Trwa ładowanie...

5 trików, które ułatwią życie w kuchni. Koniecznie je wypróbuj

Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, koniecznie zastosuj te triki. Dzięki nim wszystko stanie się łatwe, szybkie i przyjemne.

5 trików, które ułatwią życie w kuchni. Koniecznie je wypróbujŹródło: 123RF
d3r3fih
d3r3fih

Naleśniki z butelki

Lubisz naleśniki, ale masz dosyć sterty brudnych naczyń podczas robienia. Wypróbuj prostą i szybką metodę. Do przygotowania ciasta nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy ci jedynie plastikowa butelka i lejek. Do pustego opakowania wsyp szklankę mąki, wlej mleko, trochę oleju i na koniec dodaj jajko. Następnie zakręć butelkę i potrząsaj ją tak długo, aż uzyskasz jednolite ciasto.

Ciasto na naleśniki możesz od razu usmażyć, wylewając ciasto wprost z butelki albo wstawić do lodówki i przyrządzić rano na śniadanie.

Krótszy czas gotowania

Są produkty, które wymagają długiej obróbki termicznej. Jednak jest kilka sposobów jak to obejść. Do gotujących się buraków dodaj 2 łyżki cukru (na ok. 4 litry wody). Warzywa szybciej będą miękkie i słodsze. Jeśli gotujesz na przykład makaron lub ziemniaki wsyp sól dopiero, gdy woda zacznie wrzeć. Dodana wcześniej, przedłuży czas gotowania.

Mleko, które nie wykipi

Kiedy gotujesz mleko nie musisz cały czas przy nim stać, żeby nie wykipiało. Podstawa to gotowanie na małym ogniu, a zanim zaczniesz go gotować posmaruj wcześniej brzeg garnka masłem lub oliwą. Dzięki temu trikowi nie będziesz musiała cały czas zerkać na naczynie.

d3r3fih

Testowanie świeżości jajek

Zastanawiasz się, czy jajko jest świeże? Istnieje proste rozwiązanie, jak to sprawdzić. Wystarczy zanurzyć jajko w szklance z wodą. To, czy się wynurzy jest sprawdzonym wskaźnikiem jego świeżości. Im starsze jajko, tym więcej powietrza przedostanie się do środka sprawiając, że z czasem jajko będzie coraz lżejsze.

Przechowywanie resztek sosu

Ten pomysł, nie tylko kończy erę marnowania resztek sosów domowej roboty, ale rozwiązuje problem tych przepisów, gdzie sosu należy dodać zaledwie odrobinę. Od tej pory niezjedzoną część sosu przelewaj do foremek na kostki lodu i zamrażaj. Zdziwisz się jak często, zrobisz z niego użytek.

d3r3fih
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj