posiekaną zieloną pietruszkę i szczypiorek. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Pasta jest znakomita z pieczywem razowym oraz z wędzonym łososiem.
AD/mp/WP Kuchnia