4 składniki, które musisz dodawać do zimowego smoothie. Genialnie rozgrzewają

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 4Koktajle idealne na mrozy

Obraz
© iStock.com

Smoothie kojarzy się głównie z latem. Koktajle z owoców, z lodem i dobrze schłodzonym jogurtem nigdy nie smakują lepiej. Jednak nie oznacza to, że nie istnieją smoothie idealne na zimę. Oto, co powinniście dodawać do koktajli, by pysznie rozgrzewały.

Jeśli do tej pory wydawało wam się, że cynamon dobrze smakuje tylko z owocami, zmienicie zdanie, gdy spróbujecie połączenia z marchwią. A to przecież idealne warzywo na smoothie. Cynamon hamuje rozwój bakterii, odkaża organizm, dlatego napój z cynamonem skutecznie przeciwdziała infekcjom gardła. Ponadto, uzupełnia dietę o mangan, żelazo i wapń.

/ 4Imbir

Obraz
© 123RF.COM

Smak imbiru nie każdemu odpowiada (jest ostry i mocno aromatyczny), jednak centymetrowy kawałek świeżego korzenia ginie między innymi składnikami niemal w każdym koktajlu. A taka porcja to już naprawdę dużo zdrowia. Imbir rozgrzewa od ręki, bo przyspiesza krążenie, a ponadto chroni przed infekcjami. Można go dodawać zarówno do warzyw, jak i owoców. Z dodatkiem miodu smakuje jak ambrozja.

/ 4Kurkuma

Obraz
© iStock.com | pinkomelet

Kurkuma kojarzy się przede wszystkim ze smakiem kuchni indyjskiej. Jednak jest na tyle delikatna, że nie popsuje nawet słodkiego smoothie. Z jej dodatkiem przygotowuje się tak zwane złote mleko, czyli mleko z kurkumą i miodem. To wzmacniający organizm, pyszny napój na przeziębienie. Można ją też łączyć z bananami i pomarańczami. Kurkuma pobudza trawienie, rozgrzewa od środka i jest świetną pożywką dla "dobrych" bakterii w naszych jelitach.

/ 4Chili

Obraz
© 123RF.COM

Rozgrzewające działanie chili to nie tylko szczypanie na języku. Kapsaicyna – tak nazywa się substancja, która grzeje nas od środka i działa zbawiennie na nasz układ immunologiczny. Ponadto oczyszcza drogi oddechowe. Świetnie sprawdzi się w warzywnym smoothie z pomidorów.

Źródło: poradnikzdrowie.pl/

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu