5 trików, które ułatwią życie w kuchni. Koniecznie je wypróbuj

Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, koniecznie zastosuj te triki. Dzięki nim wszystko stanie się łatwe, szybkie i przyjemne.

Naleśniki z butelki
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

Naleśniki z butelki

Lubisz naleśniki, ale masz dosyć sterty brudnych naczyń podczas robienia. Wypróbuj prostą i szybką metodę. Do przygotowania ciasta nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy ci jedynie plastikowa butelka i lejek. Do pustego opakowania wsyp szklankę mąki, wlej mleko, trochę oleju i na koniec dodaj jajko. Następnie zakręć butelkę i potrząsaj ją tak długo, aż uzyskasz jednolite ciasto.

Ciasto na naleśniki możesz od razu usmażyć, wylewając ciasto wprost z butelki albo wstawić do lodówki i przyrządzić rano na śniadanie.

Krótszy czas gotowania

Są produkty, które wymagają długiej obróbki termicznej. Jednak jest kilka sposobów jak to obejść. Do gotujących się buraków dodaj 2 łyżki cukru (na ok. 4 litry wody). Warzywa szybciej będą miękkie i słodsze. Jeśli gotujesz na przykład makaron lub ziemniaki wsyp sól dopiero, gdy woda zacznie wrzeć. Dodana wcześniej, przedłuży czas gotowania.

Mleko, które nie wykipi

Kiedy gotujesz mleko nie musisz cały czas przy nim stać, żeby nie wykipiało. Podstawa to gotowanie na małym ogniu, a zanim zaczniesz go gotować posmaruj wcześniej brzeg garnka masłem lub oliwą. Dzięki temu trikowi nie będziesz musiała cały czas zerkać na naczynie.

Testowanie świeżości jajek

Zastanawiasz się, czy jajko jest świeże? Istnieje proste rozwiązanie, jak to sprawdzić. Wystarczy zanurzyć jajko w szklance z wodą. To, czy się wynurzy jest sprawdzonym wskaźnikiem jego świeżości. Im starsze jajko, tym więcej powietrza przedostanie się do środka sprawiając, że z czasem jajko będzie coraz lżejsze.

Przechowywanie resztek sosu

Ten pomysł, nie tylko kończy erę marnowania resztek sosów domowej roboty, ale rozwiązuje problem tych przepisów, gdzie sosu należy dodać zaledwie odrobinę. Od tej pory niezjedzoną część sosu przelewaj do foremek na kostki lodu i zamrażaj. Zdziwisz się jak często, zrobisz z niego użytek.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟