5 trików, które ułatwią życie w kuchni. Koniecznie je wypróbuj

Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, koniecznie zastosuj te triki. Dzięki nim wszystko stanie się łatwe, szybkie i przyjemne.

Naleśniki z butelki
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

Naleśniki z butelki

Lubisz naleśniki, ale masz dosyć sterty brudnych naczyń podczas robienia. Wypróbuj prostą i szybką metodę. Do przygotowania ciasta nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy ci jedynie plastikowa butelka i lejek. Do pustego opakowania wsyp szklankę mąki, wlej mleko, trochę oleju i na koniec dodaj jajko. Następnie zakręć butelkę i potrząsaj ją tak długo, aż uzyskasz jednolite ciasto.

Ciasto na naleśniki możesz od razu usmażyć, wylewając ciasto wprost z butelki albo wstawić do lodówki i przyrządzić rano na śniadanie.

Krótszy czas gotowania

Są produkty, które wymagają długiej obróbki termicznej. Jednak jest kilka sposobów jak to obejść. Do gotujących się buraków dodaj 2 łyżki cukru (na ok. 4 litry wody). Warzywa szybciej będą miękkie i słodsze. Jeśli gotujesz na przykład makaron lub ziemniaki wsyp sól dopiero, gdy woda zacznie wrzeć. Dodana wcześniej, przedłuży czas gotowania.

Mleko, które nie wykipi

Kiedy gotujesz mleko nie musisz cały czas przy nim stać, żeby nie wykipiało. Podstawa to gotowanie na małym ogniu, a zanim zaczniesz go gotować posmaruj wcześniej brzeg garnka masłem lub oliwą. Dzięki temu trikowi nie będziesz musiała cały czas zerkać na naczynie.

Testowanie świeżości jajek

Zastanawiasz się, czy jajko jest świeże? Istnieje proste rozwiązanie, jak to sprawdzić. Wystarczy zanurzyć jajko w szklance z wodą. To, czy się wynurzy jest sprawdzonym wskaźnikiem jego świeżości. Im starsze jajko, tym więcej powietrza przedostanie się do środka sprawiając, że z czasem jajko będzie coraz lżejsze.

Przechowywanie resztek sosu

Ten pomysł, nie tylko kończy erę marnowania resztek sosów domowej roboty, ale rozwiązuje problem tych przepisów, gdzie sosu należy dodać zaledwie odrobinę. Od tej pory niezjedzoną część sosu przelewaj do foremek na kostki lodu i zamrażaj. Zdziwisz się jak często, zrobisz z niego użytek.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika