4 składniki, które musisz dodawać do zimowego smoothie. Genialnie rozgrzewają

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 4Koktajle idealne na mrozy

Obraz
© iStock.com

Smoothie kojarzy się głównie z latem. Koktajle z owoców, z lodem i dobrze schłodzonym jogurtem nigdy nie smakują lepiej. Jednak nie oznacza to, że nie istnieją smoothie idealne na zimę. Oto, co powinniście dodawać do koktajli, by pysznie rozgrzewały.

Jeśli do tej pory wydawało wam się, że cynamon dobrze smakuje tylko z owocami, zmienicie zdanie, gdy spróbujecie połączenia z marchwią. A to przecież idealne warzywo na smoothie. Cynamon hamuje rozwój bakterii, odkaża organizm, dlatego napój z cynamonem skutecznie przeciwdziała infekcjom gardła. Ponadto, uzupełnia dietę o mangan, żelazo i wapń.

/ 4Imbir

Obraz
© 123RF.COM

Smak imbiru nie każdemu odpowiada (jest ostry i mocno aromatyczny), jednak centymetrowy kawałek świeżego korzenia ginie między innymi składnikami niemal w każdym koktajlu. A taka porcja to już naprawdę dużo zdrowia. Imbir rozgrzewa od ręki, bo przyspiesza krążenie, a ponadto chroni przed infekcjami. Można go dodawać zarówno do warzyw, jak i owoców. Z dodatkiem miodu smakuje jak ambrozja.

/ 4Kurkuma

Obraz
© iStock.com | pinkomelet

Kurkuma kojarzy się przede wszystkim ze smakiem kuchni indyjskiej. Jednak jest na tyle delikatna, że nie popsuje nawet słodkiego smoothie. Z jej dodatkiem przygotowuje się tak zwane złote mleko, czyli mleko z kurkumą i miodem. To wzmacniający organizm, pyszny napój na przeziębienie. Można ją też łączyć z bananami i pomarańczami. Kurkuma pobudza trawienie, rozgrzewa od środka i jest świetną pożywką dla "dobrych" bakterii w naszych jelitach.

/ 4Chili

Obraz
© 123RF.COM

Rozgrzewające działanie chili to nie tylko szczypanie na języku. Kapsaicyna – tak nazywa się substancja, która grzeje nas od środka i działa zbawiennie na nasz układ immunologiczny. Ponadto oczyszcza drogi oddechowe. Świetnie sprawdzi się w warzywnym smoothie z pomidorów.

Źródło: poradnikzdrowie.pl/

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce