4 składniki, które musisz dodawać do zimowego smoothie. Genialnie rozgrzewają
Koktajle idealne na mrozy
Smoothie kojarzy się głównie z latem. Koktajle z owoców, z lodem i dobrze schłodzonym jogurtem nigdy nie smakują lepiej. Jednak nie oznacza to, że nie istnieją smoothie idealne na zimę. Oto, co powinniście dodawać do koktajli, by pysznie rozgrzewały.
Jeśli do tej pory wydawało wam się, że cynamon dobrze smakuje tylko z owocami, zmienicie zdanie, gdy spróbujecie połączenia z marchwią. A to przecież idealne warzywo na smoothie. Cynamon hamuje rozwój bakterii, odkaża organizm, dlatego napój z cynamonem skutecznie przeciwdziała infekcjom gardła. Ponadto, uzupełnia dietę o mangan, żelazo i wapń.
Imbir
Smak imbiru nie każdemu odpowiada (jest ostry i mocno aromatyczny), jednak centymetrowy kawałek świeżego korzenia ginie między innymi składnikami niemal w każdym koktajlu. A taka porcja to już naprawdę dużo zdrowia. Imbir rozgrzewa od ręki, bo przyspiesza krążenie, a ponadto chroni przed infekcjami. Można go dodawać zarówno do warzyw, jak i owoców. Z dodatkiem miodu smakuje jak ambrozja.
Kurkuma
Kurkuma kojarzy się przede wszystkim ze smakiem kuchni indyjskiej. Jednak jest na tyle delikatna, że nie popsuje nawet słodkiego smoothie. Z jej dodatkiem przygotowuje się tak zwane złote mleko, czyli mleko z kurkumą i miodem. To wzmacniający organizm, pyszny napój na przeziębienie. Można ją też łączyć z bananami i pomarańczami. Kurkuma pobudza trawienie, rozgrzewa od środka i jest świetną pożywką dla "dobrych" bakterii w naszych jelitach.
Chili
Rozgrzewające działanie chili to nie tylko szczypanie na języku. Kapsaicyna – tak nazywa się substancja, która grzeje nas od środka i działa zbawiennie na nasz układ immunologiczny. Ponadto oczyszcza drogi oddechowe. Świetnie sprawdzi się w warzywnym smoothie z pomidorów.
Źródło: poradnikzdrowie.pl/