5 trików, które ułatwią życie w kuchni. Koniecznie je wypróbuj
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, koniecznie zastosuj te triki. Dzięki nim wszystko stanie się łatwe, szybkie i przyjemne.
Naleśniki z butelki
Lubisz naleśniki, ale masz dosyć sterty brudnych naczyń podczas robienia. Wypróbuj prostą i szybką metodę. Do przygotowania ciasta nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy ci jedynie plastikowa butelka i lejek. Do pustego opakowania wsyp szklankę mąki, wlej mleko, trochę oleju i na koniec dodaj jajko. Następnie zakręć butelkę i potrząsaj ją tak długo, aż uzyskasz jednolite ciasto.
Ciasto na naleśniki możesz od razu usmażyć, wylewając ciasto wprost z butelki albo wstawić do lodówki i przyrządzić rano na śniadanie.
Krótszy czas gotowania
Są produkty, które wymagają długiej obróbki termicznej. Jednak jest kilka sposobów jak to obejść. Do gotujących się buraków dodaj 2 łyżki cukru (na ok. 4 litry wody). Warzywa szybciej będą miękkie i słodsze. Jeśli gotujesz na przykład makaron lub ziemniaki wsyp sól dopiero, gdy woda zacznie wrzeć. Dodana wcześniej, przedłuży czas gotowania.
Mleko, które nie wykipi
Kiedy gotujesz mleko nie musisz cały czas przy nim stać, żeby nie wykipiało. Podstawa to gotowanie na małym ogniu, a zanim zaczniesz go gotować posmaruj wcześniej brzeg garnka masłem lub oliwą. Dzięki temu trikowi nie będziesz musiała cały czas zerkać na naczynie.
Testowanie świeżości jajek
Zastanawiasz się, czy jajko jest świeże? Istnieje proste rozwiązanie, jak to sprawdzić. Wystarczy zanurzyć jajko w szklance z wodą. To, czy się wynurzy jest sprawdzonym wskaźnikiem jego świeżości. Im starsze jajko, tym więcej powietrza przedostanie się do środka sprawiając, że z czasem jajko będzie coraz lżejsze.